Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Važnost plodoreda
  • 22.05.2022. 07:30

Plodored je posebno važan u vremenima kada su poskupeli sav repromaterijal

Kod nas je veoma česta pojava da se kulture uzgajaju iz godine u godinu na istoj parceli. Najčešće ćemo videti da je to slučaj sa kukuruzom ili krompirom. Tako nesvesno izrabljujemo setvenu površinu i povećavamo sebi troškove.

Foto: Maja Celing Celić
  • 509
  • 96
  • 0

Ova godina je pokazala da poštovanje plodoreda ima i te kako veliki uticaj na uzgajane biljne kulture. Svi repromaterijali su poskupeli, posebno đubriva i zaštitna sredstva. Uvođenjem ove agrotehničke mere možemo uveliko balansirati kada su u pitanju biljna hraniva i zaštita useva.

Plodored predstavlja praksu uzgajanja različitih kultura na istoj parceli kroz niz vegetacionih sezona. Ona obezbeđuje poboljšanje zdravlja zemljišta, optimizaciju hranjivih materija kroz sprečavanje njihovog jednostranog iznošenja kada bi se uzgajala uvek samo jedna biljna vrsta.

Istovremeno, delujemo i na smanjenje populacije štetnih organizama, prouzrokovača oboljenja i prisustvo korova.

Zemlja je živa

Bez obzira da li se radi o maloj gredici ili ogromnoj parceli, uloga plodoreda je ista. Ovom merom možemo trasformisati zemljište od neplodog komada zemljišta do visokoproduktivne površine, naručito ako kombinujemo uzgajanje pokrovnih i glavnih useva.

Svaka biljka predstavlja živi pokrivač koji štiti, ali i deluje na supstrat. Biljke štite od erozije vetrom i padavinama, sprečavaju stvaranje pokorice.

Izborom pokrovnih useva možemo delovati na karakteristike i kvalitet zemljišta. Mahunarke će ga obogatiti azotom, žita će ga učiniti propusnijim, potisnuti korove. Takođe, deluju kao čistači od štetočina i bolesti povrća. Osim toga, ispod pokrovnog useva zemljište se odmara.

Gorušica je čistač zemljišta (Foto: V. Stapić)

Možemo ga uporediti sa ljudskim organizmom. Kao i nama, i zemlji je potrebna raznovrsna hrana, vežba i odmor. Setvom različitih useva sprečavamo stalno iznošenje istih hraniva. Svaka biljna vrsta ima svoje specifičnosti. Tako krompir iznosi mnogo kalijuma, a ovas isušuje jer je veliki potrošač vode.

Veoma je važno da stvorimo ravnotežu. Kod nas je veoma česta pojava da se kulture uzgajaju u monokulturi iz godine u godinu na istoj parceli. Najčešće ćemo videti da je to slučaj s kukuruzom ili krompirom. Tako nesvesno izrabljujemo setvenu površinu. Biljke iz zemlje povlače hraniva koja im trebaju i osiromašuju sadržaj minerala i drugih materija. Prinos se polagano smanjuje. Istovremeno, raste broj štetočina i pojava bolesti. Biće nam potrebna finansijska sredstva da kupimo đubriva i sredstva za zaštitu bilja.

Kada uzgajamo krompir stalno na istoj lokaciji veoma brzo će nam krompirova zlatica postati noćna mora, jer ona prezimljava na krompirištu. Kada se pojavi tokom proleća, ima lako dostupnu hranu i mesto za polaganje jaja. Trebaće nam sve više i sve jači insekticidi za njihovo suzbijanje.

Prezimljava na krompirištu i odmah ima hranu (Foto: V. Matić)

U baštama, ma kako one bile male, lakše je rotirati useve na lejama i dodavati organske materije, kompost, koji obogaćuju zemljište.

Menjajte biljne porodice

Kako bi ispoštovali plodored potrebno je poznavati kojoj biljnoj porodici pripada vrsta koju uzgajate i ne saditi biljke iz te porodice na isto mesto u sledeće tri do četiri godine.

Primer za to je porodica lukova. Na gredici gde smo uzgajali crveni luk treba izbegavati setvu belog, praziluka, ljutike, vlašca sledeće tri godine i zatim možemo uzgajati neku vrstu iz ove porodice. Paradajz i krompir iz zemlje crpe mnogo kalijuma, dok korenaste vrste pored kalijuma troše i mnogo kalcijuma.

Komšije u vrtu: Idealno je saditi biljke sa plitkim korenjem pored onih sa dubokim

Rotiranjem useva izbećićemo sve negativne posledice jednostranog iscrpljivanja parcele i smanjiti troškove proizvodnje.


Tagovi

Plodored Iscrpljivanje zemljišta Plodnost Uloga plodoreda Rotacija useva Cena repromaterijala


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nestvaran prizor na Fruškoj Gori

Koliko god da ste fizički spremni, Fruška Gora je uvek odličan izbor za odlazak u prirodu. Lagana šetnja, ozbiljno planinarenje, istraživanje, kampovanje, fotografisanje,...

Više [+]