Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočarstvo
  • 05.03.2020. 16:30
  • Mačvanski okrug, Donji Dobrić

Neizvesna budućnost stočara - dug tov i niska cena bikova

Prošle godine na jesen cena od 2,2 evra bila je odlična. Tada sam imao samo sedam bikova na prodaju, ali nisam mogao da verujem da će cena tako brzo da se spusti na ovo koliko se danas prodaju, što je ponižavajuće za svakog stočara, kaže Milan Isaković iz Donjeg Dobrića.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 908
  • 119
  • 0

Kada ste ceo život u poljoprivredi, videli ste u tom poslu i lepih i ružnih stvari. Ipak, složiće se poljoprivrednici, najveći problem je neizvesnost za plasman proizvoda kao i cenovna variranja. Milan Isaković iz Donjeg Dobrića kod Loznice, nikad nije radio u firmi sem u svojoj, bavi se tovom junadi i mlečnim govedarstvom. Ratarstvo se tu podrazumeva, jer bez kvalitetne hrane nema ni uspeha u stočarstvu. 

Stočari: Niska otkupna cena bikova, zarada tek od 2,20 evra po kilogramu

Kod Milana na domaćinstvu uvek je barem 20 grla, polovina od toga su tovni bikovi čiji broj već godinama pokušava da uveća, ali zbog izuzetno niske otkupne cene, ne uspeva. Cena teladi je visoka, a cena bikova poslednjih meseci je 1,8 evra i po toj ceni, kaže Milan, prodaju se teško. 

Milana Isakovića niska cena bikova sprečava da uveća njihov broj u svojoj štali

"Prošle godine na jesen cena od 2,2 evra bila je odlična. Dobri bikovi, sa malim rogovima, koje otkupljivači posebno cene, mogli su se prodati čak i po 2,4 evra i tada sam imao samo sedam bikova na prodaju, ali nisam mogao da verujem da će cena tako brzo da se spusti na ovo koliko se danas prodaju, što je, verujte mi, ponižavajuće za svakog stočara koji se bavi tovom", razočarano priča Milan.

Tov dugo traje i praćen je problemima

On bikove u tovu drži više od godinu dana, obično 15 meseci, jer smatra da je to optimalan period da bik dostigne željenu kilažu ali da ga ne forsira previše, izuzev ako kupi kvalitetno tele uspe da ga utovi za godinu dana ali u svim ostalim slučajevima tov traje i do 16 meseci. Sve to vreme Milan ima samo ulaganja i troškove, a da hranu ne obezbedi sa svojih njiva, kaže, bio bi u sigurnom minusu.

Tovno govedarstvo - šansa za srpsko stočarstvo?

Prema njegovim rečima, ukoliko je tele od njegovih krava, ono mora dva do tri meseca da sisa, plus 12 meseci tova ali se u proizvodnji dešavaju i razne bolesti, virusi, loše varenje, malo mleka i sve to produžava vreme tova. Ulaganja su velika i praktično za vreme jednog tova imate dve setve.

"Već 24 godine ustajem u 5:20h. Ja idem da čisitm štalu, majka muze krave. Pijemo kafu, doručkujemo i opet u štalu. Moji bikovi i krave su uobročeni kao mala deca. U sedam sati dobijaju prvi obrok i to je silaža sa koncentratom, seno i sojište. U pola tri opet isti obrok, nekad ubacujem i malo šarovine da lakše prevare i tako svaki dan bez izuzetka", kaže stočar iz Donjeg Dobrića i dodaje da u proleće priprema zemljišta i setva, u jesen sprema žitarica i hranu, kosi, balira, sprovodi berbu kukuruza i sa oranjem završava sezonu na polju, a da bikovi još ne stignu za prodaju.

