Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Premiranje mleka
  • 16.08.2020. 16:30

Slabi izgledi za premiranje mleka po kvalitetu ove godine?

Značilo bi nam svakako da dobijamo premiju po kvalitetu, ali samo ukoliko bi se kvalitetnije mleko više nagrađivalo, ocenjuje stočar Branko Zdravković. Međutim, udruženja stočara ne gaje nadu da će ovakvo premiranje uopšte desiti ove godine.

Foto: Bigstock/tonaquatic
  • 289
  • 87
  • 0

Zakon o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju trebalo bi da bude izmenjen u toku ove godine, naveli su pre nekoliko dana u Ministarstvu poljoprivrede, a preneli srpski mediji. Posebne izmene mogu da očekuju mlekari, a mi smo istraživali koliki će i kakav uticaj to imati na govedarsku proizvodnju i da li te promene idu u korist domaćim proizvođačima.

Ukoliko pomenuti zakon bude izmenjen, farmerima se premija za mleko više neće isplaćivati u iznosu od sedam dinara po litru, već će na visinu premije uticati kvalitet mleka koji bi, u tom slučaju, utvrđivala nacionalna referentna laboratorija.

Od sledeće godine kvalitet mleka će kontrolisati nacionalna laboratorija

Porodica Zdravković iz Pružatovca kod Mladenovca decenijama se bavi stočarstvom, a ozbiljnu proizvodnju pokrenula je 2010. godine. Sa 11 grla krava i junica na dnevnom nivou predavali su 60 litara mleka, dok danas u jednom danu izmuzu oko 700 litara mleka. Na njihovoj farmi trenutno se nalazi 80 goveda uključujući i krave i junice i telad.

"Muzemo oko 30 grla uvek, ostalo nam je podmladak, prodajemo nešto, održavamo taj broj. Prosečno imamo oko 700 litara mleka, a sve odlazi u jednu veću mlekaru u Kragujevcu", navodi Branko Zdravković.

Premija nije dovoljna

Iako su se mnogi mlekari susreli sa problemom niske otkupne cene, naš sagovornik kaže da njegova porodica nije imala tih poteškoća. Mleko su uvek prodavali po ceni od 30 i više dinara po litru. Međutim, dodaje, ni taj iznos nije dovoljno visok kada se sagleda cena po kojoj se mleko prodaje u marketima. Ni premija od sedam dinara po litru, koju stočari dobijaju, kaže, nije dovoljna da bi uspela da nadomesti nisku otkupnu cenu i troškove ulaganja i proizvodnje.

Dragan Stanojević: Mnogi izazovi u mlekarstvu - cena se neće menjati

"Mlekare malo plaćaju mleko. Veliki je rad i trud i odricanje, to je obaveza 24 sata. Realni iznos premije bi bio 20 dinara i to je kada se uzme u obzir i cena mleka u prodavnici i ulaganje, troškovi proizvodnje, struja, poskupljenje stočne hrane, veštačkog đubriva, nafte. Pre nekoliko godina sam imao 48 dinara sa premijom, a manje sam novca ulagao, sada dobijem 46 dinara."

Ako bi se kvalitetnije mleko više plaćalo - značilo bi

Ukoliko bi se zaista premija dodeljivala po kvalitetu mleka, to bi moglo da promeni ovakvo stanje u mlekarskoj industriji i da nadu stočarima da se njihov trud i rad mogu isplatiti u meri u kojoj to zaslužuju, ocenjuje stočar iz Pružatovca.

"Mi imamo savremeniju proizvodnju. Napravili smo veliku štalu, imamo sistem za mužu da mleko direktno iz krave, kroz cevi, ide u rashladni uređaj bez presipanja. Vodimo računa da higijena bude na visokom nivou, što sve zajedno dovodi do dobrog kvaliteta. Značilo bi nam svakako da dobijamo premiju po kvalitetu, ali samo ukoliko bi se kvalitetnije mleko više nagrađivalo. Ako bi sedam dinara bila premija za najkvalitetnije mleko, to ne bi bilo isplativo", ocenjuje Zdravković.

Promena načina premiranja u ovoj godini - teško?

Premiranje mleka po kvalitetu je tema o kojoj se govori više od decenije, ukazuje Dragan Nikšić ispred Centralnog udruženja odgajivača goveda simentalske rase. Ipak, u ovom udruženju smatraju da se do kraja ove godine tako nešto ne može realizovati.

"Mi nemamo informaciju da će to da zaživi skoro, pre svega zato što treba da se menja zakon, taj zakon mora da menja skupština, nama je skupština tek sada formirana, to će morati da čeka novog ili starog ministra, mislimo da to teško može da se realizuje u ovoj godini", smatra Nikšić.

Čega se plaše proizvođači mlečnog govedarstva?

Za dodeljivanje premije na osnovu kvaliteta svakako jesu u ovom udruženju, a kontrolu bi, saglasni su, trebalo da sprovodi nezavisna nacionalna laboratorija.

"Mi jesmo za to, ali smatramo da bi najgori kvalitet mleka trebalo da sadrži premiju od sedam dinara i da se ona kreće ka nečemu višem zato što svi znamo kakva je situacija sa mlekom i mlekarska industrija je dosta pogođena virusom korona, ali je i pre stanje bilo poprilično loše. Sama cena mleka je u nekim krajevima bila i ispod 20 dinara po litru i zaista mislim da premija od sedam dinara ne bi trebalo da se smanjuje, a proizvođači koji imaju kvalitetno mleko da dobiju bolju cenu i premiju", stav je ovog udruženja.

Potrebna intervencija države

Ocenjuju da su trenutno najviše pogođeni mali proizvođači koji su u nekim momentima bili u vrlo nezavidnom položaju.

Snizili cene mleka, ali ne za svakog stočara isto?

"Oni koji ne mogu da zadovolje kriterijume mlekare su bili u teškoj situaciji, mlekare su se ponašale i malo i ucenjivački, ponude im nisku cenu i neće da otkupe po višoj, a mleko je kvarljiva roba i seljaci nemaju drugo rešenje nego da predaju mleko sa tom niskom cenom. Stanje u mlekarskoj industriji ne može da krene na bolje dok država ne reši da nešto promeni u ovom sektoru."

I ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavljivao je u novembru prošle godine premiranje mleka po kvalitetu, te rekao da bi takav sistem trebalo da počne da funkcioniše u trećem kvartalu ove godine, preneli su tada mediji.


Tagovi

Zakon o podsticajima Premiranje mleka Branko Zdravković Kvalitet mleka Dragan Nikšić Mali proizvođači Nacionalna referentna laboratorija


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta