Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • STIPS
  • 24.08.2023. 16:30

Rastu cene jagnjadi u Kraljevu, telad skuplja nego prošle nedelje

Za razliku od teladi, tovni bikovi telesne mase preko 500 kilograma bili su jeftiniji, pošto je dominirao iznos od 330 din/kg.

Foto: Đorđe Lalić
  • 276
  • 21
  • 0

Dominantna prodajna cena teladi simentalske rase telesne mase do 160 kg bila je viša u odnosu na prethodnu sedmicu na stočnoj pijaci u Kraljevu. Dostigla je iznos od čak 820 din/kg, prenosi STIPS. Za razliku od njih tovni bikovi pomenute rase telesne mase preko 500 kilograma bili su jeftiniji, pošto je dominirao iznos od 330 din/kg. Rast otkupne cene tovnih bikova iste rase telesne mase preko 500 kilograma zabeležen je protekle sedmice u klanicama na području Pčinjskog regiona. Dominirao je iznos od 350 din/kg.

Protekle je sedmice došlo do rasta prodajne cene tovne junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma na pijaci žive stoke u Požarevcu, pošto je trebalo izdvojiti 500 din/kg. Obim ponude i prodaje bili su prosečni. U ponudi je bilo još i teladi simentalske rase telesne mase do 160 kilograma po ceni od 550 din/kg i krava za klanje po dominantnoj ceni od 220 din/kg.

Klaničari sa područja Jablaničkog regiona vršili su otkup tovnih bikova pomenute rase telesne mase preko 500 kilograma po ceni od 350 din/kg i krava za klanje iste rase po dominantnoj ceni od 240 din/kg u periodu od 14. do 20. avgusta. Ponuda tovnih bikova bila je prosečna, dok je ponuda krava za klanje bila slaba. U klanicama na području srednjebanatskog regiona evidentiran je otkup tovnih bikova holštajn frizijske rase telesne mase preko 500 kilograma po dominantnoj ceni od 320 din/kg i tovnih bikova iste telesne mase, ali simentalske rase po dominantnij ceni od 350 din/kg. Ponuda obe rase bila je prosečna u sedmici za nama.

Zbog AKS se nije trgovalo u pojedinim mestima

Otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma bila je viša u odnosu na prethodni period u klanicama na području Loznice i okolnih mesta - dominirao je iznos od 400 din/kg. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma, jer je delovao iznos od 260 din/kg. Pad otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma evidentiran je u sedmici za nama u klanicama na području Niša. Otkup se najčešće odvijao po ceni od 350 din/kg. Za razliku od klanica, na pijaci žive stoke, u ovom gradu, ista kategorija prasadi je bila dominantnih 380 din/kg.

Na pijaci žive stoke u Požarevcu izostala je ponuda prasadi i ostalih kategorija svinja, zbog registrovane bolestii u pojedinim delovima Srbije. Dominantna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma iznosila je 380 din/kg, dok je kod tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma dominirao iznos od 250 din/kg, protekle sedmice, na pijaci žive stoke u Leskovcu. Ponuda i prodaja bili su prosečni. Najčešća otkupna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma iznosila je 250 din/kg u klanicama na području Srednjebanatskog regiona.

Skuplja jagnjad u Kraljevu i Loznici

Rast prodajne cene jagnjadi i ovaca evidentiran je u nedelji za nama na pijaci žive stoke u Kraljevu. Za jagnjad su kupci trebali da izdvoje 380 din/kg, a za ovce 180 din/kg. Što se ponude i prodaje tiče nije bilo značajnijih promena u odnosu na prethodni period. Otkupne cene jagnjadi i ovaca bile su više i u klanicama na području Loznice i okolnih mesta protekle nedelje. Za otkupljenu jagnjad odgajivači su dobijali 380 din/g, a za otkupljene ovce čak 200 din/kg.

U Kraljevu jagnjad - 380 din/kg, ovce 180 din/kg

Reporteri STIPS iz Požarevca zbeležili su pad prodajne cene ovaca u odnosu na prethodnu sedmicu na stočnoj pijaci u ovom gradu. Dominirao je iznos od 200 din/kg. Pored ovaca na pijaci su se mogli pazariti jagnjad, po dominantnoj ceni od 400 din/kg i šilježad po dominantnoj ceni od 250 din/kg.

Otkupna cena jagnjadi bila je niža protekle sedmice i u klanicama na području Nišavskog regiona. Dominirao je iznos od 370 din/kg, uz prosečni ponudu i tražnju. Na pijaci žive stoke u Čačku su se, protekle sedmice, mogla pazariti jedino jagnjad, čija je dominantna cena iznosila 370 din/kg, uz dobru ponudu i solidnu prodaju grla ove kategorije ovaca.


Izvori

STIPS


Tagovi

Cena teladi Cena tovnih bikova STIPS Cena junadi Cena prasadi Cena tovnih svinja Cena jagnjadi Cena ovaca Cena šilježadi


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva