Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj ovaca
  • 01.04.2024. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Šid

Ovca kod Radoslava Matića ojagnjila šestorke - i to je 13. slučaj za dve i po godine

Za uzgoj kvalitetnih grla potrebna je genetika, hrana i uslovi uzgoja, a 120 ovaca na Matićevoj farmi žive kao da su u hotelu.

Foto: Radoslav Matić
  • 117
  • 18
  • 0

Ni manje ni više, nego šest jaganjaca donela je na svet ovca na farmi kod Radoslava Matića u Šidu. Mi jesmo bili iznenađeni, ali Radoslav nije - ovo je 13. put da ovce iz njegovog stada ojagnje šestorke.

Ovaj stočar uzgaja romanovsku ovcu koja važi za jednu od najplodnijih rasa.

"Ojagnjila je četiri ženska i dva muška jagnjeta. Lepo je kada vidite toliki broj mladih, kako nije. Ipak, samo jagnjenje nije lako, jaganjci se isprepliću i ovci mora da se pomogne", priča Matić.

Rasplod obavlja grlima iz sopstvenog uzgoja

Na njegovoj farmi je trenutno 120 ovaca i 10 ovnova, a slučajevi sa više jaganjaca kod njega nisu retkost.

"Nekako sam već navikao na to. Za dve i po godine, kod mene na farmi je bilo 13 slučajeva da su ojagnjene šestorke. Volim da kažem da proizvodim najbolju ovcu na svetu i to jeste tako. To su elitne romanovske ovce i sva grla su uvežena iz Češke. Rasplod se obavlja prirodno, ovnovima iz mog stada."

"Hotelski smeštaj" 

Uzgojem romanovske ovce bavi se šest godina, a kako kaže, do sada je uložio u stado 120.000 evra. Šta je ključno za uzgoj kvalitetnih grla, pitamo ga.

"Tri stvari: genetika, hrana i uslovi uzgoja. Kada imate kvalitetna matična grla i ulažete dalje u rasplod i očuvanje genetike, tu nema greške. Hrana mora biti prvoklasna. Imam 10 jutara zemlje na kojoj za svoje ovce proizvodim kukuruz, tritikal, zob, soju, lucerku. Kao dodatak im dajem vitaminske lizalice. Treća stvar je smeštaj ovaca, a moje borave kao da su u hotelu", priča ovaj stočar iz Šida.

Romanovska ovca važi za jednu od najplodnijih 

A da li je ovčarstvo u Srbiji isplativo?

"Relativno je isplativo. Kada je reč o prodaji jagnjadi, polovina ide za klanje, a polovina dalje za priplod. Strogo se držim pravila uzgoja, pa nijedno žensko grlo iz mog stada koje ima ispod 30 kilograma i 100 dana, ne može ići u priplod", kaže Matić koji godinama sa svojim ovcama osvaja medalje na Novosadskom sajmu poljoprivrede.

"Prošle godine sam bio šampion u dve kategorije, ovca i šilježe, a vicešampion u kategoriji ovan. Sve moje ovce su težine od 85 do 100 kg, a ovnovi od 100 do 125 kg", napominje Matić, uveren da će se ovakav slučaj sa šest jaganjaca kod njega na farmi ponoviti uskoro. 


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Tagovi

Uzgoj ovaca Romanovska ovca Radoslav Matić Farma ovaca Šid Novosadski sajam poljoprivrede Šampionske ovce


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".