Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pametna štala
  • 02.02.2021. 07:30

Pametna štala: Prima do 80 odsto više sunčeve energije

U Estoniji su osmislili pametnu štalu koja maksimalno iskorišćava sunčevu energiju, sistem je termo regulisan, omogućuje sterilizaciju, filtrira vazduh i štedi potrošnju električne energije.

Foto: Bigstock/mulderphoto
  • 198
  • 132
  • 0

U područjima s hladnijom klimom, telad koja se odvaja od majke raste sporije zato što veliki udeo hrane koju unose prvenstveno koriste za kontrolu telesne toplote. Stoga su se estonski naučnici, studenti i stručnjaci za ekološki uzgoj udružili kako bi pronašli rešenje za taj problem, piše Napi.hu.

Koristeći modernu tehnologiju, konstruisali su pametnu štalu za stoku koja koristi energetski efikasan i ekonomičan mehatronički sistem. Nakon značajnih ulaganja, ispitivanja i simulacija došli su do realizacije "Tark Lauta".

Reč je o inovativnom konceptu rešenja za smeštaj stoke koji maksimalno koristi sunčevu energiju. On može da apsorbuje do 80 odsto više sunčevih zraka, što osigurava više svetlosti kako bi se sprečilo da životinje razvijaju kožne bolesti i metaboličke poremećaje. Takođe, sistem efikasno cirkuliše vazduh kako bi se sprečila kondenzacija i vlaga koje podstiču širenje patogena. 

Osim toga, može povisiti temperaturu iznad 60°C što omogućava sterilizaciju nakon pražnjenja zgrade jer visoka temperatura u kombinaciji sa UV svetlom efikasno uništava patogene. Dalje, vazduh je uvek svež, a ventilacija dolazi sa jedinicom za rekuperaciju toplote i garantuje optimalnu mikroklimu za držanje stoke tokom cele zime.

Zimi u štali od 500 kvadratnih metara drži životinje na dovoljno toplom i osvetljenom, a troši 700 kilovat sati energije, što je oko 70 evra mesečno. Leti se u toj prostoriji može osušiti 100 tona sena i to u roku od 48 sati koristeći 200 kilovat sati energije.

Ima li on smisla kod nas?

Tark Laut je dobio veliku pažnju u poljoprivrednom sektoru u svetu. Međutim, klima nordijskih i uopšteno severnijih zemalja se razlikuje od naše gde nisu potrebna ovakva rešenja. 

Dokazano je da je optimalni raspon temperature za goveda od 0°C do 15°C, iako one i do -10°C ne utiču značajno na proizvodnju kod mlečnih krava. Uzimajući u obzir našu klimu reklo bi se da se idealno uklapamo u odgovarajući temperaturni raspon, pa ovim životinjama nikada nije hladno, a hladnoća ne utiče na proizvodnju.

Zaštita životinja od zime

Ali, našim stočarima probleme može stvoriti vlaga, posebno kada dolazi sa strujanjem hladnog vetra ili promaje. Iz tog razloga zimi je potrebno obezbediti suv prostor, ležište kao i krmnu smešu sa što manjim postotkom vlage, bez koje goveda dobro podnose "minuse".

Kada je reč o visokim, tačnije onim iznad 30°C, krave to doživljavaju kao veliki stres. Kod muznih, ali i onih s teladi može dovesti do manjeg uzimanja hrane, pijenja više vode kao i opadanja proizvodnje mleka koja se tokom leta može smanjiti za čak 50 odsto.


Tagovi

Pametna štala Ušteda Krave Sunčeva energija


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.