Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Premije za mleko
  • 04.06.2020. 08:00

Čega se plaše proizvođači mlečnog govedarstva?

Kada je reč o podsticajima, stočari smatraju da bi trebalo da budu veće, naročito kada je reč o premijama za mleko. One su već godinama iste - sedam dinara po litru. I dok jedne raduje plaćanje mleka po kvalitetu, što će uskoro biti i uvedeno, druge ta činjenica brine.

Foto: Julijana El Omari
  • 296
  • 14
  • 0

Država još nije isplatila sve podsticaje stočarima za prošlu godinu. Ostali su, kako nadležni u Upravi za agrarna plaćanja kažu, zahtevi koji treba da se dopune, pa će novac leći na račune čim se to završi. Do sada je za mere direktnih plaćanja u stočarstvu, za koje pristiže i najveći broj zahteva, isplaćeno 13,7 milijardi dinara, istražuju Večernje novosti.

Šta je sa isplatom subvencija, a šta se menja u planu IPARD poziva?

Kako je Agroklub ranije objavio, iz Ministarstva poljoprivrede naglasili su, na naše pitanje, šta će biti sa isplatom redovnih i zaostalih subvencija iz prethodnih godina, da se isplata zahteva obavlja kontinuirano.

Plaćanja mleka po kvalitetu ne odgovara svakom

Kada je reč o podsticajima, stočari smatraju da bi trebalo da budu veće, naročito kada je reč o premijama za mleko. One su već godinama iste - sedam dinara po litru. I dok jedne raduje plaćanje mleka po kvalitetu, što će uskoro biti i uvedeno, druge ta činjenica brine.

Od sledeće godine kvalitet mleka će kontrolisati nacionalna laboratorija

Podsetimo, početkom novembra prošle godine rečeno je da od trećeg kvartala ove godine, mleko srpskih stočara više neće kontrolisati mlekare, već nacionalna referentna laboratorija. Takođe, kako je najavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, za najkvalitetnije mleko će se isplaćivati premije, te da je potrebno izmeniti i Zakon o podsticajima.

Administracije 'pojede' više od pola podsticaja

U udruženjima proizvođača mleka često ističu da im je veliki problem to što dobar deo subvencija za krave, moraju da daju raznim službama da im overe određene papire. Bez te administracije ne mogu da podnesu zahtev, a svako lupanje pečata na zahtevima prilično košta, pišu Novosti. Zbog toga, stočarima od sume od 25.000 dinara po kravi, ne ostane ni polovina novca.

S druge strane, kako se navodi na sajtu Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća 'broj mini mlekara kapaciteta do 5.000 litara mleka na dan, kojih je u našoj zemlji do pre nekoliko godina bilo više od 200, smanjen je na manje od 100 aktivnih, jer su smanjeni broj muznih grla i proizvodnja mleka, a povećan broj staračkih domaćinstava'.


Tagovi

Subvencije u stočarstvu Mlekare Proizvođači mleka Mlečno govedarstvo Kvalitet mleka Premije za mleko Staračka domaćinstva


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...