Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tov junadi
  • 15.12.2018. 10:30

Pocerski stočari ne odustaju od tova junadi

Pocerski stočari smatraju da će najavljeno povećanje subvencija po grlu sa 10.000 dinara na 15.000 uticati na unapređenje i povećanje proizvodnje goveđeg mesa.

Foto: Pixabay / RoyBuri
  • 220
  • 22
  • 0

Pocerski stočari smatraju da će najavljeno povećanje subvencija po grlu sa 10.000 dinara na 15.000 uticati na unapređenje i povećanje proizvodnje goveđeg mesa. Kako piše RTS, tov junadi podstakao je i izvoz goveđeg mesa. Tako je i u selu Krivaja, gde se tovi oko 600 junadi. 

Na 30 grla zarada 4.000 evra

Porodica Simić ima 30 grla, a planiraju izgradnju novog objekta i povećanje proizvodnje. "Mi na ovih 30 grla imamo oko 4.000 evra. To je nečija godišnja plata. I na razliku u tovu, dobićemo drugu platu i to je to. Ako bude više, još bolje", objašnjava Milan Simić.

Kako dodaje Đorđe Simić, proizvodnja je zahtevna, ali isplativa. Za tov koji traje duže od godinu dana najbitnije je obezbediti dovoljno kvalitetne hrane"Za jedno tele treba od tona i po do dve mešavine, od prikolica, do prikolica i po silaže, od 100 do 150 bala sena". Milan ima i osam tona silaže, 4.000 bala sena i šest, sedam vagona kukurza.

Stabilna cena važna za opstanak uzgoja

Uzgoj opstaje i zbog stabilne cene. Zato je štala puna i kod Milovana Markovića, koji telad za tov kupuje u susednim mestima.

"U tovu imam 30 junadi starosti od šest meseci do godinu dana. Cena bikova malo varira, deset centi gore-dole, ali je podnošljiva i stabilna, nema oscilacija niti gubitaka, ali nema ni velikog dobitka", naglašava Marković.

Ono što je želja ovih stočara je da bez posrednika junad prodaju klaničarima. Kada je reč o subvencijama, one su ipak stub proizvodnje, a kako kaže Zoran Kozlina iz PSSS Šabac, mali broj ljudi ne ostvari subvenciju, nekad svojom greškom, nekad greškom klaničara.


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jeste, tovna goveda. Reprodukcija goveda... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Tov Junad Govedarstvo Krivaja Subvencije Cena Kvalitetna hrana


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Postavljanje kablova na rendžer zalivnom sistemu, pred predstojeću sezonu. Rendžeri su pokretne mašine za navodnjavanje, a vodu zahvataju iz kanala preko pumpnog agregata. Iz rasprskivača koji su postavljeni duž mašine voda se raspoređuje p... Više [+]