Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčarstvo
  • 21.09.2018. 16:15

Čime hraniti ovce nakon jagnjenja?

Pravilan razvoj jagnjeta, kako tvrde stručnjaci, veoma zavisi od pravilne ishrane ovce koja se ojagnjila. U prvih 24 sata, posle jagnjenja, seno ostaje jedina hrana, a zatim se kvalitet i količina hrane povećavaju u skladu sa potrebama ovce i proizvodnjom mleka.

Foto: Flickr / Conor Lawless
  • 6.253
  • 92
  • 0

Ovce, nakon jagnjenja, treba hraniti što pravilnije da bi one mogle da iskoriste svoja nasledna svojstva za proizvodnju mleka. Nekoliko sati posle jagnjenja, ovcama treba dati malo kvalitetnog livadskog ili lucerkinog sena. U prvih 24 sata seno ostaje jedina hrana. Ojagnjenoj ovci se mora davati napoj mlake vode sa pšeničnim mekinjama. Zatim se količina koncentrovane hrane i sena postepeno povećava i to tako da ovca nakon sedam, osam dana dobija puni obrok koji odgovara njenim potrebama.

Količinu i kvalitet hrane prilagoditi potrebama ovce

Pravilan razvoj jagnjeta, kako objašnjava diplomirani inženjer stočarstva Dragan Gunjak, veoma zavisi od pravilne ishrane ovce koja se ojagnjila. Zato prema rečima to stručnjaka, ovcama koje daju malu količinu mleka, a koje doje jedno jagnje uz seno treba obezbediti i smešu od zrna kukuruza, ječma i ovsa. Za ovce koje daju više mleka i doje blizance ili trojke, osim kvalitetnog sena i zrna žitarica, neophodno je obezbediti i neko proteinsko hranivo. Nakon 10-12 nedelja nakon jagnjenja, količina mleka kod ovaca počinje da opada, pa zato i količinu koncentrata treba postepeno smanjivati ili je potpuno ukinuti ukoliko ovce na rapolaganju imaju seno odličnog kvaliteta.

Ukoliko je potrebno ovcama uz pašu davati i koncentrovanu hranu

Posle perioda nakon jagnjanja ishrana ovaca se uglavnom obavlja na paši. U zavisnosti od količine i kvaliteta paše zavisiće i mlečnost i kondicija ovaca. Ukoliko vrša nije kvalitetna, ovce treba prihranjivati koncentrovanom hranom, a koliko će se koncentrata davati ovcama zavisi od njihove kondicije.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Ovce Ovčarstvo Jagnjenje Ishrana Dragan Gunjak


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