Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • In vitro
  • 02.12.2020. 18:00

Meso nastalo u laboratoriji odobreno za prodaju u Singapuru

Ova proizvodnja mogla bi da bude još gora za životnu sredinu i klimatske promene od konvencionalnog stočarstva, a pogotovo u odnosu na biljne alternative običnom mesu, smatraju neki naučnici.

Foto: Depositphotos/Kerkezz (ilustracija)
  • 279
  • 59
  • 0

Piletina proizvedena u laboratoriji odobrena je za prodaju u Singapuru, a proizvela ga je startup kompanija "Eat Just" iz San Franciska. Meso je proizvedeno od mišićnih ćelija životinja, a u početku će se koristiti u obliku medaljona (nuggets). 

Dakle, ne radi se o životinji uzgojenoj u laboratoriju nego komadima mesa za koje se još uvek ne zna kada će biti dostupni na tržištu. 

Ovo rešenje dolazi zbog sve veće zabrinutosti potrošača za zdravlje, dobrobit životinja i okoline. Pomenuta kompanija nada se kako će singapursku odluku pratiti i druge zemlje jer se radi o "više etičnom proizvodu". 

Skupo i štetno za životnu sredininu?

Ali, da li je zaista tako? Neki naučnici, piše bbc, smatraju kako bi ova proizvodnja mogla da bude još gora za životnu sredinu i klimatske promene od konvencionalnog stočarstva, a pogotovo u odnosu na biljne alternative običnom mesu. 

Osim toga, radi se o vrlo skupoj proizvodnji. Jedan pileći medaljon košta 50 dolara (više od 4.800 dinara). Cena bi nakon nekog vremena pala, pojašnjavaju iz kompanije, ali bi i dalje bilo skupo, kao navodno vrhunska piletina. 

Kada je reč o sigurnosti proizvoda, Singapurska agencija za hranu tvrdi da je ovo meso bezbedno za konzumaciju dok u kompaniji naglašavaju kako u procesu proizvodnje nisu korišćeni antibiotici, a 'piletina' je imala niži mikrobiološki sadržaj od konvencionalne. 

Može li se ovo meso zvati mesom? 

Podsetimo, ovo nije prvi slučaj proizvodnje mesa u laboratoriju. Na tome se radi već duže vreme. Početkom ove godine objavili smo informaciju kako je kompanija "Memphis Meats" prva koja je proizvela takvu vrstu hrane. 

Meso iz laboratorije na našim tanjirima već 2022.?

Reč je o kultivisanom, poznatom još kao veštačko, in vitro mesu. Proces uzgoja započinje uzimanjem ćelija bez povređivanja životinja, nakon čega se u kontrolisanim uslovima, u bioreaktorima kreiraju ćelije mišićnog, vezivnog i masnog tkiva, kao i krvne ćelije. Sva se četiri dela potom u tačno određenom odnosu kombinuju i povezuju u strukturu. Rezultat je komad mesa identičan životinjskom. 

S obzirom na to da su se u Evropskoj uniji udruženja poljoprivrednika pobunila kada je reč o nazivima veganskih proizvoda kao što su burger, kobasica i slično, verujemo kako reakcija ni na ovu vrstu mesa neće izostati. 

Burger ili kobasica od bilja? Traži se zabrana naziva za neke vege proizvode

Osim ako do masovne proizvodnje zbog njegove skupe proizvodnje i negativnog uticaja na životnu sredinu uopšte ne dođe. 


Tagovi

Meso iz laboratorija Veštačko meso Uticaj na životnu sredinu Cena Medaljon


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.