Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bačka
  • 11.06.2019. 12:00

Poljoprivrednici očekuju slabiju žetvu pšenice

U maju je u pojedinim delovima Bačke palo između 100 i 150 litara kiše. Ratari kažu da je situacija na poljima solidna, ali da kulturama vidno fali sunca, jer nisu u porastu u kakvom bi trebale da budu.

Foto: Bigstockphoto/simazoran
  • 260
  • 35
  • 0

Učestale padavine uzrokovale su značajne rezerve vlage u zemljištu, ali i zakašnjenje pojedinih argotehničke operacija. U prodručjima gde postoje podzemne vode pšenica je u ozbiljnom problemu jer su se na pojedinim oranicama napravila jezera, a voda danima ne otiče.

Suzbijanje korova, bolesti i insekata u usevu pšenice i ječma

Pšenica kasno dobila kišu

Nezadovoljan aktuelnom situacijom je poljoprivrednik Đuro Vuković iz Kljajićeva, koji nam nevoljno kaže da očekuje podbačaj pšenice. Vuković kaže da je pšenica kasno dobila kišu. Po njegovim rečima biće kvalitetnije zrno, ali roda neće biti.

"Očekujem 30 do 40 odsto podbačaja, kod nekih uvezenih sorti taj procenat biće još veći, jer se pšenica osušila. Neće imati pet metara po jutru. Još ništa ne znamo oko cena. Ako nemaš četiri tone po jutru nemaš nikakvu rentabilnost proizvodnje. Zbog toga se ne isplati sejati je, jedino zbog plodoreda," objašnjava Đuro Vuković iz Kljajićeva i dodaje da uprkos svemu neće dići ruke od pšenice, jer je primoran da uzgaja od svega po malo.

"Malo sejem suncokreta, malo soje, šećerne repe - svaštarimo kad ne znamo cenu. Igramo lutriju," iskren je Vuković.

Posle obilnih padavina česte su zaraze klasa pšenice. Kako pomoći biljkama?

Pšenica je imala loše agroekološke uslove od nicanja pa do skoro

Relja Kurjački iz Srbobrana, kaže da u većini slučajeva pšenica nije u dobroj kondiciji, nema dovoljan broj klasova po kvadratnom metru, što će rezultirati umerenim prinosom.

"Pšenica je imala loše agroekološke uslove od nicanja pa do skoro. Problem je što se ona nije izbokorila. Zbog učestalih kiša se očekuje povećanje krupnoće zrna. U pojedinim lokalitetima će biti vrhunska pšenica. Naznake su da pšenica u žetvi neće imati ovakvu cenu, ali i da će biti veća nego što je bila prošle godine za vreme žetve", kaže Kurjački.

Lane je kako kaže posejano malo pšenice. Očekuje se slabija žetva nego ranijih godina. "Mislim da u državi nemamo velikih zaliha, zato će pšenice trebati i narednih godina. Trebalo bi povećati površine pod ovom kulturom, kako zbog plodoreda, tako i zbog drugih stvari", objašnjava Rade Kurjački.

Pepelnica strnih žita: Vreme je za primenu fungicida

Prošle godine posejano manje pšenice

Statistički podaci pokazuju da je prošle godine zasejano za oko 10 odsto manje pšenice u odnosu na 2017. Međutim, u poređenju sa desetogodišnjim prosekom jesenje setve površine pod pšenicom povećane su za 0,5 odsto. U 2018. godini proizvedeno je 2.942 hiljada tona, što je za 29,3% više u odnosu na proizvodnju ostvarenu u 2017. godini.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Bačka Pšenica Žetva Turinka Đuro Vuković Relja Kurjački


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.