Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena stoke
  • 31.08.2023. 09:00

Niže cene tovne junadi i jagnjadi, šta je sa svinjama?

Iako je stočna pijaca u Kraljevu bila otvorena protekle nedelje zabranjen je bio promet prasadi i ostalih kategorija svinja zbog bolesti.

Foto: Depositphoto/piccaya
  • 5.541
  • 323
  • 0

Klaničari sa područja Šumadijskog regiona, po nižim su cenama u odnosu na predhoni period otkupljivali tovnu junad telesne mase preko 480 kilograma. Dominirao je iznos od 340 din/kg. Osim njih vršen je još i otkup teladi simentalske rase telesne mase do 160 kikograma po dominantnoj ceni od 700 din/kg i krave za klanje po ceni od 250 din/kg, prenosi STIPS.

U klanicama na području Zlatiborskog regiona evidentiran je pad otkupne cene tovnih bikova iste rase telesne mase preko 500 kilograma jer se otkup najčešće odvijao po ceni od 370 din/kg. Niža je bila prodajna cena krava za klanje pomenute rase protekle sedmice na pijaci žive stoke u Užicu. Prodaja se najčešće odvijala za 280 din/kg uz prosečnu ponudu i tražnju.

Rastu cene tovnih svinja

Bolest svinja afrička kuga koja je registrovana u Srbiji, Rumuniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Nemačkoj, Italiji, Grčkoj, Severnoj Makedoniji i kod divljih svinja u Mađarskoj, Bugarskoj, Slovačkoj i Češkoj, sa velikim brojem žarišta glavni je razlog zabrane rada stočnih pijaca u većini gradova uključenih u STIPS.

Rastu cene jagnjadi u Kraljevu, telad skuplja nego prošle nedelje

Iako je stočna pijaca u Kraljevu bila otvorena protekle nedelje zabranjen je bio promet prasadi i ostalih kategorija svinja zbog bolesti. Reporteri STIPS sa područja Šapca protekle su sedmice evidentirali rast otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma na dominantnih 240vdin/kg u klanicama na području ovog grada i okolnih mesta.

Jarad skuplja od jagnjadi

Na stočnoj pijaci u Užicu evidentiran je pad prodajne cene jagnjadi u odnosu na predhodni period. Najčešće su se mogla pazariti za 360 din/kg. Obim ponude i prodaje bio je na zavidnom nivou. Otkupna cena šilježadi dostigla je nivo od čak 250 din/kg u periodu od 21. do 27. avgusta u klanicama na području Podunavskog regiona. Obim ponude i otkupa bioa je prosečan.

Protekle su sedmice jarad bila skuplja od jagnjadi na stočnoj pijaci u Kraljevu pošto su se jarad prodavala za 400 din/kg, a jagnjad za 380 din/kg. Pored njih mogli su se pazariti ovce po ceni od 180 din/kg i priplodni ovnovi za skoro 30.000 dinara po grlu. U klanicama na području Raškog regiona vršen je otkup jagnjadi i ovaca, a otkupne cene bile su na prošlonedeljnom nivou


Izvori

STIPS


Tagovi

Cena stoke STIPS Cena junadi Cena jagnjadi Cena tovnih svinja AKS


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...