Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 04.12.2018. 09:00

Biće uslova za pojavu snega i u nižim predelima

Od nedelje 9. decembra temperatura vazduha će biti u padu.

Foto: Pixabay / webandi
  • 198
  • 16
  • 0

U Srbiji se do 9. decembra 2018. godine očekuje relativno toplo vreme za ovo doba godine, sa čestim prolaznim naoblačenjima, ponegde sa padavinama, najčešće slabog intenziteta. Samo će u Timočkoj i Negotinskoj Krajini biti tmurno i hladnije. Od nedelje 9. decembra
temperatura vazduha će biti u padu, pa će u planinskim predelima kiša preći u susnežicu i sneg. U ponedeljak 10. decembra doći će do razvedravanja, pa će u jutarnjim satima biti uslova za slabe i umerene mrazeve. Biće uslova za pojavu snega i u nižim predelima.

Vremensku prognozu čitaju iz svinjske slezine

Na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima jugoistočne Srbije biti umereno vlažni uslovi.

Povoljna vlažnost zemljišta je omogućila zimsko oranje i pripremu parcela za prolećnu setvu.

U ovo vreme potrebno je kontrolisati njive pod strnim žitima na prisustvo poljskih glodara, pošto su žita u ovo doba godine skoro jedina hrana za ove štetočine. Pored ratarskih kultura potrebno je pregledati i voće, posebno mlade zasade, na prisustvo zečeva i glodara. Iako su temperature nešto niže od potrebnih za obavljanje plavog prskanja, još nije kasno da se zaštitne mere obave, a najavljene nešto više temperature to će i omogućiti. Kasna jesen je pravo vreme da se prska svo koštičavo voće, kako bi se infekcioni potencijal u proleće sveo na najmanju meru.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vreme Decembar 2018 Sneg Glodari Plavo prskanje


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.