• Zaštita bilja
  • 04.04.2018. 14:00

Mrežasta i ramulariozna pegavost ječma - simptomi i suzbijanje

Stručnjaci upozoravaju na to da je ovih dana na usevima ječma u našoj zemlji uočeno prisustvo mrežaste i ramulariozna pegavosti. Kako napominju, čim vremenski usevi dozvole treba krenuti sa zaštitnim tretmanima, a evo kako to učiniti.

Foto: PIS Vojvodina
  • 1.162
  • 72
  • 0

Ratarima koji uzgajaju ozimi ječam ovih dana probleme zadaje pojava mrežaste pegavosti. Tu bolest izaziva Pyrenophora teres. Ova gljiva je vrlo rasprostranjena, a javlja se u svim delovima sveta gde se uzgaja ječam. Kako objašnjava savetodavac Stojan Jevremović, na ječmu se mogu ispoljiti dve forme simptoma: mrežaste i tačkaste pege.

Simptomi mrežaste pegavosti ječma

Mrežasta forma počinje u vidu sitnih nektoričnih crtica i pegica. One se kasnije šire i zauzimaju veću lisnu površinu i dobijaju karakterističan mrežast izgled, po čemu je i bolest dobila ime. Oko pega se stvara svetlozeleni oreol od prosvetljenog tkiva. Bolest može da zahvati i seme, te da se na taj način održi u usevu.

Po stabilizaciji vremena početi tretiranje

Jevremović poljoprivrednim proizvođačima savetuje da redovno obilaze svoje parcele radi utvrđivanja prisutnosustva simptoma bolesti. Kako napominje, pregledani usevi su trenutno u fazi vlatanja ili u fenofazi pred vlatanje. On naglašava da je, na više od 10% pregledanih biljaka, dominatna prisutnost simptoma prouzrokovača mrežaste pegavosti ječma, dodajući da je po stabilizaciji vremenskih uslova neophodno uraditi tretman nekim od sledećih fungicida:

  Naziv preparata i hemijski sastav Doziranje
1. Acanto plus (a.m. pikoksistrobin + ciprokonazol) 0,6 l/ha
2. Alto Combi (a.m.karbendazim+ciprokonazol) 0,5 l/ha
3. Amistar extra (a.m. azoksistrobin + ciprokonazol) 0,75 l/ha
4. Duett ultra (a.m.epoksikonazol+tiofanatmetil) 0,4-0,6 l/ha
5. Falcon EC 40  (a.m.tebukonazol+triadimenol+spiroksamin) 0,6 l/ha
6. Karika (a.m.hlorotalonil+propikonazol) 2 l/ha
7.

Opera maxx

(a.m. piraklostrobin + a.m. epoksikonazol)

1,5 l/ha
8. Prosaro 250EC (a.m.tebukonazol+propikonazol)  0,75-1 l/ha
9. Sphere (a.m.trifloksistrobin+ciprokonazol)  0,5 l/ha
10. Zamir 400EW (a.m.prohloraz+tebukonazol) 0,75-1 l/ha

Kako se prenosi ramuliariozna pegavost?

Osim mrežaste pegavosti na ječmu, ali i pšenici i kukuruzu može se razviti i bolest ramulariozna pegavost, koju izaziva patogen Ramularia collo-cygni. Taj patogen se prenosi žetvenim ostacima sa prethodnog useva, zaraženim semenom, samoniklim biljkama, kao i biljkama domaćinima ostalih vrsta trava. Primarni izvor infekcija je u semenu. To znači da se patogen nalazi u semenu, pa se doradom semena bolest ne može suzbiti, već je potrebno obaviti strogu kontrolu semenskih useva. Širenje infekcije, takođe je moguće i sporama koje se raznose vetrom.

Umanjenje prinosa do 25%

Prema rečima diplomiranog inženjera poljoprivrede Ljiljane Jeremić, prvi simptomi pegavosti teško mogu uočiti u početnim fazama razvoja ječma, jer se javljaju u kasnijim fazama razvoja ječma. Simptomi se pojavljuju u obliku pravougaonih, tačkastih pega tamnobraon do crne boje, koji su oivičeni hlorotičnim oreolom i prate nervaturu lista. Veličina pega varira od 1-3 mm puta 0,5 mm. Oko nekrotičnih pega dolazi do pojave crvene boje. U toj fazi simptomi se uočavaju na zastavičaru i prvom listu ispod zastavičara, stabljici, lisnom rukavcu a mogu da se jave na klasu i osju. Ekonomski značaj ogleda se u smanjenju prinosa do 25%, ali istovremeno i kvaliteta zrna zbog promenjenog odnosa skroba i proteina.

Mere protiv ramuliariozne pegavosti

Razlikuju je sva pristupa ovom problemu - agrotehničke mere i hemijska zaštita. 

Agrotehničke mere

  • zaoravanje žetvenih ostataka;
  • uništavanje samoniklog ječma zbog toga što su oni izvor zaraze na početku vegetacije tokom jesenjeg perioda;
  • setva deklarisanog semena;

Hemijska zaštita

Po preporuci Prognozno-izvešatjne službe potrebno je obaviti dva tretmana. Prvi tretman obaviti kada se obavlja tretman protiv mrežaste pegavosti ječma primenom fungicida na bazi:

  • a.m. hlortalonil +propikonazol-Karika-2l/ha;
  • hlortalonil +tebukonazol-Timpani-2,5 l/ha ;
  • hlortalonil+propikonazol+ciprokonazol-Cherokee -2l/ha

Drugi tretman pre otvaranja zastavičara kada je zaraženo 5% biljaka. Tretman obaviti primenom fungicida na bazi a.m. epoksikonazol+tiofanat-metil –Duett ultra -0,4-0,6 l/ha.


Povezana biljna vrsta

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Tagovi

Ječam Ratarstvo Zaštita bilja Mrežasta pegavost


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vlasta Janjić iz Dubnice kod Vranja napravio je šerpu koja radi na struju i sama meša ajvar. Ovaj Vlastin izum oduševio je mnoge domaćice koje su požurile da kod njega pazare ovu "moćnu mašinu".