Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 02.06.2023. 14:25

Veća aktivnost na tržištu soje, pšenica - 20 din/kg bez PDV-a

Najveći udeo u ovonedeljnom obimu trgovanja zauzima pšenica, koja čini 42 odsto ukupnog prometa.

Foto: Depositphoto/alivio
  • 221
  • 17
  • 0

Nedelju za nama na robno-berzanskom tržištu obeležio je rast prometa robe, ali i nastavak negativnog cenovnog trenda kada su u pitanju svi primarni poljoprivredni proizvodi. Preko Produktne berze tokom ove nedelje ukupno je prometovano 3.927 tona robe, što u odnosu na obim trgovanja prethodne nedelje predstavlja rast od 37,60 odsto. Finansijska vrednost prometovane robe iznosila je 118.069.600,00 dinara.

Na tržištu kukuruza tokom ove nedelje ne beležimo veću aktivnost učesnika. Tržište je bilo dosta mirno, a nizak trend cene se nastavio kada je u pitanju i ova poljoprivredna kultura. Početkom nedelje tražnja je bila slaba i usmerena na vlažniji kukuruz. Sredinom i krajem nedelje ponuda kukuruza je bila veća u odnosu na tražnju, koja je bila slaba i na niskom cenovnom nivou.

Kukuruzom se tokom ove nedelje trgovalo u cenovnom rasponu od 16,70 do 17,50 din/kg bez PDV-a, sa primetnim silaznim trendom cene krajem nedelje. Ponder cena iznosila je 17,31 din/kg bez PDV-a (19,04 din/kg sa PDV-om), što predstavlja cenovni pad od 4,81 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

Najviše se trgovalo pšenicom

Najveći udeo u ovonedeljnom obimu trgovanja zauzima pšenica, koja čini 42 odsto ukupnog prometa. Početkom nedelje beležimo slabu ponudu pšenice, da bi se sredinom i krajem nedelje uočila veća aktivnost na strani ponude. Prodavci su najčešće nudili pšenicu sa boljim parametrima kvaliteta, ali je tražnja tokom cele nedelje bila slabija u odnosu na ponudu i na nižem cenovnom nivou.

Pšenicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 19,50 do 20,50 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta. Ponder cena iznosi 19,71 din/kg bez PDV-a (21,70 din/kg sa PDV-om), te je primetan silazni trend cene od 3,62 odsto u odnosu na prošlonedeljnu ponder cenu.

Soja - 50 din/kg bez PDV-a

Kada govorimo o tržištu soje, primetna je veća aktivnost u odnosu na prethodni period, budući da je sojino zrno u ovonedeljnom obimu prometa učestvovalo sa 27 odsto. Berzanski ugovori za soju zaključeni su početkom nedelje, da bi krajem nedelje tražnja za sojinim zrnom izostala. Sojom se trgovalo u cenovnom rasponu od 49,50 do 50,30 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta. Ponder cena iznosi 50,10 din/kg bez PDV-a (55,11 din/kg sa PDV-om), što predstavlja pad cene od 0,21 odsto u odnosu na poslednji upoređujući podatak. Trgovalo se takođe i sojinim zrnom rod 2021. godine po jedinstvenoj ceni od 50,40 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta.

Suncokretova sačma sa 33 odsto proteina nudila se u toku nedelje u cenovnom opsegu od 38 do 38,20 din/kg bez PDV-a, ali do zaključenja berzanskih ugovora nije došlo.

Sojina sačma se nudila na cenovnom nivou od 58,00 din/kg bez PDV-a.

Berza 29.5. - 2.6.

Početkom nedelje je bilo tiho, sa otvorenim samo Evronekstom. Cene pšenice su nešto slabile zbog povoljnih vremenskihprilika i konkurencije ruske pšenice. U Kini su zabeležene obimne kiše u Henan regionu, koje štete kvalitetu pšenice baš predžetvu. Tajvan je kupio 56.000 t mlinske pšenice iz SAD. FranceAgriMer je ostavio nepromenjenim svoje ocene stanja usevapšenice i ječma u Francuskoj, pšenice na 93 odsto, a ječma na 90 odsto. Kod kukuruza, 94 odsto površina je ocenjeno dobro do odlično.

