Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana ovaca
  • 02.09.2020. 10:30

Obratite pažnju na ishranu bremenitih ovaca

U prvih 3,5 do četiri meseca nakon oplodnje, ovce nemaju povećane potrebe u ishrani i obrok u ovom periodu treba da se zasniva na kvalitetnoj paši ili senu.

Foto: Verica Matić
  • 196
  • 22
  • 0

Mnogi stočari su već pripuštali ovnove u svoja stada ovaca, a pojedini će čekati hladniji period i kraći dan. Ukoliko ste u prvoj grupi, treba da obratite pažnju na kondiciju svojih grla najboljom i najprimerenijom ishranom njihovom stanju.

Kako smo ranije pisali, bremenitost kod ovaca traje pet meseci (150) dana. Dnevni prirast ploda je u prvim mesecima mali i tada se hrane uobičajenim obrocima. Zbog porasta ploda hrana mora biti kvalitetna jer se životinji smanjuje zapremina buraga. 

Kako hraniti bremenite ovce tokom zime?

U prvih 3,5 do četiri meseca nakon oplodnje, ovce nemaju povećane potrebe u ishrani i obrok u ovom periodu treba da se zasniva na kvalitetnoj paši ili senu (livadsko seno 70 odsto, lucerkino 30 odsto). Seno treba pripremati od trava i leguminoza koje su košene u optimalnoj fazi razvića i sušene u povoljnim vremenskim uslovima, navodi stručnjak za stočarstvo Poljoprivredno stručne služne Knjaževac Neđeljko Pipović.

Ne preporučuje se potpuno izbacivanje sena iz obroka

Osim sena, u ishranu bremenitih ovaca treba uvrstiti i određenu količinu kvalitetne silaže. Trebalo bi koristiti 1-1,5 kg sena i tri do četiri kilograma kvalitetne silaže. Ako je seno dobrog kvaliteta, njegova količina se može smanjiti na pola do kilogram dnevno, a silažu povećati na četiri do pet kilograma dnevno.

Ne preporučuje se potpuno izbacivanje sena iz obroka. Uz silažu (uglavnom se koristi kukuruzna) ovcama treba davati i stočnu kredu (10 gr/dnevno/grlu) da bi se izbegla pojava acidoze.

Pojačati ishranu pred jagnjenje

Kako savetuje Pipović, silaža treba da bude što boljeg kvaliteta - silirani materijal mora da bude sitniji nego za ishranu krava, i to 0,5 do jedan centimetar, kvalitetna fermentacija, ne sme se dozvoliti da silirani materijal ima primesa zemlje zbog buternog vrenja. Ne sme se koristiti pokvarena, plesniva i smrznuta silaža, jer može doći do poremećaja u varenju, naduna, pobačaja, uginuća i tako dalje.

Čime hraniti ovce nakon jagnjenja?

Ishranu treba pojačati na oko šest nedelja pred jagnjenje kada dolazi do intenzivnog razvoja ploda. Potrebno je, pored uobičajenog obroka, postepeno u isti uvoditi kukuruznu ili neku drugu prekrupu (150-300 gr) uz dodatak određene količine suncokretove sačme (15 odsto).


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Ishrana ovaca Bremenite ovce Parenje ovaca Silaža Prekrupa Seno


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)