Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pšenica zimi
  • 25.12.2023. 16:30
  • Srednji i Južni Banat

Kakvo je stanje ozimih žitarica na terenu?

Kakvo je stanje na terenu nakon završene setve ozimih žitarica otkriva nam Zorica Rajačić iz PSS Zrenjanjin, mladi poljoprivrednik Vladimir Vika iz Padine i Ljiljana Džingalašević iz Republičkog hiderometeorološkog zavoda.

Foto: Lidija Pribelja
  • 388
  • 56
  • 0

Ove godine je pšenica u regionu srednjeg Banata posejana na približno 53.000 ha. Više temperature pogodovale su pre svega razvoju insekta i raznim štetočinama, ponajviše - cikadama i vašima koje mogu načiniti ozbiljne štete ratarima.

"Većina useva posejanih na teritoriji srednjebanatskog okruga datiraju upravo u drugu polovinu oktobra, odnosno početak novembra što je bila i naša preporuka kao struke", navodi Zorica Rajačić iz Poljoprivredne Stručne službe u Zrenjanjinu (PSS), napominjući da su ove jeseni proizvođači zaista uzeli u obzir njihove savete i posejali su žitarice u optimalnom periodu.

Da li je kasno sada posejati pšenicu?

Ove sezone nema puno rano zasejane pšenice. Sa druge strane, početak novembra je bio znatno hladniji i vlažniji mesec te se dešavalo da je kiša često prekidala setvu. Manji broj površina je takođe zasejan do kraja novembra.

"Pšenica koja je posejana u optimalnom roku najbolje i izgleda u regionu. Usled povoljnih temperatura i vlage, biljke su dobro ponikle i trenutno se nalaze u fazi bokorenja sa razvijena dva ili tri lista", nastavlja naša sagovornica dodajući da je ovakvo stanje kultura odlično i adekvatno pripremljeno za zimski period.

Velika najezda glodara

Žitarice koje su posejane početkom novembra su još uvek u fazi nicanja i u fazi dva lista, a vremenske prilike povoljno utiču na njihov razvoj te se i njima prognozira da će spremne ući u zimski period.

Stanje kultura odlično

"Ono što je karakteristika ove jeseni je svakako velika najezda glodara koji su napravili velike štete. Poljoprivrednici su odmah nakon setve i čitav novembar imali velikih problema, puno posla je bilo oko njihovog suzbijanja, a parcele su stalo morale da se nadgledaju", iskrena je Rajačićeva informišući naše čitaoce da parcele koje nisu imale nikakav monitornig i koje su ostale zapuštene, glodari su uništili većinu prinosa ili su ih znatno proredili te će se takve parcele najverovatnije presejavati drugim usevom.

Razlog prenamnožavanja glodara su pre svega više temperature i velika količina žetvenih ostataka koji je ostao nakon košenja, pogotovo u regionu srednjeg Banata koji je takođe bio zahvaćen i olujnim vetrovima. Bilo je dosta poleglih useva, pre svega suncokreta koji je i najčešći predusev pšenice, čija su zrna prilikom tanjiranja i zaoravana. Takođe, bilo je dosta i kukuruzovine. Sve je to izvrsna hrana za glodare, što su životinje i više nego iskoristile.

Međutim, najezda miševa nije zaobišala ni južni Banat.

"Kod pšenice su prisutni simptomi rđe dok su u usevima ječma prisutni simptomi mrežaste pegavosti lista ječma. U usevima strnih žita se i dalje registruje prisustvo aktivnih rupa poljskih glodara", za kraj napominje Ljiljana Džingalašević iz Republičkog hiderometeorološkog zavoda.

Da li će niske temperature smanjiti brojnost glodara i širenje bolesti na usevima?

"Dalji razvoj pšenice će zavisiti od vremenskih uslova. Više tempereature će podsticati bokorenje tokom ovog perioda ali i tokom zime. Usled niskih temperatura, pšenica već prolazi faze kaljenja i priprema se za zimu", objašnjava Rajačićeva dodajući da će promene u temperaturi biti najzaslužnije za njen adekvatan razvoj zimi.

Sa ječmom se "opekli"

Što se tiče južnog Banata i situacije na terenu, mladi poljoprivrednik Vladimir Vika iz Padine kod Pančeva otkriva da je njegova pšenica takođe u odličnom stanju. Naš sagovornik se ratarstvom ozbiljnije počeo baviti pre dve godine. Do tada je pomagao ocu Vladimiru po potrebi kako bi se poslovi na njivi obavili na vreme.

Vika je ove godine blago povećao površine pod pšenicom

"Ove jeseni smo posejali pšenicu na nekih 30 ha, a ječam je zasejan na nekih sedam. Prošle godine je taj odnos bio 50:50, nekih 22 ha pšenice i 22 ha ječma. Sa ječmom smo se 'opekli', te smo ove godine površine smanjili", kaže mladi Vika dodajući da je ovogodišnja pšenica, nekih 84 hl i dalje stoji kod njih kući u skladištu, čekajući bolju cenu. Ječam su odmah po žetvi prodali lokalnim otkupljivačima po ceni od 16 din/kg.

Gazdinstvo Vika je ove godine takođe posejalo pšenicu u skaldu sa savetima stručnjaka, a setva su završili polovinom novembra. Pšenica izgleda odlično i lepo napreduje.


Tagovi

Ozime kulture Stanje pšenice Glodari Bokorenje Vladimir Vika Ljiljana Džingalašević Presejavanje Zorica Rajačić


Autorka

Lidija Pribelja

Više [+]

Diplomirani biolog na Prirodno-matematičkom fakultetu, trenutno na master studijama botanike. Zaljubljenik u prirodu i uvek u potrazi za praktičnim i korisnim znanjima. Dopisnica iz Padine koja donosi nove i zanimljive priče iz južnog Banata.