Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tov
  • 11.09.2018. 10:15

Skuplja junad, ali i telad - ima li zarade?

Iako je došlo do povećanja cene po kilogramu žive mere junadi na gotovo 300 dinara, istovremeno su poskupela telad. Kako na to gledaju stočari iz Srema, Banata i Čačka?

Foto: Vedran Stapić
  • 1.983
  • 92
  • 0

Višedecenijsko iskustvo u tovu junadi Dragutinu Ćiriću iz Rivice u Sremu govori da je zarada uvek ista. Iako je došlo do povećanja cene po kilogramu žive mere junadi na gotovo 300 dinara, istovremeno su poskupela telad. Tako je razlika između kupovne i prodajne cene opet ista.

"Ova trenutna cena nije loša, ali se u našoj poljoprivredi nikada ne zna kakva će ona biti. Cena bikova je dobra, ali su telad poskupela. Sada kada platimo tele 700 evra, ne znamo pošto će biti bik. Da li će cena biti 2,5 evra ili neće biti", kaže Ćirić za RTV.

Povoljan trenutak za podsticanje tova

Podsetimo, zahvaljujući ugovorenom izvozu za Tursku, Ujedinjene Arapske Emirate, Rusku Federaciju i Izrael cene žive mere je povećana za 20 odsto. Razlog je veća tražnja. Kako su pisale Novosti, stočari u Banatu su ocenili da je povoljan trenutak da država dodatno podstakne tov.

"Neophodno je da dođemo do novih krava i junica i da nam se omogući lakši uvoz teladi iz susednih zemalja, prvenstveno Rumunije, Mađarske i Hrvatske, gde su ona jeftinija", rekao je Miroslav Kovačević iz Aleksandrova, dok je Raša Sori iz Torka dodao: "Hrana je jeftina i tov se isplati, a zarada je trenutno od 100 do 150 evra po grlu. Bojim se, međutim, da je sve kratkoročno i da bez ozbiljnijih državnih subvencija nećemo iskoristiti situaciju na svetskoj pijaci".

Telad skupa i u okolini Čačka

Još tokom jula na teritoriji Čačka cena junadi simentalske rase dostigla je 2,40 evra/kg, dok su utovljene junice koštale od 2,10 do 2,20 evra/kg. Prosečna cena je tako bila oko 550 evra. Mnogi stočari su zbog toga odlučili da prošire broj grla, a kako su naveli, više ima ženskih, nego muških grla u ponudi.


Tagovi

Tovno govedarstvo Junad Telad Cena Poskupljenje Zarada Dragutin Ćirić Miroslav Kovačević  Raša Sori 


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.