Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruzni plamenac
  • 13.07.2023. 10:30

Napada kukuruzni plamenac: Kako ga suzbiti?

Prag štetnosti za sprovođenje hemijskog tretmana iznosi pet odsto biljaka sa jajnim leglima kod semenskog i kukuruza šećerca i 10 odsto kod merkantilnog kukuruza.

Foto: PIS Vojvodina
  • 348
  • 38
  • 0

Kukuruzni plamenac (Ostrinia nubilalis) je štetočina čije se larve hrane u stabljikama velikog broja biljaka (preko 200 vrsta). Kod nas pored kukuruza napada i hmelj, proso, suncokret itd. Jaja kukuruznog plamenca su, kako kaže savetodavac u Poljoprivredno savetodavnoj stručnoj službi Beograd Aleksandar Zdravković, sitna, ovalno-okruglasta, a položena su u grupama, složena jedno uz drugo.

"Imago je žućkasto do svetlo-smeđe boje sa dve krivudave linije preko prednjih krila. Ženke su svetlije od mužjaka, a dužina tela je 13-15 mm. Larve ove štetočine su najpre beličasto-ružičaste kasnije postaju prljavo sive ili tamno mrke. Na telu larvi i na njihovim segmentima, izuzev na prvom grudnom, nalaze se po četiri okruglaste sivosmeđe pegice, dok iz njih izbija po jedna dlačica", kaže savetodavac i dodaje da se odrasle ženke i mužjaci razlikuju po obliku, veličini i obojenosti tela, a spada u grupu ekonomski najznačajnijih štetočina.

Napada kukuruzni plamenac, preventivne mere su najbolja zaštita

Polifagna je vrsta, a kod nas može da ima jednu ili više generacija godišnje. Zimski period provodi u stadijumu odrasle larve u kukuruzovini ili drugim biljnim ostacima.

"Sa porastom temperature i nastupom prolećnih dana dolazi do prekida zimske dijapauze i pretvaranje larvi u lutke. Prvi leptiri se obično javljaju oko sredine juna, dok se ovipozicija uglavnom radi na naličju listova uz glavni nerv liske", kaže ovaj stručnjak i dodaje da se nakon embrionalnog razvoja tek izležene larve kratko zadržavaju na mestu gde su se i izlegle, a onda migriraju ka vršnom lišću i u pazuhe listova.

Migriraju ka drugim delovima biljke

Nakon drugog i trećeg presvlačenja larvi započinju masovnu migraciju prema ostalim delovima biljke, a često i u zoni ispod rukavca listova ili u zoni klipa one prodiru u unutrašnjost stabljike, odnosno klipa, gde se dalje razvijaju i preobražavaju u lutke.

Gusenica u završnim fazama razvoja

"Druga generacija leptira se javlja u avgustu i početkom septembra. Intenzitet napada se izražava u procentima u vidu napadnutih biljaka, međutim, napad se može izraziti i brojem larvi po biljci. Ako je berba kukuruza trajala dugo, a sečenje i zaoravanje kukuruzovine ostavljeno za proleće može da se očekuje jači napad ove štetočine", navodi Zdravković.

Kako ga suzbiti?

Prag štetnosti za sprovođenje hemijskog tretmana iznosi pet odsto biljaka sa jajnim leglima kod semenskog i kukuruza šećerca i 10 odsto biljaka sa jajnim leglima kod merkantilnog kukuruza. Podsetimoštete od kukuruznog plamenca mogu da budu baš velike i da dostignu čak i 20 odsto prinosa.

Registrovani preparati za suzbijanje ove štetočine su na bazi aktivne materije:

  • indoksakarb;
  • hlorantranilprol;
  • hlorantraniliprol + lambda-cihalotrin;
  • spinetoram.

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Kukuruzni plamenac Ostrinia nubilalis Aleksandar Zdravković Štetočina Preparati Suzbijanje


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]