Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj pirinča
  • 23.06.2022. 07:30

Uzgajanje pirinča na suvo - štedi vodu i daje dobre prinose?

Granica uzgajanja riže na severu Evrope se sve više pomera, a najinteresantnije su brdske sorte koje ne zahtevaju potapanje polja.

Foto: Depositphotos/Imagemore
  • 892
  • 71
  • 0

U poslednje dve decenije u Evropi se sve više uzgaja suv pirinač, bez potapanja polja. Promenom klimatskih uslova gornja granica uzgoja se pomera na sever pa sada uzgajivače imamo i u Austriji.

Ovakva tehnika ne zahteva velike količine vode i zbog tog ima mali uticaj na životnu sredinu, smanjuje troškove i eliminiše korove sa kojima se stalno bore poljoprivrednici koji se bave organskom proizvodnjom.

Štedi vodu i daje dobre prinose

Pre setve obavlja se priprema zemljišta. To možemo uraditi konvencionalnom, klasičnom, metodom kao pripremu za kukuruz, a drugi je minimalna tehnika obrade.

Zahvaljujući osobinama pirinča, minimalni način obrade je našao mnogo poklonika, ali zahteva posedovanje specijalnih poljoprivrednih mašina. Tako se smanjuju troškovi proizvodnje te skraćuje vreme. Najvažnije je da se ostaci prethodnog useva usitne i plitko zaoru. To će povećati sadržaj organske materije u zemljištu. Priprema zemlje ne treba biti dublja od 15 cm, ali treba površinu da izravnamo sa blagim nagibom.

Dobra u plodoredu

Pokazalo se da je uvođenje pirinča u plodored veoma dobro, naručito kada se rotira sa pšenicom, kukuruzom i mahunarkama.

Plodored je posebno važan u vremenima kada su poskupeli sav repromaterijal

Setva se obavlja običnim sejačicama u uske redove tokom proleća, u aprilu i maju, u vlažnu zemlju na dubinu od dva do tri centimetra. Za nicanje je neophodna temperatura iznad 12ºC, a optimalne za rast i razvoj su iznad 20ºC. Najinteresantnije su brdske sorte koje dobro podnose niske temperaturne vrednosti, imaju kratak vegetacijski period i njih nije potrebno uzgajati u potopljenim poljima. Količina semena se kreće i do 240 kg/ha. Kada setvu obavljamo u uske redove manja je zakorovljenost.

Kada setvu obavljamo u uske redove manja je zakorovljenost (Foto: Depositphotos/Imagemore)

U ovakvom sistemu uzgajanja za pirinač se potroši oko 40 odsto manje vode nego za kukuruz. Navodnjavanje se obavlja kada biljke imaju između tri do četiri lista. Ovo je kritična faza kada je neophodna vlaga u zemlji.

Uz pravovremeno navodnjavanje i sprečavanje razvoja korova prosečan prinos se kreće oko osam tona po hektaru. Organski pirinač uzgojena na ovaj način postiže zadovoljavajuću cenu, a subvencije od strane pojedinih država dodatno povećavaju finansijsku isplativost.

U Evropi je Italija najveći proizvođač pirinač, ali se to tamo radi na potopljenim poljima. 


Povezana biljna vrsta

Pirinač

Pirinač

Sinonim: - | Engleski naziv: Rice | Latinski naziv: Oryza sativa L.

Pirinač se, kao pšenica i raž, prvenstveno upotrebljava za ishranu ljudi jer je lako svarljiv, blago deluje na sistem za varenje i ne izaziva poteškoće u varenju. Pirinač u... Više [+]

Tagovi

Plodored Organska proizvodnja Setva pirinča Uzgoj pirinča Pirinač Pirinač u Evropi


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić