Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena bikova
  • 05.09.2019. 10:00

Stočari: Niska otkupna cena bikova, zarada tek od 2,20 evra po kilogramu

Kikindski stočari su nezadovoljni otkupnom cenom bikova. Trenutna cena žive vage bikova je 1,70 evra po kilogramu, što znači da su kako kažu poljoprivrednici ispod svake zarade.

Foto: Vedran Stapić
  • 4.545
  • 197
  • 0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović, posetio je sela sa područja Kikinde i tom prilikom razgovarao sa poljoprivrednicima, koji se pored uobičajene ratarske proizvodnje, bave stočarstvom. Jedan od najvećih problema koji su kikindski poljoprivrednici izdvojili jeste otkupna cena bikova.

Meštani Banatske Topole kod Kikinde poznati su po ratarskoj proizvodnji, ali ih je tržište prethodnih godina pokrenulo da prošire posao, pa je tako stočarstvo postalo prioritet.

Pocerski stočari ne odustaju od tova junadi

Cena žive vage bikova od 2,20 evra dovoljna za zaradu 

Velikih problema imaju tovljači bikova u Bašaidu i Novim Kozarcima, koji su poznati kao veliki proizvođači, kako tovnih junadi tako i mleka. Oni su imali priliku da ministru poljoprivrede iznesu problem niske otkupne cene. Nadaju se dobrim aranžmanima sa drugim zemljama, koji bi mogli da donekle povećaju cenu žive vage.

"Trenutna cena žive vage bikova je 1,70 evra po kilogramu, što znači da smo ispod svake zarade. Zaista verujem da će biti bolje kada započnemo izvoz, jer bi cena trebalo da bude 2,20 evra na osnovu koje bi imali neku zaradu", kaže Nemanja Terzin, poljoprivrednik iz Bašaida.

Damir Radulović poljoprivrednik u Novim Kozarcima je ministru sugerisao da licitacije državnog poljoprivrednog zemljišta moraju ranije da se održe, a ne pred kraj godine. "To je, koliko sam čuo, bila zamerka i drugih poljoprivrednika," kazao je Radulović.

Rešenje problema uskoro?

U Ministarstvu poljoprivrede svesni su da je otkupna cena bikova niska, ali smatraju da će se situacija na tržištu srediti za mesec i po dana. Tada bi trebalo kako prenosi RTV da se realizuje nekoliko aranžmana sa inostranstvom na osnovu kojih bi tržište trebalo da se stabilizuje, a stočari osete boljitak.

Nedimović je tom prilikom rekao da je bilo problema sa tržištem i prodajom bikova. "Ali imamo sada veoma dobre ugovore u poslednjih nekoliko dana i počeće otkup, pa mislim da ćemo za mesec i po dana rešiti čitavo stanje u tovnom govedarstvu u našoj zemlji.

Skuplja junad, ali i telad - ima li zarade?

Očekivane cene za 20 proizvoda do kraja godine 

Ministar Nedimović dodao je da će resorno ministarstvo do kraja godine za 20 proizvoda koji se najviše koriste u našoj zemlji objaviti očekivane cene za 2020. godinu, kako bi poljoprivrednici mogli da se pripreme na vreme i organizuju svoju proizvodnju.

Po njegovim rečima izvoz u Kinu podrazumeva otkup od 750 tona goveđeg mesa na mesečnom nivou. Dobra stvar je i što kako je Nedimović rekao proizvođačima data mogućnost zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta na deset godina. "Ministarstvo poljoprivrede planira da do kraja godine izađe sa očekivanim cenama za 2020. godinu, i to za 15 do 20 poljoprivrednih proizvoda. To nisu garantovane cene, ali će poljoprivrednici imati neki reper", najavio je ministar.

Afrička kuga svinja u tri sela

Po njegovm rečima afrička kuga svinja registrovana samo u tri sela u centralnoj Srbiji. Nedimović je rekao da se Srbija već dve i po godine bori sa afričkom kugom i da je spas jedino u poštovanju preventivnih mera i onome što kaže nauka. Podsetio je da je ovaj deo Banata posebno ugrožen zbog blizine Rumunije, prenosi Kikinda.org.rs. 


Izvori

RTV


Tagovi

Otkup bikova Cena žive vage bikova Stočarstvo Nemanja Terzin Damir Radulović


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetaju nego šta, i u februaru!

Slikala u blizini Tršića Sofija Knežević