Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimnica
  • 02.09.2017. 11:00

Turšija - zimnica za neodlučne

Naziv turšija potiče iz persijskog jezika i označava mešavinu ukiseljenog raznovrsnog povrća. Ono može biti seckano ili u komadima, a količina soli, šećera, začina, vode i sirćeta određuje se proizvoljno. Međutim, ipak postoje određena pravila.

Foto: guruxox / Bigstock
  • 2.652
  • 169
  • 0

Svako ima svoj trik, recept i način kako da sačuva povrće bogato vitaminima i mineralima za hladne zimske dane. Spoj domaćinske ljubavi i tradicije prostora uvek ponudi raznovrsne tegle sa ukiseljenim povrćem, ili raznovrsnim slatkim voćnim zimniciama.

Sasvim sigurno je već aktuelno pitanje - šta pripremiti za zimnicu, a ako ste već neodlučni, onda je najbolje rešenje izmešano ukiseljeno povrće, poznatije kao turšija.

Ne postoji "pravi recept"

Naziv turšija potiče iz persijskog jezika i označava mešavinu ukiseljenog raznovrsnog povrća. Ono može biti seckano ili u komadima, a količina soli, šećera, začina, vode i sirćeta određuje se proizvoljno. Međutim, ipak postoje određena pravila.

Preporuka je da se za spremanje turšije ne koristi crveno, zrelo, sveže povrće, poput paradajza ili crvene paprike, zbog pojačane fermentacije u kombinaciji sa sirćetom i šećerom. Ono tada postaje trulo, sa specifičnim mirisom. Od začina, provereno najbolje je koristiti biber u zrnu, lovorov list ili mirođiju.

Kod pripreme povrća, odabira i pranja, vrlo je bitno odstraniti svo ono povrće koje ima oštećenja i fleke. Ako se koristi povrće sa peteljkama, obavezno se peteljke odstranjuju. Takođe, vrlo bitan je i odabir ambalaže, a za to je najbolje koristiti staklene, providne tegle, koje se prethodno isperu toplom vodom i rastvorom vode i sirćeta.

Izbor povrća po želji

Ne postoji ustaljeni recept i tačan odabir povrća za pripremu turšije, svako ima svoj provereni izbor sezonskog povrća. Ipak, najčešći izbor sur: krastavac, karfiol, zeleni paradajz, paprika babura (izrezana na polovine), šargarepa, kupus i začini, a najčešće biber u zrnu.

Za pripremu turšije u posudi zapremine 5 l, optimalno je koristiti 2,5 - 3 kg iseckanog povrća, 0,5 l alkoholnog sirćeta, 1,5 l vode, 200 g šećera, 100 g soli i jedan vinobran.

Prvi korak pripreme je pranje povrća, zatim seckanje na komade i slaganje u teglu, kantu ili bure. Na izmešano povrće se dodaje so, šećer i dolivaju sirće i voda. Sve zajedno se izmeša, zatvori i ostavlja na hladno tamno mesto tri do četiri nedelje.

Turšija je specifična zimnica, jer ostavlja prostor za malo eksperimentisanja sa kombinacijama povrća. Zato odaberite svoju kombinaciju svežeg sezonskog povrća i spremni dočekajte zimske dane sa punim policama zimnice.

Foto: guruxox / Bigstock


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog univerziteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odseku Tehnologija uzgoja životinja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)