Pretraživanje tekstova
Tražili su od nas da potpišemo neki dokument koji je značio da priznajemo tzv. nezavisno Kosovo, na šta nismo pristali tako da su naši kamioni čekali na prelazu dva dana, kaže Rade Timotijević iz sela Kaševar.
U prvih dvadeset dana vanrednog stanja zbog virusa korona, prodali smo više brašna nego za proteklih godinu dana. U tom periodu prodali smo oko 450 tona, a prodaja poslednjih dana ponovo opada, pišu Novosti, a tako govori Rade Timotijević, vlasnik Mlina za mlevenje žitarica i proizvodnju brašna u selu Kaševar, na putu od Blaca prema Kuršumliji.
Kako kaže, čim je proglašena opasnost od korone žito je poskupelo dva dinara, ali on nije menjao cenu brašna. Velike količine iz ovog mlina idu i na Kosovo i Metohiju. Kada su ukinute takse, Timotijevića su zvali brojni kupci sa Kosmeta. Problema je, međutim, bilo sa prevozom na administrativnom prelazu Merdare.
"Tražili su od nas da potpišemo neki dokument koji je značio da priznajemo tzv. nezavisno Kosovo, na šta nismo pristali tako da su naši kamioni čekali na prelazu dva dana. Pošto su našim vozačima dozvolili da prevezu te količine, negde oko 120 tona, bez potpisivanja tih papira, više nas niko nije zvao", kaže Timotijević, za ovaj list.
Odlukom ministarstva trgovine, posle brašna krenuo je i izvoz ulja i kvasca, koji su bili najtraženiji u prethodnom periodu, navodi se na zvaničnom sajtu.
Naše tržište snabdeveno - krenuo izvoz brašna na KiM, a kvasac u Republiku Srpsku
Kako smo ranije pisali, kamioni natovareni brašnom, otišli su na Kosovo i Metohiju, nakon razrešenja situacije sa taksama i transportom, ali i nakon same stabilizacije zaliha brašna i kvasca za naše tržište. Vlada je odobrila izvoz kvasca u Republiku Srpsku.
Tagovi
Izvoz brašna Izvoz kvasca Kosovo i Metohija Mlinari Mlevenje brašna Cena brašna Granični prelaz Merdare
Autorka
Više [+]
Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
U jugozapadnoj Andaluziji, u regiji Sierra de Aracena, nastaje najpoznatiji iberijski pršut – proizvodi se od posebne rase svinja koje slobodno pasu i hrane se žirovima, što mesu daje jedinstvenu aromu i teksturu. Najčuveniji je Jamón de Ja... Više [+]
U jugozapadnoj Andaluziji, u regiji Sierra de Aracena, nastaje najpoznatiji iberijski pršut – proizvodi se od posebne rase svinja koje slobodno pasu i hrane se žirovima, što mesu daje jedinstvenu aromu i teksturu. Najčuveniji je Jamón de Jabugo, zaštićen oznakom geografskog porekla, dok se najskuplji pršut na svetu, Manchado de Jabugo, proizvodi upravo ovde. Kilogram košta čak 4.840 evra, a suši se sedam godina. Naziv potiče od retke rase svinje Manchado de Jabugo. Ova vrsta je bila gotovo izumrla, ali su je lokalni farmeri sačuvali i ponovo oživeli. Svinje žive slobodno u hrastovim šumama, a njihov prirodan način ishrane i uzgoja presudan je za specifičan ukus ovog delikatesa. #prsut