• Ajvar
  • 06.09.2020. 16:00

Paprika se uveliko peče za ajvar - znate li pravi recept?

Najbolje sorte za pripremu ajvara su kurtovska kapija i domaća venčara. Pojedinačno ili te dve sorte u kombinaciji daju najbolji kvalitet, veću količinu i pravi ukus, ukazuje proizvođač iz Leskovca Dragan Simonović.

Foto: Bigstockphoto/ Aleksandar Todorovic
  • 394
  • 56
  • 1

Ljutenica, pinđur, sušena paprika, mlevena ljuta ili slatka, kisela paprika sa medom, barena, cepkana, paprika u pavlaci, u siru, u kajmaku, samo su deo proizvoda koji podrazumevaju ovo nezaobilazno povrće u zimnici. Ipak, najpopularniji proizvod od paprike u našoj zemlji je ajvar. Priprema jeste duga, ali pravi domaći ukus nadomesti svaki minut stajanja pored šporeta.

Nemanja Vukoje i njegova tašta Ljubica Mirić iz Inđije uživaju u spremanju ajvara, a od ove godine odlučili su da omoguće i drugima da dođu do njihovih proizvoda.

"Prvu turu sa blagim ajvarom smo završili, sada pravimo drugu i to je ljuti ajvar. Ja pravim, zet vozi na kućnu adresu, ali prodajemo i na našem pragu. U pečenju se menjamo i zaista uživamo u tome", navodi Ljubica i dodaje da u pripremi koriste papriku isključivo od domaćih proizvođača.

Jedna tura gotova, krenula i druga (foto: Nemanja Vukoje)

Za marketing i plasman zadužen je zet, a do kupaca najčešće dolazi putem društvenih mreža

"Puno ljudi se javlja. Malo su i skeptični zato što je ovo sve novo kod nas, ali svi koji su do sada probali imaju pozitivne reakcije", navodi Vukoje i dodaje, vrlo rado dele i savete onima koji sami žele da se oprobaju u pripremi i to na vrlo kreativan način na fejsbuk stranici.

Branje, pečenje, mlevenje, kuvanje...

Proces je podeljen u tri faze odnosno tri dana.

Prvi dan - izbor zdrave i zrele paprike, ubrane istog jutra; čišćenje od peteljki i semenki, brisanje pre samog pečenja, pečenje i to na furuni, odvajanje ljuske i pranje i na kraju ceđenje u mrežastom džaku preko noći. Drugog dana sledi mlevenje na ručnoj mašini, kuvanje na furuni i nakon toga sipanje u tegle i pasterizacija tegli u rerni. Treći dan ostaje za zatvaranje tegli.

"Ja sam to učila od bake i mame. Paprika mora da bude dobra, mesnata, dobro ispečena, oguljena, niko ne voli da je tu ljuska. Posvećenost je najbitnija. Potrebno je strpljenje. Mora dovoljno dugo da se peče. Mi smo prošlog vikenda dva dana pekli i ljuštili. Bitno je i dobro skuvati ajvar", objašnjava Mirićeva.

Na 10 kg dva i po decilitra ulja

Na pitanje kako napraviti dobru meru svega, kaže, sve je to po osećaju.

"Na primer na 10 kilograma ja stavljam dva i po decilitra ulja. Međutim, ako je paprika suva, onda mora više da se doda", ukazuje ona.

Najvažnija pravila za izradu domaće zimnice

Paprika će se lakše oljuštiti ukoliko se nakon pečenja stavi u sud namenjen za to kako bi se dodatno potparila, dodaje Vukoje. 

Kupci se, po rečima Mirićeve, više odlučuju za blagi ajvar. Međutim, njen zet ima drugo viđenje. "Svi kažu hoćemo blagi, međutim, čekamo ljuti", dodaje kroz smeh.

Uslužno pečenje

Vladan Đurinović iz Beograda takođe je ove godine prvi put počeo da priprema ajvar sa majkom i suprugom za prodaju. Osim toga, njih troje uslužno peku i papriku.

