Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Holštajn-frizijska rasa
  • 29.07.2020. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Novi Slankamen

Gazdinstvo Aleksić ratarske useve naplaćuje kroz prodaju mleka?

Gazdinstvo Nikole Aleksića iz Novog Slankamena nema problema sa nestabilnim tržištem ratarskih proizvoda. Sve proizvedene količine ratarskih useva upotrebe za ishranu krava muzara, a naplate prodajom mleka. Uz farmu su sagradili mini mlekaru, a planiraju i bioelektranu.

Foto: Bigstock/AlexZam
  • 540
  • 36
  • 0

Da jedno seosko domaćinstvo od 11 članova može složno i uspešno da se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, videli smo u Novom Slankamenu kod Inđije. Nikola Aleksić sa suprugom Jelicom, dva sina, dve snaje i petoro unučadi, poseduje farmu sa 200 crno-belih krava muzara holštajn-frizijske rase i 70 junica i teladi.

Kada smo ga zamolili da nam nešto više kaže o svom višedecenijskom stočarskom poslu, pola u šali pola u zbilji nam je odgovorio da su 'oni organizovano gazdinstvo'.

Kako do većeg prinosa mleka kod muznih krava?!

"Ja sam pre gotovo četiri decenije postavio stočarski 'temelj' i sada manje radim i manje pričam."

Aleksić nas je zato uputio na stariju snaju Svetlanu, za koju kaže da je ona portparol porodične firme. Tokom obilaska saznajemo da od jedne krave u proseku pomuzu od 23 do 25 litara mleka.

Sa premijom po litri 44 do 45 dinara

Za mlečnu holštajn-frizijsku rasu koja nije mnogo zastupljena u Srbiji, opredelio se Nikola Aleksić još na početku. Ova rasa, inače u slobodnom nevezanom ispustu, daje najviše mleka i uz skromnu ishranu, pa je od prvog dana stočarenja do sada nisu menjali.

Svaka krava na gazdinstvu Aleksića daje od 23 do 25 litara mleka (foto: Miodrag Palić)

"Po jednoj kravi u proseku pomuzemo od 23 do 25 litara mleka, a mužu obavljamo u izmuzištu "riblja kost". Mleko prodajemo mlekari u Šapcu, a sa državnom premijom od sedam dinara, po litri ostvarimo cenu od 44-45 dinara, sa kojom pokrivamo troškove proizvodnje, a nešto se malo i zaradi", kaže snaja Aleksić.

Ušteda na hrani i osemenjavanju

Ostvarena cena mleka od 45 dinara za litar ne bi bila rentabilna ako bi Aleksići morali da dokupljuju stočnu hranu.

"Držimo se strogo preporuke stručnjaka da je za ishranu jedne krave neophodna setva i obrada jednog hektara zemlje. Na oko 200 hektara naše i zakupljene zemlje proizvodimo ratarske useve, uglavnom kukuruz i detelinu, a zbog plodoreda i pšenicu i suncokret. Od kukuruza i deteline pripremamo silažu i senažu. Tako svu našu ratarsku proizvodnju ne nudimo tržištu, već je plasiramo kao stočnu hranu i naplaćujemo prodajom mleka."

Mlečno govedarstvo traži edukovane farmere

Kako bi smanjili proizvodne troškove na farmi, ova porodica u Novom Slankamenu sama obavlja osemenjavanje plotkinja. Nikolini sinovi i snaja Svetlana pohađali su seminar o osemenjavanju, tako da im za ovaj redovan i bitan posao sada nisu neophodni veterinari.

"Uspešno osemenjavanje zavisi od tri faktora: momenta ovulacije, dužine života spermatozoida u polnim organima krave i trajanja oplodne sposobnosti jajne ćelije. Pod normalnim okolnostima ovulacija kod krava nastaje najčešće 20-30 časova od početka polnog žara ili prosečno 7,7 časova po završetku estrusa", ističe Aleksićeva.

Uz farmu krava i prerada mlečnih proizvoda

U dosadašnjoj mlekarskoj proizvodnji, Aleksići su zbog nerentabilne cene mleka nekoliko puta bili u dilemi da li da nastave sa uzgojem krava muzara ili da se preorijentišu na neku drugu proizvodnju. Posle dužeg razmišljanja odlučili su da, ipak, ne odustanu od proizvodnje mleka, već da u stambenom delu dvorišta izgrade omanji pogon za preradu mlečnih proizvoda.

Mlečni proizvodi na gazdinstvu - do sira i pomoću bilja!

"Pre nekoliko godina, kada nije bilo nikakvog profita od prodaje mleka, sagradili smo mini-mlekaru za preradu naše sirovine u sir i kisele napitke; jogurt, mleko, pavlaku. Pogon je opremljen mašinama, ali nije pušten u rad jer sa sadašnjom otkupnom cenom, kad se isporučuje veća količina mleka zbog dobre mlečnosti krava, ipak ima zarade, pa čekamo neka gora ili bolja vremena, ko zna, da osim proizvodnje krenemo i u preradu mleka."

Po svemu sudeći, to će se uskoro i dogoditi, bez obzira na visinu otkupne cene mleka, jer Aleksići planiraju proširenje proizvodnje, odnosno izgradnju još jedne veće farme van sela sa postrojenjem za proizvodnju bioenergije.


Tagovi

Holštajn frizijska rasa Krave Proizvodnja mlečnih proizvoda Mleko Svetlana Aleksić Nikola Aleksić Mlekara Bioenergija


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.