Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 04.12.2018. 09:00

Biće uslova za pojavu snega i u nižim predelima

Od nedelje 9. decembra temperatura vazduha će biti u padu.

Foto: Pixabay / webandi
  • 198
  • 16
  • 0

U Srbiji se do 9. decembra 2018. godine očekuje relativno toplo vreme za ovo doba godine, sa čestim prolaznim naoblačenjima, ponegde sa padavinama, najčešće slabog intenziteta. Samo će u Timočkoj i Negotinskoj Krajini biti tmurno i hladnije. Od nedelje 9. decembra
temperatura vazduha će biti u padu, pa će u planinskim predelima kiša preći u susnežicu i sneg. U ponedeljak 10. decembra doći će do razvedravanja, pa će u jutarnjim satima biti uslova za slabe i umerene mrazeve. Biće uslova za pojavu snega i u nižim predelima.

Vremensku prognozu čitaju iz svinjske slezine

Na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima jugoistočne Srbije biti umereno vlažni uslovi.

Povoljna vlažnost zemljišta je omogućila zimsko oranje i pripremu parcela za prolećnu setvu.

U ovo vreme potrebno je kontrolisati njive pod strnim žitima na prisustvo poljskih glodara, pošto su žita u ovo doba godine skoro jedina hrana za ove štetočine. Pored ratarskih kultura potrebno je pregledati i voće, posebno mlade zasade, na prisustvo zečeva i glodara. Iako su temperature nešto niže od potrebnih za obavljanje plavog prskanja, još nije kasno da se zaštitne mere obave, a najavljene nešto više temperature to će i omogućiti. Kasna jesen je pravo vreme da se prska svo koštičavo voće, kako bi se infekcioni potencijal u proleće sveo na najmanju meru.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vreme Decembar 2018 Sneg Glodari Plavo prskanje


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u