Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita životinja
  • 03.08.2019. 16:00

Kako zaštititi domaće životinje kad temperatura pređe 30 stepeni Celzijusa?

Kada temperatura vazduha pregura 35 stepeni tada životinje baš kao i mi, mogu da dobiju toplotni udar. U nastavku teksta vam nudimo nekoliko saveta kako da zašitite životinje u domaćinstvu od vrućina. 

Foto: Bigstockphoto/Rafael Ben Ari
  • 459
  • 52
  • 0

Visoke temperature ne prijaju ljudima, a zamislite tek kako je vašim ljubimcima i čuvarima stada i domaćinstva. Kada temperatura vazduha pregura 35 stepeni tada životinje baš kao i mi, mogu da dobiju toplotni udar. Zato, evo saveta kako da zaštitite životinje u domaćinstvu od vrućina. 

Kravama bi trebalo obezbediti velike količine sveže vode

Krave su veoma osetljive, jer kada temperature pređu iznad 30 stepeni Celzijusa, one to doživljavaju kao veliki stres. Kod krava muzara, ali i onih s teladima, taj stres dovodi do manjeg uzimanja hrane, krave više piju vodu, imaju slabije znake gonjenja što rezultira opadanjem proizvodnje mleka, koja se tokom leta može smanjiti za čak 50 odsto.

Krave veoma teško podnose i visoku vlažnost vazduha, čak i kada se temperature vazduha niže, što opet dovodi do smanjenja proizvodnje mleka. Kako bi se ovi gubici sprečili, evo šta treba da radite:

  • Kod izgradnje štale obavezno treba voditi računa o prirodnoj ventilaciji. 
  • Kravama bi trebalo obezbediti uvek velike količine sveže vode. One bi trebalo da popiju preko 150 litara vode na dan, ako je temperatura vazduha preko 30 stepeni, kažu u "Atina vet". 
  • Krave bi trebalo zaštititi od direktnog uticaja sunca tako što će se izgraditi nadstrešnice ili posaditi drveće.
  • Kada je hrana u pitanju, trebalo bi povećati nivo unosa energije da bi se smanjio nedostatak energije izazvan smanjenom konzumacijom hrane.
  • Životinje bi trebalo da jedu u kasno uveče ili rano ujutro, ali obavezno pre toga baciti stare ostatke hrane. 
  • Paziti da štala nema previše grla, na maloj površini 
  • Obavezno treba čistiti i menjati prostirku, a nakon toga i dezinfikovati objekat, da bi se smanjio broj muva 
  • Postaviti dodatnu ventilaciju unutar objekta (posebni ventilatori) te koristiti sistem hlađenja hladnom vodom.

Ukoliko temperature pređu 36 podeok krmače bi trebalo prskati vodom

Kada je reč o svinjama, trebalo bi da znate da se one hlade isključivo putem disanja, jer nemaju znojne žlezde, a i znaju same da potraže pomoć. U slučaju visokih temperatura, svinje će pokušati same da se rashlade, tako što će da potraže hladnije mesto u oboru ili će se namestiti u delove obora gde je veće strujanje vazduha. Osim toga, pomeriće se od ostalih jedinki, kopaće dok ne naiđu na hladniju zemlju, i valjaće se u fecesu i urinu.

Ukoliko temperature pređu 36 podeok krmače bi trebalo prskati vodom, i menjati im vodu. Za vreme trajanja crvenog meteoalarma, kada su temperature i preko 40 stepeni i kada je visoko UV zračenja boravak stoke na ispaši može da bude veoma štetan.

Svetski trendovi kazuju da se i na pašnjacima naprave improvizovane štale, kako bi se domaće životinje zaštitile od sunca. Ukoliko nemate uslova za ovo, životinje možete zaštititi prirodnom hladovinom od drveća ili šume uz reke. Grlima treba obezbediti pojilišta sa svežom vodom, nadsterešnicu, a u pojedinim slučajevima i hranilišta. 
Nadstrešnicu možete napraviti i sami - ukopajte u zemlju četiri stuba i prekrijte ih trskom. Veoma visoke temperature bez kiše često sprže pašnjake, pa je paša otežana, a zato životinje često jedu korov koji je štetan za njih. Zato bi životinjama trebalo da dajete zelenu sveže pokošenu travu. Životinje hraniti rano ujutro ili kasnije uveče. 

I dok je na snazi crveni meteo alarm domaće životinje ostavite da miruju u hladovini ili pod nadstrešnicom. Na pašu ih vodite noću da biste izbegli preteranu šetnju po suncu. 

Psi vole sunce - vodite računa da ne dožive temperaturni šok

Kada je reč o psima, posebno onim koji žive u dvorištu, trebalo bi da znate da ove životinje obožavaju sunce. Oni vole da leže na sunčanim mestima, da jurcaju i njuškaju po dvorištu, ali i da kopaju rupe, kako bi se bar malo rashladili u zemlju. Ipak, ako dosta vremena provode na suncu mogu da dobiju toplotni udar ili sunčanicu. 

Kako biste sprečili ovu neprijatnost i posetu veterinaru trebalo bi da obezbedite psu punu činiju uvek sveže, ne ledene vode kako bi mogao da je pije u svakom trenutku. Takođe, okupajte vašeg psa ili ga samo pokvasite vodom, ne ledenom da ne doživi temperaturni šok. Ono što je važno da znate jeste činjenica da se psi ne znoje već dahću, a pojedine rase i balave, ta kada primetite ovu pojavu obavezno im ponudite vodu ili ih istuširajte.  

Ako imate prostrano dvorište, možete da napunite stari dečji bazen s vodom, kako bi se on osvežio, ako nemate bazen, to može da bude i šira plastična kanta. U bazen ili posudu sipajte vodu i ostavite u hladovinu. 
Ako je vaš pas u boksu možete da mu prostrete vlažan peškir ili krpu na pod kako bi pas legao na to. Ukoliko vodite psa u šetnje, neka to bude rano ujutru ili kasno uveče, a ako ima dužu dlaku, ošišajte ga, ali ne jako kratko, da ne bi dobio opekotine po koži. 

Kada je vreme za veterinara?!

Ukoliko primetite da se vaš pas čudno ponaša, da povraća i da ima proliv ili stalno kunja i otežano diše, znači da je najverovatnije reč o toplotnom udaru. Kako saznajemo u veterinarskoj ordinaciji "Atina vet", veoma visoke temperature opasne su ne samo za pse, već i za druge životinje. Ako psa ne odvedete kod veterinara, a u pitanju je toplotni udar, sve ovo može da se završi i smrtnim ishodom. 

Toplotni udar često dovodi do problema s unutrašnjim organima, koji laik ne može da primeti. Zato, ako pas počne da gubi svest, odmah ga odvedite u veterinarsku ambulantu kako bi veterinar uspostavio balans elektrolita i vratio u život dehidriranog psa.


Tagovi

Toplotni talas Zaštita životinja Krave muzare Svinje Psi


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.