Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novosadski sajam
  • 21.03.2024. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

EU partner 91. Poljoprivrednog sajma - 550 miliona evra investicije u srpski agrar

Informacija da je Evropska unija Partner je privukla je i druge, tako da imamo i izlagače iz još 20-ak država. U ovo trenutku imamo prijavljene izlagače iz više od 40 država sa skoro svih kontinenata osim Australije.

Foto: Vedran Stapić
  • 142
  • 23
  • 1

Partner 91. Međunarodnog poljoprivrednog sajma, koji će se održati od 18. do 23. maja, biće Evropska unija. Krajem januara ove godine potpisan je Protokol o poslovnoj saradnji Novosadskog sajma i Delegacije Evropske Unije u Republici Srbiji, a potpise su na dokument stavili šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, ambasador Emanuele Žiofre i generalni direktor Novosadskog sajma Nikola Lovrić.

"Pre 15 godina, mi na Novosadskom sajmu smo uveli instituciju Zemlja partner i zanimljivo je da su sve one koje su do sada nosile tu titulu i bile zemlje Evropske unije. EU kao Partner sa svojih 27 zemalja, predstavlja 450 miliona stanovnika. Ujedno svima skrećemo pažnju da će ovaj Poljoprivredni sajam biti mnogo jači i mnogo bolji. Informacija da je Evropska unija Partner je privukla i druge, tako da imamo i izlagače iz još 20-ak država. U ovom trenutku imamo prijavljene izlagače iz više od 40 država sa skoro svih kontinenata osim Australije", rekao je Lovrić, a navodi se u saopštenju Novosadskog sajma.

Značajna vrednost robne razmene

Robna razmena između Srbije i EU je na nivou od 39,1 milijarde evra, gde EU učestvuje sa skoro 60 odsto stranih direktnih investicija u Srbiji. 

"U 2023. godini ukupan izvoz na tržište EU bio je 2,2 milijarde evra i to je naš značajan potencijal. Ono što država radi, uz pomoć Evropske unije jeste opremanje akreditacije naše Direkcije za nacionalne referentne laboratorije. Zatim, kontinuirana edukacija naših zaposlenih, ali i poljoprivrednih proizvođača kroz poljoprivredno-savetodavne stručne službe, ali takođe i unapređenja našeg inspekcijskog nadzora, promocija oragnske proizvodnje", rekla je pomoćnica ministarke poljoprivrede Vedrana Ilić i dodala da je za Evropsku uniju veliki potencijal ulaganje u prerađivački sektor.

Znanje o IPARDU što bliže privrednicima

A ministarstvo privrede kroz različite programe i u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Razvojnom agencijom Srbije, podržava naše privrednike u procesu internacionalizacije i nastupu na inostranim tržištima.

"Mi u Evropskoj uniji često organizujemo terenske posete farmerima, imamo sastanke sa organizacijama i pokušavamo u što većoj meri da ih obavestimo o glavnom instrumentu podrške Evropske unije poljoprivrednicima, a to je već dobro znani program IPARD, koji zaista uključuje širok spektar mera i širok spektar projekata koji se mogu finansirati u okviru IPARD-a, od na primer, sredstava koja se mogu investirati u poljoprivrednu mehanizacuju, izgradnje novih objekata poput štala, ruralnog turizma i tako dalje.

U tekućem priodu od 2021. do 2027. godine Evropska unija je locirala oko 290 miliona evra za IPARD uz kofinansiranje iz nacionalnog budžeta Republike Srbije i takođe iz privatnog sektora", rekao je projekt menadžer Delegacije Evropske unije u Beogradu Andrej Papić i dodao da to stvara potencijal za jedan investicioni ciklus od oko 550 miliona evra u poljoprivredni sektor Republike Srbije.

IPARD radionice u Beogradu, Nišu i Novom Sadu

"Moramo svi još mnogo da radimo da znanje o IPARDU postane što bliže privrednicima i da objasnimo da to nije nikakav bauk i da to nije teško, kao i da imamo poljopivrednike koji su uspešno aplicirali i dobili traktore i sva ostala sredstva čime njihova gazdinstva postaju konkurentnija, a samim tim i poljoprivredni sektor u Republici Srbiji", naglasio je Papić.


Tagovi

Evropska unija Partner Poljoprivrednog sajma Novosadski sajam Andrej Papić Nikola Lovrić Vedrana Ilić IPARD


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner