Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak
  • 08.06.2023. 10:30

Problemi sa pšenicom u Srbiji: Cena, otkup i pitanje uvoza/izvoza

Ako bude ostala ta cena žita, svi proizvođači će ući u debeo minus, procenjuje Dejan Trajković iz Ujedinjenih udruženja poljoprivrednika Srbije.

Foto: Depositphoto/budabar
  • 500
  • 41
  • 0

Juče (7.6.) su poljoprivrednici iz Ujedinjenih udruženja imali sastanak u Vladi sa predstavnicima ministarstva poljoprivrede i trgovine, udruženja "Žita Srbije", Unije pekara i Privredne komore Srbije na kom se raspravljalo o pitanjima otkupa i cene žitarica.

"Prošle godine je otkupljeno žito po dosta visokim cenama, a nisu uspeli da izvezu. Sada bi sa jeftinim otkupom da to refundiraju. Ali, na evropskim berzama, ta vrednost nije!", rekao je za Agroklub Dejan Trajković ispred Ujedinjenih udruženja poljoprivrednika Srbije.

Prošlog petka na Berzi, ponder cena pšenice iznosila je 19,71 din/kg bez PDV-a. Kako je rekao na 90. Sajmu poljoprivrede Slavko Jovanović ispred "Žita Srbije", one su u martu 2023. u odnosu na isti period prošle godine pale za više od 21 odsto, a kod uljarica za više od 48 odsto.

Robne rezerve da otkupe nov rod

Poenta je, dalje ističe Trajković, što Žita Srbije 'drže' 70 do 90 odsto izvoza.

"Naša izvozna pozicija više nije luka Konstanca zbog prezasićenja ukrajinskim žitom, pa Srbija mora da traži druga tržišta", rekao je onda Jovanović i dodao da on "ne vidi gde". Inače, naša pšenica se najviše izvozi u Italiju.

Naša izvozna pozicija više nije luka Konstanca (foto: Depositphotos/hiv360)

Zbog velikih viškova, poljoprivrednici su, između ostalog, predložili da Republička direkcija za robne rezerve kupi 300.000 tona novog roda, što bi povećalo tražnju i podiglo cenu na tržištu. U skorijem periodu o ovome svemu očekuje se sastanak između ministarstva i "Žita Srbije".

"Ako bude ostala ta cena žita, svi proizvođači će ući u debeo minus", procenjuje Trajković.

S druge strane, iz ministarstva tvrde da uvoza hlebnog zrna, koje je kod nas posejano 17 odsto manje nego sezonu ranije, uopšte "nema". 

Ostale stavke

Pošto je ovaj sastanak nastavak rešavanja stavki iz ugovora koji je potpisan po okončanju protesta, bilo je reči i o finalizovanju pitanja oko naknade za odvodnjavanje koja ove godine treba da bude umanjena za 50 odsto, a od sledeće ukinuta.

Da li je odvodnjavanje mit ili stvarno dobijamo uslugu koju plaćamo?

Takođe, zaključeno je i uvođenje prelevmana na uvoz mlečnih proizvoda, te Trajković, koji je inače stočar iz Pančeva, kaže da se čekaju "efekti i šta će se desiti na terenu", aludirajući na mlekare koje su proizvođačima otkazivale otkup mleka.

Očekuje se naredni sastanak na kom će se govoriti, između ostalog i o problemu uvoza soje koji je prošle godine dupliran, u odnosu na godinu ranije.


Tagovi

Cena pšenice Sastanak u Vladi Ujedinjena udruženja poljoprivrednika Srbije Dejan Trajković Slavko Jovanović Izvoz pšenice Cena na berzama Odvodnjavanje Prelevmani za mleko Uvoz soje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...