• Zimnica bez konzervansa
  • 11.09.2017. 16:00

Ukiselite povrće na prirodan način

Mlečna kiselina je tajna koja nam omogućava da zimnicu pripremimo bez konzervansa i vinobrana.

Foto: Ana-Maria Tegzes / Bigstock
  • 4.275
  • 159
  • 0

Možete li da zamislite zimu bez kiselog kupusa, te zdrave zimnice koja se može jesti i kao salata, a naravno, neizostavan je u pravljenju sarme?

Za kiseljenje kupusa dovoljni su kupus, so, lovorov list i zrna kukuruza za lepšu boju. Topla prostorija i živci, jer svi znamo koliko se kupus može "osetiti" kada krene sa fermentacijom. Ono što omogućava da kupus postane kiseo i da se biološki konzerviše je mlečna kiselina.

Nije potreban konzervans

Međutim, mlečnu kiselinu sadrže i druge vrste povrća, pa vam za kiselu zimnicu uopšte ne treba ni konzervans ni vinobran. Ovako ukiseljeno povrće deluje na rad jetre i creva, ojačava imunitet i preporučuje se da se konzumira svaki dan, barem malo.

Na ovaj način mogu se kiseliti sve vrste korenastog povrća, dakle šargarepa, peršun, celer, keleraba, repa, daikon, ali i brokoli, karfiol, kupus, a onda i paprika, krastavci, tikvice, zeleni paradajz, patlidžan, boranija, crveni i beli luk. Možete zasebno, a i pomešano, kao kada pravite turšiju. Posebno ako imate povrća iz bašte, koje biste hteli da sačuvate za zimu.

Kiseljenje je uvek bolji izbor od zamrzavanja.

Jednostavna priprema

Koristite zdravo povrće bez oštećenja. Očistite ga, operite i osušite. Možete koristiti veće tegle, sa većim otvorom (jer povrće treba pritisnuti nečim teškim, da bude skroz uronjeno u slanoj vodi) ili burence (drveno, plastično, keramičko).

Poslažite povrće u staklenku ili bure i zalijte sa slanim rastvorom. Najbolje je da koristiti morsku so, a potrebno vam je 50 grama po litri vode. Po želji možete dodati biber u zrnu, kim, korijander i slične začine u zrnu ili lovorov list, mirođiju.

Nakon što ste zalili, pritisnite nečim teškim. Ako pravite zimnicu u staklenoj posudi, pritisnite je staklenom bocom punom vode. Držite ih na sobnoj temperaturi nekoliko dana. Dobre bakterije i slana voda sprečiće kvarenje, zato je važno da povrće bude u potpunosti potopljeno u vodi.

Držati na hladnom mestu

Kada se povrće ukiseli do željene kiselosti, sklonite ono čime ste pritisnuli povrće, stavite plastični držač i dodajte prokuvani rastvor slane vode (50 g na litru vode), prelijte i držite na hladnom mestu.

Povrće u staklenkama za svaki slučaj možete i pasteriziovati, ali tada ćete uništiti sve dobre bakterije nastale ovakvim kiseljenjem.

Foto: Ana-Maria Tegzes / Bigstock


Autorka

Maja Celing Celić

Maja je hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.