Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jaja
  • 22.03.2020. 15:00

Proizvodnja jaja u svetu: Kina najveći proizvođač, a Holanđani ih najviše izvoze

Najčešći faktori koji utiču na proizvodnju, uzgoj i potrošnju su klimatski uslovi, geografska obeležja, kulturna i verska uverenja, šta kupci preferiraju i koliki su njihovi prihodi.

Foto: JumpStory
  • 507
  • 18
  • 0

Jaja su jedna od osnovnih namirnica u većini domaćinstava u celom svetu. Mogu se jesti kuvana, pržena, u raznim jelima i salatama, a neki ih jedu i sirova. Proizvodnja kokošjih jaja najzastupljenija je i ona se najviše konzumiraju.

Najčešći faktori koji utiču na proizvodnju, uzgoj i potrošnju su klimatski uslovi, geografska obeležja, kulturna i verska uverenja, šta kupci preferiraju i koliki su njihovi prihodi.

Kina proizvodi najviše, a Japanci su najveći potrošači

Kina je najveći proizvođač ove namirnice u svetu. U zemlji se godišnje proizvede oko 24,8 milijardi kilograma kokošjih jaja, a prema trenutnoj situaciji, ove bi godine mogla da dosegne proizvodnju od 34,2 milijarde kilograma.

Sjedinjene Države su na drugom mestu po proizvodnji, s oko 5,6 milijardi kilograma kokošjih jaja, dok je Indija na trećem mestu s godišnjom proizvodnjom oko 3,8 milijardi kilograma, piše Worldatlas.

Kako uslovi držanja koka nosilja određuju kvalitet jaja

Japan je zemlja čiji stanovnici jedu najviše ove namirnice. Godišnje jedan Japanac pojede 320 jaja, a uglavnom ih jedu sirova. Na drugom mestu je Paragvaj s 309 jaja po glavi stanovnika godišnje, a na trećem Kina gde prosečna osoba pojede 300 ovog proizvoda godišnje.

Najveći izvoznik je Holandija, a uvoznik Nemačka

Na vrhu liste izvoza prema podacima Worldstopexports, nalazi se Holandija. Država godišnje izvozi jaja u vrednosti od 786 miliona dolara, a izvozi se oko 66 odsto jaja proizvedenih u zemlji.

Na drugom mestu nalazi se Turska s 349 miliona dolara. Ova je država napredno radila na poboljšanju svoje industrije jaja, a napravila je veliki napredak u proizvodnji infrastrukture od 1970-ih. Poljska se nalazi na trećem mestu s godišnjim izvozom od oko 246 miliona dolara.

Koko centar za ugroženog banatskog gološijana

Najviše jaja uvozi Nemačka i to iz Holandije, zatim Irak i Rusija.

U Evropskoj uniji godišnje se proizvede 6,7 miliona tona jaja

Kako navodi europa.eu, u Evropskoj uniji postoji više od 350 miliona kokošaka nosilja koje godišnje proizvedu blizu 6,7 miliona tona jaja.

Najveći proizvođač u EU je Francuska s 13 odsto od ukupne proizvodnje, sledi je Nemačka s 12 odsto, dok su Italija i Španija na trećem mestu s 11 odsto. 

Industrija premium piletine s ukusom francuske tradicije

Kada govorimo o samom uzgoju kokošaka, čak polovina njih se uzgaja u kavezima, dok je podni uzgoj zastupljen s 28,5 odsto, a slobodni samo s 15,7 odsto. Ekoloških proizvođača ima jako malo, 5,4 odsto. 


Tagovi

Proizvodnja jaja Potrošnja Izvoz Uvoz Evropska unija Kavezni uzgoj Kokoši Jaja


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.