Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaća zimnica
  • 12.07.2018. 18:30

Najvažnija pravila za izradu domaće zimnice

Izrada domaće zimnice sve je popularnija i ne pripremaju je samo oni koji imaju viška voća i povrća. Tome je doprinelo širenje svesti o važnosti zdrave prehrane za čije sastojke znamo odakle dolaze.

Foto: Pxhere
  • 625
  • 20
  • 1

Izrada sopstvene zimnice vraća se na velika vrata. Zimnicu više ne prave samo oni koji imaju viškove voća ili povrća nego i sve više oni koji žele znati što jedu, bilo da se radi o slanoj zimnici i na primer, organskom povrću ili slatkoj zimnici sa manje šećera. 

U davna vremena, kada ljudi nisu imali frižidere i zamrzivače, kiseljenje povrća bilo je jedan od način čuvanja. Ipak, treba znati kako ukiseljeno povrće ima blagotvoran efekat na probavu i zimi je puno zdravije pojesti domaći kiseli kupus nego kupovni paradajz. 

Takođe, pekmezi, kompoti i druga slatka zimnica, nekada su bili jedini slatkiši kojima su se naši stari sladili i od kojih su pripremali kolače. Domaća slatka zimnica puno je zdravija od bilo kojeg kupovnog slatkiša, a mnogi kompoti kao i slana zimnica, imaju pozitivan uticaj na zdravlje. Setimo se samo kompota od šljiva koji pokreće lena creva. 

Ukiselite povrće na prirodan način

Kakvo povrće i voće odabrati? 

Iako svaka vrsta, bilo slane ili slatke zimnice, ima sopstvena pravila pripremanja, postoje i neka opšta putstva, koja nije loše imati na umu. 

Voće i povrće treba razvrstati. Najlepši plodovi voća idu u kompote, a one manje lepi za marmeladu, pekmeze i drugo. Isto je sa povrćem -najbolji primeri se uzimaju za zimnicu u kojoj se koriste celi plodovi, a za mešavine poput sataraša, ajvara i slično mogu se koristiti i oštećeni plodovi. Naravno, oštećenja je potrebno u potpunosti odstraniti.  

Odaberite uvek sasvim zrelo voće, ali ne prezrelo, jer u takvom voću nema pektina potrebnog za zgušnjavanje. Voće i povrće za zimnicu ne sme biti vlažno, zato ne priređujte zimnicu nakon kiše.  Boja očišćenog voća i povrća se na vazduhu, pod uticajem kiseonika menja, a i vitamini se delimično raspadaju. Zato ih je najbolje čistiti neposredno pre pripremanja zimnice. 

Pre svega važno je dobro oprati plodove 

Površina voća i povrća uvek je pokrivena mnošvom živih organizama, od kojih mnogi mogu uzrokovati bolesti. Zato ih treba pažljivo oprati. Čvrste i tvrde plodove najpre potopite na 5-10 minuta u vodu, a zatim ih dobro operite u plastičnoj cediljki ili plastičnom situ pod mlazom vode. Osetljivo i stino voće stavite u cediljku i nekoliko ga puta uronite u posve čistu vodu, pomerajuči cediljku tako da voda dopre do svake bobice. Voće i povrće perite brzo, da se ne raskvasi i ne počne da pušta sok. Osušite ga na krpi, pa tek onda očistite.

Pazite na razmeru i količine 

Držite se recepta, posebno ako zimnicu pravite prvi put. Razmere su jako važne, pa ako pravite duplu količinu, pre nego što počnete sa poslom, sedite i sve dobro pomnožite, podelite, zbrojite. I onda još jednom proverite. 

Kod slatke zimnice koristite propisane količine šećera. Ako ga stavite premalo, pekmez ili marmeladu ćete morati duže da kuvatei, osim ako ne koristite sredstvo za zgušnjavanje. Dužim kuvanjem voće gubi na kvalitetu, ukusu i boji. 

Voće koje nema dovoljno pektina kao što su jagode, trešnje, dinje, a ne želite da im dodate zgušnjivač, teško se zgušnjava, pa mu dodajte sok od ribizla, jabuka, narandže ili limuna i kuvajte na jakoj vatri. 

Kako napraviti slatku zimnicu od povrća

U mikseru možete samleti sve voće za pekmeze i marmelade, osim onoga sa košticama, poput grožđa, jer bi takva smesa dala gorak ukus. Takođe, u mikseru možete samleti i paradajz, prokuvati ga i tek onda procediti. 

Čistoća ruku, posuda i pribora 

Pre korišćenja, sve posude i pribor sa kojim ćete raditi dobro operite u deterdžentu i isperite u vrućoj vodi. Ostavite da se ocedi ili prosušite u rerni. Ako koristite krpu za brisanje, neka ona bude potpuno čista. 

Zimnicu kuvajte u plitkom, širokom loncu, tako da se para diže sa velike površine. Nastojte da lonac bude od što debljeg metala, koji je podjednako topao sa svih strana. 

Tegle u koje stavljate toplu zimicu i same bi trebalo da budu tople. Najbolje ih je zagrejati u rerni kako kod ulivanja vruće zimnice staklo ne bi puklo. Nakon toga, tegle utoplite i pre spremanja na hladno i tamno mesto čekajte da se potpuno ohlade

Slatka zimnica od povrća

U slučaju da koristite hladne tegle kod ulivanja vrele zimnice, najpre ulijte jednu kašiku kako bi se tegla postepeno zagrejala, a onda punite dalje. Najbolje je istovremeno puniti po tri tegle

Poklopce tegli ili boca prokuvajte u vodi. Pre zatvaranja, u poklopac ulijte malo alkohola (medicinskog alkohola ili rakije). Ako koristite celofan, premažite ga alkoholom i nakon toga obložite bocu i zavežite čvrstom, novom gumicom. 

Zimnicu povremeno kontrolišite, jer ćete samo tako na vreme primetiti prve znakove kvarenja. 


Tagovi

Domaća zimnica Zimnica Pravila Slana zimnica Slatka zimnica


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D