Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice
  • 20.12.2023. 13:30

Da li će niske temperature smanjiti brojnost glodara i širenje bolesti na usevima?

Mrežasta pegavost lista ječma zahvatila je na teritoriji Novog Sada do 48 odsto biljaka, ostali krajevi beleže značajno manji procenat, ali i probleme sa glodarima.

Foto: Mitar Rosandić
  • 324
  • 43
  • 0

Nekarakteristično vreme za ovo doba godine u prethodnom periodu, prourokovalo je razvoj bolesti i invaziju insekata na useve u pojedinim delovima Srbije. Kako piše Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja, vizuelnim pregledom useva ječma na teritoriji Novog Sada registrovano je prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres) na do 48 odsto biljaka, i sočivaste pegavosti lista ječma (Rhynchosporium secalis) na do 12 odsto biljaka. Na usevima pšenice tokom druge dekade decembra došlo je do pojave lisne rđe pšenice (Puccinia recondita) na do četiri odsto biljaka. 

Na području Pirota registrovano je prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma na do dva-tri odsto biljaka. U usevima ozime pšenice i dalje se ne registruje prisustvo bolesti.

Aktivnost insekata u oba useva je smanjena jer vremenske prilike sa niskim temperaturama nepovoljno utiču na njihov dalji razvoj i širenje. Na pojedinim parcelama registruje se prisustvo aktivnih rupa poljskog miša (Apodemus sylvaticus) i poljske voluharice (Microtus arvalis) u niskoj i vrlo niskoj kategoriji brojnosti.

Ječam u lošem stanju (foto: PIS)

Kod Užica je takođe uočena mrežasta pegavost lista ječma, dok je vizuelnim pregledom, parcela sa poniklom pšenicom i ječmom, uočeno prisustvo krilatih i beskrilnih jedinki lisnih vaši (Aphididae) na do dva odsto biljaka.

Na teritoriji Vrbasa, mrežasta pegavost lista ječma je zahvatila veći procenat biljaka - sedam odsto. Na teritoriji Zrenjanina je jedan odsto viši, a pregledom useva ozime pšenice, registrovano je prisustvo simptoma pepelnice žita (Erysiphe graminis) na od dva do 10 odsto biljaka, sive pegavosti lista pšenice (Septoria tritici) na dva do četiri odsto i prisustvo rđe (Puccinia spp.) na do dva do 10 odsto biljka.

Kako se boriti sa glodarima?

Na terenu rada RC PIS Zrenjanin prisustvo glodara na parcelama je različito, u zavisnosti od lokaliteta i preduzetih mera u predhodnom periodu. Na parcelama (pogotovo ako su manje površine u pitanju) koje su se graničile sa nezaoranim ostacima kukuruza i suncokreta, ili su u blizini lucerišta i gde su sprovedeni kasniji tretmani protiv glodara (ili čak samo jedan tretman), procenat oštećenih useva je vrlo visok. Na parcelama gde se pratila situacija, te su izvršena dva do tri suzbijanja glodara, usevi su minimalno oštećeni.

Najtoplija jesen ikada zabeležena u Srbiji - kako se to odražava na useve?

Preporuka prizvođačima strnih žita je da obilaze svoje parcele i kontrolišu stanje po pitanju aktivnih rupa od glodara. Registrovani rodenticidi se primenjuju ukoliko se utvrdi 10-50 aktivnih rupa od poljskih miševa po hektaru ili 10-500 aktivnih rupa od voluharice po hektaru.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Bolesti useva Mrežasta pegavost lista ječma Lisne vaši Glodari Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...