Kod dobro pripremljenih krava i u povoljnim uslovima, one odmah daju mleko i za jedan minut pomuze sa tri do četiri litre mleka.
Muža krava se obavlja svaki dan, i to po pravilu dva puta dnevno. To znači direktni kontakt čoveka sa kravama. Pri tome, kako kaže stručnjak za zaštitu bilja Poljoprivredno stručne službe Kosovska Mitrovica Zdravko Dobrić, svaki put treba "izvući" svu količinu mleka iz vimena, koja je do tada stvorena u njemu. Postupak sa kravama mora da bude takav da se one ničim ne povređuju, već da se još više podstiču na veću proizvodnju mleka. Mleko se mora sačuvati bez zagađivanja i bez gubitaka.
Navodi i postupke pri mašinskoj muži:
Kod dobro pripremljenih krava i u povoljnim uslovima, one odmah daju mleko i za jedan minut pomuze sa tri do četiri litre mleka. Ta "puna muža", kako kaže Dobrić, traje kratko, obično oko tri do šest minuta. Posle ove, glavne muže, sledi "slepa muža", gde se ne izvlači mleko već sluz i time se oštećuje vime, pa je poželjno pri kraju glavne muže pristupiti masaži vimena i tako slepu mužu svesti na kratko trajanje.
Podsetimo, masaža vimena stimuliše da krava "otpusti" mleko. Prvo se masira leva polovina vimena tako što se palcem masira uzdužna brazda koja deli vime na levu i desnu polovinu, a dlanovima se masira vime.
"Zatim sledi dopunska muža, odnosno domuzivanje koje traje najviše jedan minut i tada treba izvući svu preostalu količinu mleka. U tom mleku ima najviše belančevina i masti. Još u toku rada aparata za mužu treba muznu jedinicu skinuti sa vimena, a skidanje muznih jedinica je jednostavno, brzo i lako, naročito ako na sabirniku mleka postoji ventil", kaže stručnjak za stočarstvo i dodaje da se on zatvara čime se prekida vakum u muzne čaše, pri čemu muzne jedinice padaju sa vimena.
"Ako nema ventila onda jednom rukom treba pridržavati muznu jedinicu, a drugom potisnuti vime naviše. Tada vazduh ulazi u mutne čaše, pa muzna jedinica pada sa vimena", kaže ovaj savetodavac i dodaje da odmah nakon muže treba obaviti dezinfekciju sisa umakanjem u pripremljeni rastvor nekog dezinfekcionog srestva.
Neposredno posle muže, kako stručnjak kaže, treba detaljno oprati i dezinfikovati pribor za mužu. Prvo se vrši pranje toplom vodom i deterdžentom. Za pranje se koristi specijalna srestva za čišćenje mlekarskog pribora. Preporučuje se svakodnevno korišćenje baznih sredstava, a zatim jednom nedeljno pranje kiselim sredstvom. Ispiranje se vrši nakon detaljnog pranja, a zatim sav pribor se stavi da se ocedi.
Trendovi u proizvodnji i primeni robota za mužu - šta očekivati u budućnosti?
"Tako oprano posuđe stavlja se u priručnu mlekaru da se ocedi i osuši okrenuto prema dole. Pre sledeće muže, ako je obavljena dezinfekcija, preporučuje se ispiranje čistom vrućom vodom", kaže Dobrić dodajući da održavanje opreme za mužu može biti: svakodnevno, nedeljno, mesečno i povremeno.
Tagovi
Autor