Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mleko
  • 14.11.2020. 08:00

Tržište mleka godinama varira: Troškovi proizvodnje veći, a cene padaju

Zbog dobrih vremenskih uslova, proizvodnja se na evropskom nivou povećala u prva dva kvartala 2020. godine za dva odsto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Foto: Depositphotos/branex
  • 100
  • 107
  • 0

Tržišni troškovi proizvodnje mleka godinama variraju. Između 2009. i 2014. godine porasli su za čak 35 odsto, a najveći razlog je povećanje cene stočne hrane za 48 odsto u tom razdoblju, stoji u izveštaju Evropske komisije.

Između 2015. i 2017. bili su za osam do 10 odsto niži u odnosu na 2014. godinu, a od 2018. godine trend rasta se ponovno vratio zahvaljujući nepovoljnim vremenskim uslovima u vodećim državama članicama, što je uzrokovalo manjak domaće krme. 

U 2019. godini, nakon smanjenja od gotovo osam odsto u drugom tromesečju (kombinovani učinak nižih cena kupljene krme i veća proizvodnja mleka) proizvodni troškovi su porasli u zadnjem kvartalu. Početkom ove godine (2020.), zabeležen je blagi pad od oko četiri i 1,5 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Slabi izgledi za premiranje mleka po kvalitetu ove godine?

Što se tiče cene mleka, u poslednjih deset godina specijalizovane farme doživele su tri značajna pada, 2009., 2012. i poslednje, ali ono najduže bilo je od 2014. pa sve do 2016. Nakon toga usledio je oporavak.

Proizvodnja, potražnja i cene

Kretanje cena i troškova uticalo je na indeks bruto marže koji je pokazao velike razlike u proteklih deset godina. Snažniji pad desio se 2009. godine, 2015. i posebno 2016. kada je dosegao rekordno niski nivo.

Situacija na globalnom tržištu ponovno se promenila u 2017. godini zbog pada proizvodnje mleka i rastuće potražnje za mlečnim proizvodima, uglavnom maslacem i sirom. Kao rezultat toga, proizvođači su zabeležili stalni rast cena sirovog za čak 20 odsto, što je u kombinaciji sa umerenim rastom troškova (od dva odsto), dovelo do značajnog godišnjeg poboljšanja indeksa mlečne marže (65 odsto).

Globalna potražnja za mlečnim proizvodima bila je stabilnija u 2018. u poređenju sa velikim rastom godinu pre. Proizvodnja sirovog mleka u 2018. bila je oko jedan odsto viša u odnosu na prethodnu godinu.

Proizvodnja mleka u stalnom porastu - više je i onog iz organske proizvodnje

Što se tiče 2019. i prvog tromesečja u 2020. godine, čini se da su fluktuacije uglavnom bile uzrokovane promenjivim nivoom troškova jer su se cene umereno menjale. Zbog dobrih vremenskih uslova proizvodnja se povećala u prva dva kvartala 2020. za dva odsto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Cena mleka ostala je na visokom nivou u prvom tromesečju dok je u drugom pala za šest odsto, podstaknuta povećanim opsegom proizvodnje te domaćim i izvoznim zahtevima.


Tagovi

Mleko Tržište Troškovi Proizvodnja Cene


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