"Seljak je na margini"

Sve poslove na gazdinstvu obavlju on, supruga, sin i majka, a retko kad angažuju radnike jer je na selu sve manje ljudi, pogotovo onih koji hoće da rade. To ne čudi, kaže Milan, jer seljak je uvek na marginama, stalno se priča o ulaganjima u poljoprivredu ali je dovoljno videti cene žitarica poslednjih godina i shvatiti koliko je ovo ponekad 'uzaludan posao'.

Pored toga on nastavlja rad na gazdinstvu jer ne može ostaviti nešto u šta je ulagao ceo život, a ma koliko bilo teško, činjenica što nema gazdu nad sobom daje mu osećaj slobode.

Milanova 'firma' sa puno problema, ali iz poštenog rada

"Ovo je moja firma, imamo puno problema ali ima vremena i za odmor i uživanje, sticali smo ovo godinama i nastavljamo borbu. Rad pod otvorenim nebom uvek je neizvestan i to je ono što nas najviše zabrinjava. Ništa nam nije zagarantovano. Uvek smo u nekim dugovanjima; krediti ili u novcu ili repromaterijalu i razne druge pozajmice vratićemo kad prodam bika ili žitarice i tako u krug svake godine. Ali takav je posao i ja se toga ne stidim. Pošteno ga radim i mirno spavam, a to nema cenu."

Premiju za mleko ne može svako da ostvari

Ništa bolja situacija nije ni u mlečnom govedasrtvu. Milanov problem je što ne može sa 10 ili 12 krava, koliko trenutno ima u štali, da postigne količinu mleka koja se traži na mesečnom nivou da bi dobio državnu premiju od sedam dinara i on smatra da tim činom država ne želi da pomogne malim proizvođačima.

Dragan Stanojević: Mnogi izazovi u mlekarstvu - cena se neće menjati

Objašnjava da te krave nekad moraju biti i steone i jednostavno ne mogu tokom cele godine davati 33 litre mleka. On je našao računicu u proizvodnji i bez premije, jer deo daje komšinici koja pravi sir, a deo predaje lozničkoj mlekari, ne vidi razlog zašto i neko sa dve i 22 krave ne bi mogao da dobije premiju.

GMO soja prisutna na našim njivama!? 

Donji Dobrić i okolina poznati su i po proizodnji soje. Međutim, poslednjih godina, ističe Milan, sve je više proizvođača GMO soje. Dovoljan je samo jedan pogled na parcelu da bi se uočila zabranjena soja. Milanov usev i pored redovnog tretiranja bio je pod korovom i pun ambrozije koja je i smanjila prošlogodišnje prinose, a usev soje na susednoj parceli bio je čist kao suza. 

"Inspektori dolaze po prijavi ali ja to ne mogu da uradim, ne mogu da prijavim nikoga. Ima ovde ljudi koji se ozbiljno bave poljoprivredom, ali ovi sa GMO sojom ubiše nam cenu, njegova soja na otkupu ispade skuplja nego moja zato što je bila čistija. On poprska jednom sa preparatom od 1000 dinara i parcela čista bez i jedne travke a ja se mučim sa ambrozijom", kaže Milan i dodaje da ne razumem ni te ljude koji je seju, jer svesno truju svoje zemljište, našu stoku i našu decu a ni nadležne organe.

Koliko su efikasne kontrole protiv GMO hrane u Srbiji?

"Ovome se mora stati na put ili dopusti svima da seju GMO soju ili je zaista zabraniti, a ne samo na papiru." 

Milan smatra da državne subvencije mogu da pomognu poljoprivredniku mnogo, ali da bi seljaku mnogo više značile zagrantovane cene proizvoda


Foto prilog


Tagovi

Tov junadi Cena bikova Milan Isaković Mlečno govedarstvo GMO soja Stočna hrana Premija za mleko


Autorka

Jelena Gajić Đokić

Više [+]

Inženjer voćarstva i vinogradarstva. Poljoprivreda je njena velika ljubav a posao novinara pružio joj je mogućnost da upozna svoj kraj iz drugog ugla.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.