Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mikrobiologija mleka
  • 22.03.2019. 12:00

Broj mikroorganizama u mleku smanjuje se samo dobrom higijenom

U štalama kontaminacija mleka je mnogo veća nego na ispaši, jer štalski vazduh, prostirka i sam pod sadrže veliki broj mikroorganizama. Balega, mehanička prljavština, ostaci hrane, sve su to uzročnici koji mogu zadati probleme stočarima, kada dođe izveštaj mikrobiološke slike mleka. 

Foto: Julijana El Omari
  • 547
  • 40
  • 0

Zbog svog sastava mleko predstavlja idealnu podlogu za razvoj mikroorganizama, a mnogi među njima, mogu biti veoma štetni za čoveka. Jedan deo mikroorganizama nastaje u vimenu, a drugi kontaminacijom iz spoljne sredine. Kako biste poboljšali mikrobiološku sliku vašeg mleka, smanjili broj nepatogenih i patogenih mikroorganizama, najvažnije je da posebnu pažnju posvetite celokupnoj higijeni, složni su stručnjaci.  

Kako sprečiti prikrivene upale vimena muznih krava

Mikroorganizmi se mogu smanjiti u mleku samo dobrom higijenom

Mnogi mikroorganizmi nastaju u sisnom izvodnom kanalu i nikada se ne mogu potpuno odstraniti, zato prvi mlaz mleka ima mnogo veći broj nepatogenih mikrooganizama nego poslednji. Da li će taj broj biti veći ili manji zavisi najčešće od higijenskih uslova u staji. Poređenja radi, u stajama sa odličnim higijenskim uslovima kontaminacija mleka iznosi od 100 do 1.000 bakterija u mililitru mleka. 

Najvažnije je da posebnu pažnju posvetite celokupnoj higijeni (Foto: Julijana El Omari)

"Mikroorganizmi se mogu smanjiti u mleku samo dobrom higijenom; dobrom prostirkom i suvom slamom, na primer. U štali je bitno provetravanje, da je prostor osunčan, a najbolje ako je štala otvorena ili poluotvorena, što je sve češća opcija u Šumadiji," kaže stručnjak za stočarstvo PSSS-a Kragujevac Miraš Zagrađanin.

U štalama kontaminacija mleka je mnogo veća nego na ispaši, jer štalski vazduh, prostirka i sam pod sadrže veliki broj mikroorganizama. Balega, mehanička prljavština, ostaci hrane, sve su to uzročnici koji mogu zadati probleme stočarima, kada dođe izveštaj mikrobiološke slike mleka. 

Kako broj dnevne muže utiče na mlečnost

Veliku ulogu ima i higijena ruku poljoprivrednika

Različit je potencijalni broj mikroorganizama pri ručnoj ili mašinskoj muži. Prilikom ručne muže štetni organizmi dospevaju od same životinje; prljavština sa površine tela, vimena, dlake, pa i sam vazduh. Na primer, koža i dlaka krave u mleku, može dovesti do pojave entero i streptokoka, iz vazduha dolaze razni bacili, klostridije, kvasci i plesni, pokazuju analize profesora sa poljoprivrednih fakulteta. Veliku ulogu ima i higijena ruku poljoprivrednika. Kako bi prevenirali uzročnike mikroorganizama u mleku, mnogi stručnjaci preporučuju i upotrebu preparate za dezinfikovanje vimena.

"Vime mora da se lepo opere, da se osuši, pa da se dezinfikuje specijalnim preparati za dezinfikovanje vimena", kaže stručnjak za stočarstvo.

Važna je čistoća opreme za mužu (Foto: Julijana El Omari)

Kod mašinske muže, delovi i oprema muzilice mogu biti izvor kontaminacije, pa je zato važno da je čistoća opreme za mužu na visokom nivou. Kod mašina koje se redovno peru i održavaju čistim, broj mikroorganizama pri prvom i poslednjem mlazu neposredno pred ulazak u rashladni uređaj je približan, a njihov ukupan broj je uvek nizak. Neočišćeni i neoprani aparat za mužu može uzrokovati pojavu streptokoka, enterobakterija i raznih drugih bakterija štetih za zdravlje, a koji vrlo uporno ostaju na nedovoljnoj opranoj opremi za mužu.

Stočari moraju paziti i na vodu koju krava pije

S druge strane, mleko se može kontaminirati i bakterijama koje dolaze iz hrane. Ishrana senom i slamom koja sadrži isušenu prašinu, upozoravaju stručnjaci, može izazavati množenje sporogenih bakterija. Takođe, seno i slama sadrže plesni, a u silaži se nalaze laktobacili i sporogeni anaerobni bacili. Svi oni negativno utiču na mleko prilikom sirenja, odnosno izazivaju kvarenje sira.

Šta utiče na mlečnost krava

Pored čiste staje, zdravog sena i čistih i dezinfikovanih ruku ili muzilice, stočari moraju paziti i na vodu koju krava pije, jer one bakterije koje se nalaze u neopranoj opremi, često su i u vodi, pa neretko stručnjaci preporučuju i pregled vode i analize koje pokazuju prisustvo određenih bakterija. Zato treba voditi računa o celokupnoj higijeni, jer svi faktori; od hrane koju hrave jede, vode koju pije do čistoće štale ili muzilice mogu se odraziti na mikrobiološku sliku mleka.


Foto prilog


Tagovi

Stočarstvo Krave Mleko Higijena Vime Nepatogeni mikroroganizmi Bakterije Miraš Zagrađanin


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!