Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lucerka
  • 09.06.2024. 10:00

Košenje lucerke - kada i kako? Evo korisnih saveta

Bilo da se koristi u vidu zelene krme, sena ili silaže, lucerka se po pravilu kosi, ako se ne koristi kao ispaša. U toku proizvodne godine, obavlja se tri do pet kosidbi.

Foto: Depositphotos/vision.si
  • 1.264
  • 109
  • 1

Vreme je za kosidbu drugog otkosa lucerke (Medicago sativa L.)  za seno, ali naši poljoprivrednici treba da znaju da se vegetacioni period lucerke razlikuje po otkosima. Prvi otkos traje najduže, 42 do 45 dana, drugi i treći 26 do 30 dana, četvrti oko 35 dana, dok zadnji ima najduži vegetacioni period zbog boljeg prezimljavanja i startovanja lucerke u proleće.

Bilo da se koristi u vidu zelene krme, sena ili silaže, lucerka se po pravilu kosi, ako se ne koristi kao ispaša. U toku proizvodne godine, obavlja se tri do pet kosidbi. Visina reza košenja, naročito prvog otkosa, treba da iznosi sedam do 10 centimetara. Ovo se praktikuje da bi se što bolje razvio korenov vrat sa većim brojem grana, odnosno pupoljaka za naredni otkos, a i radi boljeg iskorišćavanja krme.

Sveža, seno ili silaža

Lucerka se koristi kao sveža zelena krma tokom cele vegetacije (prema planu ishrane stoke) ili kao spravljeno seno ili silaža. Ređe se koristi kao ispaša, jer kod preživara može doći do nadimanja pa i uginuća. Najbolji kvalitet tih proizvoda postiže se kosidbom lucerke u početku cvetanja.

Kako napraviti kvalitetnu silažu i senažu?

Smatra se da uzastopno košenje lucerke u razmacima najviše 20 dana (to je otprilike početak butonizacije ili "pupoljanja"), umanjuje proizvodnu sposobnost biljaka lucerke do 50 odsto. Ako se košenje obavi pred početak cvetanja, sadržaj rezervi hranljivih materija se smanjuje na 12 odsto. Prekasnim košenjem dobija se nešto veći prinos, ali znatno grublja, starija i lošija hrana (seno), koju stoka nerado ili uopšte neće da jede. Znatno je snižen sadržaj sirovih proteina, a povećan sadržaj celuloze, koja je malo svarljiva.

Razmak između košenja

Između pojedinih otkosa mora proći dovoljno vremena da se sintetizuju u listu dovoljne količine organske hrane za narednu regeneraciju lucerke i ishranu korena. Razmak između otkosa ne bi smeo da bude kraći od 30 do 35 dana. Jedino zadnji jesenji otkos treba da bude košen nešto kasnije (50 do 60 dana posle prethodnog) da bi se koren i "krunice" obezbedile kao hrana za zimu.

Najbolje kositi početkom cvatanja (foto: Depositphotos/max8xam)

Kada je reč o senu, lucerku za prvi otkos najbolje je kositi u početku cvetanja prvih cvetova u cvastima prvih konusa većine biljaka, jer tada usev ima dovoljno vremena da stvori rezerve u korenu pored prinosa nadzemne mase, koji obećava odličan kvalitet sena. Naredni, drugi otkos i ostale otkose osim poslednjeg, najbolje je kositi na samom početku cvetanja lucerke.

Izbor momenta za košenje lucerke pri spravljanju sena, veoma je značajan činilac kvaliteta sena, a to se naročito odnosi na list koji nosi 70 odsto sirovih proteina ukupne mase, jer nepravovremenom kosidbom često otpadne i više od 80 odsto lista i veliki gubici su u prinosu i hranljivoj vrednosti.

Nekoliko korisnih saveta

Od 14 do 19 časova se smanjuje sadržaj sirovih proteina, što treba uzeti u obzir prilikom određivanja vremena kosidbe lucerke. Treba izbegavati ulaženje u lucerište tokom kišnog, vlažnog vremena, jer jače gaženje proređuje i skraćuje dužinu života biljaka.

Lucerku u kojoj ima korova stoka neće jesti: Suzbijte na vreme tarčužak, mrtvu koprivu, mišjakinju

Sušenje lucerke treba da je što kraće (karotin se dekomponuje), ali sadržaj vlage u organskoj masi se mora dovesti na 16 do 17 odsto, kako se seno ne bi pokvarilo. Lucerka se silira kada sadrži 60 do 62 odsto vlage ili nešto starija (faza punog cvetanja) zbog većeg sadržaja suve materije. Senažu predstavlja konzervirana lucerka sa 40 odsto vlage.

Prosečni prinos zelene mase lucerke je 40 do 50 t/ha, a sena 8 do 10 t/ha.


Tagovi

Vreme kosidbe po otkosima Broj i visina košenja Košenje u početku cvetanja Rano i prekasno košenje Dužina jesenjeg otkosa Dnevni period košenja Sušenje lucerke Vlaga u lucerki prema nameni Prinos lucerke


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.