Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seno
  • 12.09.2020. 14:00

Kako odstraniti suvišnu vlagu iz sena?

Da bi suvišna voda mogla da ispari okolni vazduh mora da bude sposoban da primi vodenu paru.

Foto: Verica Matić
  • 530
  • 21
  • 0

Sveža trava u momentu košenja sadrži 80-85 odsto vode. Ako se ne bi osušila, ta masa bi se vrlo brzo pokvarila i ne bi mogla da se koristi kao hrana za domaće životinje. Osušena pokošena trava (seno) sa sadržajem vlage od 14-18 odsto može da se skladišti i dugo vremena čuva do momenta upotrebe. Dakle, najbitnije je odstraniti suvišnu vlagu, napominje stručnjak za stočarstvo Poljoprivredno stručne službe Kragujevac Goran Joksić.

Da bi se to postiglo neophodno je da se ispune sledeći uslovi:

Ishrana senažom povećava mlečnost kod krava

  • obezbediti visok kvalitet sena;
  • obezbediti što manji gubitak hranljivih materija;
  • obezbediti umerene troškove sušenja;
  • obezbediti visok učinak mašina i ljudi i
  • obezbediti što manji utrošak ljudske radne snage.

Seno je higroskopno

Da bi suvišna voda mogla da ispari okolni vazduh mora da bude sposoban da primi vodenu paru. Sa temperaturom vazduha raste i ta sposobnost vazduha da primi vodenu paru. Seno je higroskopno pa može, iako se osuši, da ponovo ovlaži od vode iz vazduha. Na primer, ako seno ima 70 odsto vlage, a vlažnost vazduha je 65 odsto, seno može još da se osuši za pet odsto. Ali ako je vlažnost vazduha 80 odsto, seno više ne može da se suši.

U praksi se najčešće koristi mehaničko tretiranje pokošene mase. Da bi se masa što bolje osušila preporučuje se tretiranje mase za mašine gnječenje ili vučene kosačice-gnječilice. Tako se istiskuje voda i znatno olakšava sušenje i poboljšava kvalitet sena, ističe Joksić.

Kako čuvati seno?

Nakon što se dobro osuši, seno se može čuvati u poznatim rolo balama, koje primenjuje sve veći broj poljoprivrednika. Kako smo ranije pisali, postoji više rolo balirki i uvijača valjkastih bala u mrežu ili foliju, dostupne na našem tržištu, a njihova primena na našim njivama je sve učestalija.

Zašto su bale omotane folijom najbolje rešenje?

Preporučuje se da poljoprivrednici dva sata nakon baliranja omotaju bale folijom, jer nakon toga postoji mogućnost da se bala deformiše i da u njoj počne proces fermentacije koji može naštetiti silaži. Kada se omota folijom, bala fermentira u svom soku, bez prisustva vazduha, tako može dugo da stoji, a kada se otvori zelena masa miriše na svežu. Tehnologija pripreme bala uvijenih u foliju najbolja je za manja gazdinstva, koja godišnje mogu da proizvedu do 500 bala.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Sveža trava Seno Čuvanje sena Suvišna vlaga Sušenje sena Goran Joksić Kvalitet sena


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...