"Prvu turu ajvara smo napravili i prodali. Sada pravimo drugu. Prva tura je bila dobra s tim što nije bila sva naša paprika, pa smo dokupili. Nismo mnogo dobili zato što pravimo čist ajvar, ne mešamo ni sa čim, ne dodajemo ništa, kuvamo ga i stavljamo u tegle i zato nam bude manja količina. Imali smo u prvoj turi oko 18 kilograma", navodi Đurinović.

Porodica Đurinović, osim pravljenja akvara, uslužno peče i papriku (foro: Vladan Đurinović)

Iako je očekivao da će potražnja biti veća za blagim, u njihovom domaćinstvu više se prodaje ljuti ajvar. Fokus im je, napominje, na kvalitetu i pravom domaćem ukusu, a ne na količini.

"Problem je što ljudi stavljaju plavi patlidžan da bi dobili na količini, ali to nije to. Nama je cilj da napravimo takvu priču da to bude bez dodataka. Svi su nam, koji su probali, rekli da su ovakav ajvar jeli kod baka i deka u selu. To nam je i cilj. Po tegli zaradimo od 120 do 150 dinara. Što se tiče čistog ajvara, ok je ta cena. Mi prodajemo veliku teglu po ceni od 600 dinara i za sada možemo da ostvarimo zaradu", dodaje naš sagovornik.

U funkciji su u svakom trenutku dva do tri šporeta na kojima majka i supruga peku paprike koje donose sa svog imanja iz sela gde na oko 20 do 30 ari uzgajaju papriku. Ostatak otkupljuju od domaćih proizvođača u Sremu.

Ovih dana stižu im porudžbine za uslužno pečenje.

Najbolji je ipak leskovački!

Kada su u pitanju proizvođači, nesumnjivo je da ćete one sa najboljom paprikom naći u leskovačkom kraju koji je po paprici i ajvaru nadaleko poznat. Proizvođač Dragan Simonović iz sela Razgojna kod Leskovca prodaje papriku širom cele Srbije, a neretko ga kupci pitaju i za savete oko pripreme ajvara.

"To su česta pitanja. Odmah pozovem majku koja podeli recept sa njima", kaže Simonović i dodaje da je najveće interesovanje za papriku ajvarušu.

Loš rod paprike na otvorenom - očekivana cena od 100 do 120 dinara na veliko

Najbolje sorte za pripremu ajvara, dodaje, su kurtovska kapija i domaća venčara.

"Pojedinačno ili te dve sorte u kombinaciji daju najbolji kvalitet, veću količinu i pravi ukus. Hibridi su puni vode i daju ajvar lošeg kvaliteta, nema ni tog ukusa, mirisa ni količine. Međutim, ljudi se pre hvataju za hibride nego za domaće sorte. Hibridi su krupniji i to ljudima izgleda lepše, ali nije uvek izgled pokazatelj kvaliteta."

Simonović na pijacama po Srbiji prodaje i mlevenu slatku i ljutu papriku (Foto: Julijana El Omari)

Kako je leskovački kraj i čuven po paprici, kaže da se u tom delu naše zemlje u najvećoj meri i kupuje paprika i kuva ajvar. Svoju berbu još uvek nije započeo. Kaže, vremenski uslovi, kiša i promena temperature uslovili su da ovo povrće stigne kasnije.

"Bez obzira na to, očekujem dobar rod. Čuo sam da je i cena dobra, ide od 70-80 do 120-130 dinara po kilogramu. Očekujem da će pasti, ali dobro je dok za veleprodaju ne ide ispod 50 odnosno da za maloprodaju nije ispod 80 dinara."


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Pročitaj više »

Tagovi

Zimnica Paprika Ajvar Nemanja Vukoje Ljubica Mirić Pečenje paprike Vladan Đurinović Dragan Simonović


Autorka

Andrijana Glišić

Student žurnalistike i ljubitelj digitalnih medija.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zrele, rukom brane!