Cene svih roba, poljoprivrednih i ne-poljoprivrednih, oštro su pale zbog globalne ekonomske situacije. Učesnici na tržištu sufokusirani na potencijalnu tražnju iz Kine, gde makro dinamika ostaje razočaravajuća. Ekonomskim okruženjem dominirakontekst stagflacije - visoka inflacija, nizak rast i visoka nezaposlenost. Evropska komisija je povisila svoju procenu proizvodnjemeke pšenice u EU na 131,5 miliona tona, u poređenju sa prošlomesečnom procenom od 130,2 miliona tona i sa rodom 2022. od 125,7 miliona tona.

Cene uljane repice oštro pale

Proizvodnja uljane repice se procenjuje na 20,2 miliona tona, u poređenju sa prošlomesečnom procenom od 20 miliona tona i saprošlogodišnjih 19,5 miliona tona. SAD su objavile da je kupljeno dodatnih 60.000 tona meke pšenice iz Poljske i Nemačke. Cene uljane repice su oštro pale, prateći dinamiku cena palme i ulja. Anticiklon iznad severne polovine Francuske i većeg dela Evropeocenjen je kao pozitivan za ozime useve, ali bi mogao oštetiti prolećne useve. Sadašnji nedostatk vode bi mogao pogoditi useve kao što su kukuruz i jari ječam. Cene ulja uljane repice su rasle posle oštrog pada na početku nedelje. Raste zabrinutost u Kini zbog preteranih padavina, naročito u Henan provinciji.

U Argentini, poljoprivrednici počinju sa setvom pšenice, u povoljnim uslovima zbog dobrih padavina posle nedavnog nedostatka vode. Saudijska Arabija kupuje 480.000 tona pšenice za isporuku septembar/oktobar. Ruska pšenica ostaje konkurentna i u dolazećoj sezoni, što ograničava potencijal rasta cena. Rumunija je zatražila od EU da preduzme mere kojima bi se ograničila konkurencija robe koja stiže iz Ukrajine. Što remeti lokalno tržište i pojačava nezadovoljstvo proizvođača na istoku EU. Nafta raste iznad 70 $/barel u Njujorku.

Setva kukuruza procenjena na 92 odsto

Konkurencija sa brazilskom robom se intenzivira zbog rekordnog roda u Brazilu. Prema Agrural, proizvodnja kukuruza u Brazilu bi mogla dostići 127,4 miliona tona. Cene svih roba su pale u Čikagu, zbog veoma slabih izvoznih aktivnosti i zbog prodaja odstrane fondova. Rejting useva ozime pšenice je povišen za tri poena u poređenju sa prethodnom nedeljom, na 34 odsto ocenjenih "dobro do odlično", zahvaljujući nedavnoj povoljnoj kiši. Za kukuruz, prvi rejting useva ove sezone je 69 odsto, u poređenju sa 73 odsto prošle godine u isto vreme.

Setva soje je ovog vikenda dostigla 83 odsto. Napredak setve kukuruza je procenjen na 92 odsto, upoređenju sa prosekom na isti datum od 84 odsto. Dinamika tražnje i dalje ostaje neizvesna jer su ekonomske aktivnosti i daljetrome. U Kini, preterane padavine prete kvalitetu pšenice. Ista strahovanja su i na jugu Rusije sa obimnim padavinama. Sadruge strane, u SAD, nedostatak padavina preti prinosima kukuruza i soje. Cene su jačale juče u Čikagu, podstaknuteaktivnostima fondova. Dodatno, meteorolozi javljaju o riziku od nedostatka padavina u kukuruznom pojasu, što može biti štetno po prinose, ako potraje.


Tagovi

Produktna berza Cena kukuruza Cena pšenice Cena soje Cena suncokretove sačme Cena sojine sačme


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/