Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paprika
  • 24.08.2020. 13:30

Loš rod paprike na otvorenom - očekivana cena od 100 do 120 dinara na veliko

Prvi rod ima i višu cenu. Ističu da dok je na otvorenom polju tri puta manji rod, u plastenicima je zadovoljvajuć. Ove godine očekuju cenu od 100 do 120 dinara na veliko.

Foto: Bigstock/Milanika
  • 862
  • 33
  • 0

U leskovačkom kraju počela je berba crvene paprike ajvarke u plastenicima. Proizvođači su zadovoljni rodom u zaštićenom prostoru, ali zbog loših vremenskih uslova berba na otvorenom kasni petnaestak dana, a i prinosi će biti oko 40 odsto manji, prenosi RTS.

Kada je godina rekordna za kukuruz, loša je za papriku na otvorenom. Još se nije zacrvenela. Voli sunce, a kada joj je toplota najviše bila potrebna, često je padala kiša. Na nekim mestima, bio je grad.

Na 2.100 hektara u Jablaničkom okrugu godišnje se proizvede oko 60.000 tona paprike. Trećina je ajvarka. Zbog loših vremenskih uslova neki će, kažu, ove godine ostati plitkih džepova, a neki bez ajvara.

Grad naneo štetu okolini Sombora, opasnost i za jug Srbije

"Prošle godine sa ove parcele smo skinuli 25 tona prve klase paprike ajvaruše. Ove godine prinosi će biti izuzetno lošiji", navodi Nenad Zdravković, proizvođač iz Navalina za Javni servis.

Prvi rod ima bolju cenu

U leskovačkom kraju samo 20 odsto povrtara gaji ajvarku u plastenicima. Prvi rod ima i višu cenu. Ističu da dok je na otvorenom polju tri puta manji rod, u plastenicima je zadovoljvajuć. Ove godine očekuju cenu od 100 do 120 dinara na veliko.

Prema izveštaju Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS), trenutna cena paprike na kvantaškim pijacama u zavisnosti od vrste kreće se od 60 za šilju do 150 za ljutu.

Loša godina za paprikare u Sremskoj Mitrovici i Mačvi

Podsetimo, prošle godine razvoj i proizvodnja paprike nisu ispunili očekivanja poljoprivrednika, a loše prinose i ne tako dobar kvalitet izazvao je sušni period. Jako sunce, za razilku od ove godine, znatno je oštetilo rod paprike u Sremskoj Mitrovici i Mačvi. Međutim, cena paprike od 60 dinara po kilogramu bila je prihvatljiva vrednost ove povrtarske kulture.  


Tagovi

Uzgoj paprike Cena paprike Ajvar Paprika ajvarka Rod paprike Paprika u plastenicima Uzgoj paprike na otvorenom


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...