Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protivpožarna obuka
  • 25.07.2020. 16:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bečej

Znanje i ispravna mehanizacija ključni u prevenciji požara u atarima

Za vreme žetvenih radova u atarima opštine Bečej godišnje se u proseku dogodi između tri i četiri požara. U 85 odsto slučajeva oni su izazvani ljudskim faktorom.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 140
  • 10
  • 0

Stara izreka bolje sprečiti nego lečiti i te kako je primenjiva u periodu žetve, upravo zbog nezgoda izazvanih požarom. Imajući sve to na umu, bečejski Opštinski štab za zaštitu strnih useva od požara svake godine organizuje obuke protivpožarne zaštite i bezbednosti u saobraćaju za vreme žetvenih radova, namenjene poljoprivrednicima iz Bečeja, Bačkog Gradišta, Bačkog Petrovog Sela, Mileševa, Drljana, Poljanica i Radičevića.

Poljoprivrednici posebnu pažnju treba da posvete tehničkoj ispravnosti mehanizacije, kaže zamenik predsednika bečejskog štaba Jožef F. Varga.

Ispravna poljoprivredna mehanizacija glavu čuva

"U 85 odsto slučajeva požari su izazvani ljudskim faktorom. Statistika pokazuje da svake godine u sezoni žetve dolazi do požara na mašinama koje učestvuju u žetvi. Zato je važno da pre ulaska u njivu mehanizacija koja učestvuje u žetvi bude tehnički ispravna. Nije bitan papir, već isključivo stanje mehanizacije. Obuke organizujemo sa ciljem da podignemo svest o tome, ali i da poljoprivrednicima pružimo znanje koje će ih u slučaju požara, sačuvati na njivi", objašnjava Varga.

Naš sagovornik dodaje da svako vozilo koje učestvuje u žetvi treba da ima ispravan, uredno servisiran protivpožarni aparat, hvatač varnica na auspuhu, poklopac za akumulator.

Edukacije posećene svake godine

Godišnje oko 1.300 poljoprivrednika bečejske opštine prisustvuje ovakvim predavanjima. Poljoprivrednici Bačkog Petrovog Sela svake godine obnavljaju gradivo jer, kažu, uvek treba biti na oprezu.

"Predavanjima prisustvujem svake godine jer mi je važno da žetveni radovi prođu kako treba. Ovde čujem korisne stvari koje mi mogu pomoći u slučaju da mi se nešto dogodi na njivi. Znam kako da ugasim vatru, a sa sobom nosim funkcionalan protivpožarni aparat. Uvek ga nosim na atest", kaže poljoprivrednik Karolj Kiralj.

Kako pripremiti kombajn za žetvu?

Sa njim je saglasan Zoltan Kiš iz Bačkog Petrovog Sela koji, takođe, redovno prisustvuje edukacijama.

"Hvala bogu do sada mi se nije dogodio požar na njivi. Redovno održavam svoju mehanizaciju, koja mora biti tehnički ispravna. Treba obratiti pažnju da ne dođe do curenja nafte, kako, između ostalog, ne bismo imali materijalnu štetu", pojašnjava Kiš.

Inače, svim poljoprivrednicima, koji prisustvuju predavanjima, za sve pogonske mašine koje učestvuju u žetvenim radovima podeljene su nalepnice "Žetva 2020 - Bečej" sa svim informacijama i brojevima telefona koji su važni u slučaju da do požara dođe.

Poštovanje pravila - najbolja preventiva

Stručnjaci su saglasni da je, iako možda nema visokih temperatura, odgovarajuća protivpožarna zaštita, jer žetva strnih žita zahteva angažovanje većeg broja ljudstva i tehnike na prostoru gde je povećena opasnost od izbijanja požara i povreda ljudi.

Radi zaštite strnih useva od požara ne lože se otvorene vatre, u blizini useva u vreme njihovog sazrevanja, po pravilu tri nedelje pre žetve.

Ako su strni usevi zasejani na kompleksu zemljišta većem od 50, a manjem od 100 hektara, žetva se otpočinje prokošavanjem useva po sredini, najmanje u širini od 15 metara. Na kompleksu zemljišta većem od 100 hektara, prokošavanje se vrši tako da se odvaja približno svakih 50 hektara najmanje u širini od 15 metara. Po završetku prokošavanja, prokošeni pojas se mora odmah preorati.

Pale pašnjake da bi sprečili širenje požara

Žetva i transport strnih useva i slame obavlja se kombajnima, traktorima, drugim teretnim motornim vozilima koje su obezbeđene od izbijanja požara varničenjem, isijavanjem toplote ili na drugi način i snabdevene odgovarajućim hvatačima, razbijačima i prigušivačima varnica. Kombajn kojim se obavlja žetva mora biti snabdeven ispravnim aparatom tipa C-9, ašovom i lopatom za gašenje požara.

Ako se žetva i vršidba obavlja sa tri ili više kombajna pored opreme mora se obezbediti autocisterna ili cisterna sa traktorskom vučom zapremine 3.000 do 5.000 litara napunjena vodom, sa ugrađenom pumpom i snabdevena opremom za gašenje požara.


Tagovi

Protivpožarna obuka Bečej Štab za zaštitu strnih useva od požara Mere zaštite od požara Žetva strnih žita Zoltan Kiš Protivpožarni aparat Karolj Kiraj Obuka Jožef F. Varga


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta