Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Briga o životinjama
  • 30.01.2017. 19:00

Zaštita životinja od zime

Ledeni talas koji je poslednjih dana zadesio Srbiju neće ugroziti životinje koje se gaje u ovdašnjim seoskim domaćinstvima, smatraju veterinari.

  • 4.610
  • 431
  • 0

Niske tempertaure, jak vetar i mrazevi nisu razlog za brigu kada je reč o životinjama koje se gaje u ovdašnjim seoskim domaćinstvima, kažu veterinarski stručnjaci. Potrebno je samo da životinje ne budu na otvorenom i izložene padavinama.

"Uslovi u kojima se danas drže životinje bolji su u odnosu na raniji period. Životinje dobro podnose zimu, posebno preživari , ovce, koze i goveda, dok su svinje malo osetljivije i traže malo zahtevnije uslove. One se uglavnom drže u zidanim objektima. Prostor u kome se nalazi prasad potrebno je zagrevati", kaže veterinar Tiosav Aćimović.

Šta kada su ekstremne temperture?

Neadekvatna ventilacija prostorija u kojima se nalaze grla stoke predstavlja poseban problem u toku zime. Stočari moraju­ preduzeti­ sve­ neophodne­ mere kako ­bi­ obezbedili­ da­ se životinjama ne­ nanosi­ nepotreban­ bol, patnja,­ strah ­i ­stres.

"Da bi zaštitili životinje od mraza, vlasnici čak i najmanje otvore zatvaraju krpama i šarovinom, što može biti jako opasno, jer tamo gde ima puno goveda, u tovnim objektima na primer, dolazi do povećane vlažnosti, što povećava broj bakterija u vazduhu pa najčešće dolazi do oboljevanja i respiratornih infekcija", ističe Aćimović.

U­ slučaju ­ekstremno ­niskih temperatura­ i­ obilnih­ padavina, kakve su bile i u našoj zemlji, ­domaćini su dužni ­da obezbede ­zaštitu­ životinja od­ uticaja loših­ vremenskih­ prilika, redovnu­ ishranu­ i­ dovoljno vode. Tokom ledenih dana potrebno je poboljšati ishranu životinja, odnosno obogatiti je proteinima, mineralima i vitaminima.

Kućne ljubimce zaštiti adekvatno

Ledeni talas i hladni dani posebno brinu vlasnike kućnih ljubimaca, pre svih pasa. Ove životinje su veoma osetljive na zimske uslove, iako je većina njih prekrivena krznom. Iako prirodna zaštita nije dovoljna, prema rečima veterinara ni tu ne treba biti preterano zabrinut.

"Kućni ljubimci koji borave u spoljašnjim uslovima daleko su bolje pripremljeni od kućnih ljubimaca koji borave u unutrašnjim uslovima, odnosno u kućama i stanovima. Kada se pogleda dlačni pokrivač, kućni ljubimci koji borave napolju imaju bogatiji dlačni pokrivač, imaju i veće zalihe potkožnih masti, koje deluju izolativno na organizam, i samim tim oni prolaze bolje kroz zimu", kaže Aćimović.

Kako pripremiti kućicu za pse?

Potrebno je i adekvatno pripremiti kućicu za pse u toku zime. Kućne­ ljubimce­ treba­ držati­ zatvorene­ i­ ni­ pod­ kojim­ uslovima ­ih ­ne­ treba ­dugo ostavljati.­

"Bitno je da su kućice u kojima psi borave izolovane. Ulaz u kućicu bi trebalo da bude sa strane, a veličina kućice da bude koncipirana da kućni ljubimac može lagodno ući i izaći iz kućice. Unutra ne bi trebalo da ima preterano postora zbog termičke efikasnosti, kako bi on svojim telom mogao delimičo da zagreje svoj smeštajni prostor. U tome mu pomaže i izloacija poda i zida kućice", zaključuje Aćimović.

Izlaganje­ nosa, ušiju ­i ­šapa ­kućnih­ ljubimaca ekstremno­ niskim­ temperaturama­ može­ dovesti­ do smrzavanja ­i ­hipotermije.­ Iz tog­ razloga,­ kratkodlakim psima­ prilikom­ izvođenja, čak­ i­ u­ kratku­ šetnju,­ treba obući ­džemper.­

Zbog samih fizičkih karakteristika kod ljubimaca koji žive u stanovima postoji veći rizik od prehlade. Takve kućne ljubimce, prema rečima veterinara, potrebno je adekavtno vakcinisati, kako bi lakše izdržali ledeni talas i niske temperature.

Photo: Srđan Vrebac


Tagovi

Zaštita životinja tokom zime Hladni dani Ledeni talas Krave Goveda Svinje Prasadi Psi Mačke


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.