Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO
  • 12.12.2018. 08:00

Koliko su efikasne kontrole protiv GMO hrane u Srbiji?

Mada u Ministarstvu poljoprivrede tvrde da su kontrole hrane i semena na prisustvo GMO-a redovne, ciljane i efikasne, protivnici GMO u našoj zemlji kažu da zbog slabe kontrole na granici, u Srbiju ulazi neoznačena hrana sa genetski modifikovanim organizmima.

Foto: Pixabay / LloydTheVoid
  • 125
  • 3
  • 0

Protivnici GMO hrane u našoj zemlji tvrde da zbog slabe kontrole na granici, u Srbiju ulazi neoznačena hrana sa genetski modifikovanim organizmima. Oni kažu da ih zabrinjava i to što je jedna multinacionalna kompanija uzela prevlast na domaćem tržištu semena od nacionalnih instituta. S druge strane u Ministarstvu poljoprivrede napominju da su kontrole ciljane i efikasne, dodajući da izmena zakona o GMO nije na dnevnom redu, niti u planu.

Tijana Brankov: Nedovoljna kontrola onoga što se uvozi

Kako prenosi RTS, naša zemlja dozvoljava do 0,1% genetski modifikovanih organizama u semenu i do 0,9% u hrani. Uprkos tome, svake godine se otkriju površine posejane genetski modifikovanim semenom švercovanim iz Bosne ili sa Кosova i Metohije. Međutim, za protivnike GMO-a to je incident jer je veći problem kako ističu nedovoljna kontrola onoga što se zvanično uvozi. Profesorka ekonomskog fakulteta u Subotici dr Tijana Brankov objašnjava da je seme prva i poslednja odbrana od GMO-a. Ona naglašava da se kontroliše samo 5-7% uvezenih pošiljaka u Srbiju dodajući da građanima niko ne garantuje da se u preostalih 92% odsto uzoraka ne nalaze genetski modifikovani organizmi.

Ivan Tomašev: Kontrole i analize rade ovlašćene laboratorije

U resornom ministarstvu ističu da su kontrole ciljane i efikasne, a o tome šta će kontrolisati odlučuje se na osnovu informacija koje dobijaju od Evropske unije ili iz naučnih krugova. Granična inspekcija je u 2018. godini 672 puta uzorkovala pošiljke semena. Ni u jednoj nisu našli GMO. Predstavnici Ministarstva poljoprivrede navoda da su od 979 uzoraka iz primarnih poljoprivrednih proizvoda samo 2 su sadržala genetski modifikovane organizme.

Ivan Tomašev iz Ministarstva poljoprivrede kaže da to ministarstvo prati svetska dešavanja i za sve što se zna da je u svetu modifikovano ili postoji mogućnost da je modifikovano sprovode se uzorkovanja, testiranja i laboratorijske analize u ovlašćenim laboratorijama. Tamo se obavlja identifikacija i detekcija prisustva genetski modifikovanih organizama u semenu ili hrani.

Srbija jedina u Evropi ima samodovoljnu proizvodnju soje

Na kraju treba pomenuti i to da se u Sjedinjenim Američkim Državama GMO hrana ne obeležava, ukoliko nije namenjena izvozu u evropske zemlje koje su to propisale zakonom. Stručnjaci kažu da bi Srbija pre pristupanja Svetskoj trgovinskoj organizaciji trebalo najplodnije regione da proglasi područjem bez GMO. Inženjer melioracije i ekološki aktivista Zdenko Zloh objašnjava da je prenos semena sa jedne parcele na drugu parcelu je vrlo izvesan kada su vetrovi jaki. Takođe, unošenjem žetvenih ostataka odigravaju se genetske promene i jednostavno to širenje je nezaustavljivo.

Naša zemlja jedina u Evropi ima samodovoljnu proizvodnju soje, a ne bismo ni smeli da ugrozimo poziciju jednog od 10 najvećih svetskih izvoznika kukuruza. Samoodrživa proizvodnja hrane je strateški najvažnija stvar svake zemlje, koja je moćnija čak i od najmoćnijeg naoružanja.


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

GMO Kontrola Srbija Ministarstvo poljoprivrede Hrana Soja Kukuruz Tijana Brankov Ivan Tomašev Zdenko Zloh


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.