Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimnica
  • 19.09.2017. 16:15

Kako napraviti slatku zimnicu od povrća

Paradajz, paprika, dinja, tikva i šargarepa samo su neke vrste povrća koje možete da iskoristite za pripremanje slatke zimnice.

Foto: Sean Benham / Flickr
  • 955
  • 72
  • 0

Navikli smo da od povrća pripremamo kiselu ili fermentisanu zimnicu, ali od povrća se mogu pripremati džemovi, marmelade, pekmezi, sokovi, kompoti, želei i razna slatka. Može da se koristi samo jedna vrsta povrća, kombinacije povrće - povrće ili povrće - voće.

Od povrtnih vrsta za pripremu slatke zimnice se koriste: paradajz (zeleni i zreli), cvekla, bela bundeva, razne tikve, šargarepa, paštrnak, rabarbara, dinja, lubenica, paprika, čili paprika.

Slatki ukusi povrća

Ukoliko želite da probate nove ukuse, koji će vas oduševiti, onda je vaš izbor slatka zimnica od povrća. Ovako pripremljeno povrće je veoma popularno na svim kontinentima, ali kod nas je stavljeno u zapećak, što je šteta.

Osim od jedne vrste ili raznih kombinacija povrća i voća, za pripremu zimnice se koriste i razni začini poput: cimeta, đumbira, muskatnog oraščića, karanfilića, kokosovog brašna.

Od zrelog ili zelenog paradajza pripremaju se veoma ukusni džemovi, marmelade, pekmezi i razna slatka. Izuzetni proizvodi se dobijaju kada se paradajz pomeša sa nekim voćnim vrstama (jabuka, kruška, citrusi) ili sa začinima (cimet).

Tikvice, tikve, bele bundeve su povrtne vrste koje su odlična podloga za slatku zimnicu. Često se koriste u kombinacijama sa raznim vrstama voća. Naročito su popularne marmelade i sokovi od tikvi.

Šargarepa i paštrnak su podesni za pripremu slatke zimnice zbog svoje slatkoće. Šargarepa se više koristi zbog nežnije strukture. Od nje se pripremaju izuzetno ukusni i zdravi sokovi, marmelade i džemovi. Kombinuje se sa cimetom, đumbirom, smokvom, jabukom, kruškom, citrusima.

Sok od šargarepe, jabuke, spanaća i repe, sa dodatkom đumbira (Foto: Sean Benham / Flickr)

Dinja i lubenica su vrste koje su odlične za pripremu slatke zimnice. Od lubenice se mogu pripremati sokovi, džemovi i marmelade. Dinja je čvršće strukture i od nje se još mogu pripremati kompoti, slatke salate. Možemo je kombinovati sa jabukom, citrusima, šipkom, dunjom, ribizlom, malinom, kupinom.

Od rabarbare se od davnina priprema marmelada. Najpopularnija je marmelada od rabarbare koja se priprema od lisnih drški, a veoma su popularne one koje se pripremaju u kombinacijama rabarbara - jagoda i rabarbara - banana.

Slatka zimnica se može pripremati od paprike, a za ljubitelje ljutog tu je zimnica pripremljenja od čili paprika. Veoma često se koristi za pripremu slatke zimnice u kombinaciji sa zelenim paradajzom i citrusima.

Za one radoznale tu je slatka zimnica od crvenog i belog luka, sok od špargle, džem od paradajza i čili paprika.

Kako pripremiti slatku zimnicu od povrća

Kod pripreme slatke zimnice od povrća važe isti zahtevi kao i kod zimnice od voća:

  • zdravi i čvrsti plodovi,
  • čist prostor gde se priprema zimnica,
  • pravilan odnos sirovine i šećera,
  • sterilisana ambalaža.

Za pripremu slatke zimnice od povrća potrebna je nešto veća količina plodova povrća, jer je za neke vrste veći deo otpada (dinja, lubenice, paprike).

Odnos plodova povrća i šećera kreće se od 1: 0,3 do 1: 0,8. Taj odnos zavisi od čvrstine i slatkoće plodova, ostalih dodataka. Proizvodi od zrelog paradajza, lubenice, dinje, tikvi, rabarbare zahtevaju manje šećera u svojoj pripremi, zbog slatkoće samih plodova povrća.

Pravljenje džema od rabarbare u toku (Foto: Erik Mattheis / Flickr)

U zavisnosti od odnosa povrće - šećer, usitnjenosti namirnica i od dužine ukuvavanja, možemo od iste vrste dobiti marmelade, džemove ili pekmeze.

Plodove je pre pripreme potrebno dobro oprati i očistiti, a po potrebi usitniti. Najčešće se plodovi povrća pre pripreme slatke zimnice skuvaju i propasiraju. Na taj način dobijamo osnovu u koju se dodaju šećer i drugi dodaci.

Kod pripreme sokova, plodovi se cede u sokovnicima ili se skuvaju. Povrću se mogu dodati začini koji poboljšavaju ukus soka. Od koncetrisanih sokova se mogu pripremiti razni želei.

Foto: ChamilleWhite / Bigstock


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao