• Odgajanje gusaka
  • 22.02.2019. 10:00

Uzgajanjem gusaka do zarade

Guščari imaju i svoje smotre, a ona svetski napoznatija u Mokrinu održava se narednog vikenda. Guske kako kažu odgajivači nisu zahtevne i najviše jedu travu, kukuruz, detelinu i potrebno im je obezbediti dosta vode, a njihovo odgajanje je isplativo.

Foto: Pixabay / satynek
  • 338
  • 87
  • 1

Da je odgajanje gusaka isplativo, govori primer prosvetnog radnika Mikloša Repergera, koji pred odlazak u penziju, planira da poveća proizvodnju i otvori mini-klanicu. Guščari imaju i svoje smotre, a ona svetski napoznatija u Mokrinu održava se narednog vikenda.

Domaćinstvo s 300 gusaka

Mikloš Reperger iz Ostojićeva je nastavnik fizike i hemije u Gornjem Bregu i Tornjošu, ali je i najveći je odgajivač gusaka u svom selu, prenosi RTS. 

U prostranom dvorištu trenutno je oko 300 gusaka, a pošto je period parenja, Mikloš očekuje da će ih uskoro biti više od hiljadu. Guske nisu zahtevne i najviše jedu travu, kukuruz, detelinu i potrebno im je obezbediti dosta vode.

"U svakom slučaju, perje je tu najinteresantnije. Dosta lepo se to prodaje i stoga imaš dosta koristi. To je najvažnije. Naravno, posle se može prodati i guščja mast. Prodaje se i džigerica", navodi Mikloš Reperger, za RTS.  Zoltan Reperger, Miklošev sin, dodaje da je njegov posao da čuva i hrani guske. "Kad je vreme čerupanja, pomažem ženama", navodi Reperger.

Guščarstvo prilika za profit i obnovu sela

U Mokrinu je više od stotinu odgajivača

Na severu Banata po guščarstvu je najpoznatiji Mokrin kraj Kikinde, gde će nastupajućeg vikenda biti održano finale 33. Svetskog prvenstva u nadmetanju gusana.

"Dvadesetih godina prošlog veka jedan lekar je to započeo, da kažem da se neka pažnja poklanja tim nadmetanjima, a ‘86. je osnovano udruženje i takmičenje koje izgleda kao i danas", kaže Živica Terzin, predsednik Udruženja "Belo pero" iz Mokrina.

U Mokrinu je više od stotinu odgajivača, a na ovogodišnjoj, kako domaćini kažu, svetskoj smotri gusaka biraće se najlepše jato, najteža guska i gusan. Neizvesno će biti u finalnoj borbi belih gladijatora, za koje su se nakon dvomesečnih kvalifikacija plasirali gusani Margitares i Cezar.

Guščijada u Šatrincima

Najbolja hrana za guske - zrnevlje i trava

Čerupanje gusaka zbog perja traje od proleća do jeseni, četiri do pet puta u sezoni, a potom se guske kolju zbog mesa ili dalje zadržavaju još godinu ili dve. Od jednog čerupanja guske dobije se oko 100 grama perja, pa tako u sezoni bude 400-500 grama po jednoj guski odnosno od pet do šest evra.

Za ishranu gusaka kod kuće, najbolja je zrnasta hrana, u prvom redu kukuruz, ali potrebna im je i trava.  Težina guščije džigerice najčešće povećava klјukanjem, a zavisno od vrste gusaka, džigerica može biti teška od 0,5-1kg. Osim džigerice, tražena je i guščija mast, koja je od davnina poznata kao lek, a i danas ima istu primenu.

Pre gotovo 50 godina na vojvođanskim pašnjacima bilo je oko milion gusaka, a Srbija je bila treća u svetu po izvozu perja. Tada je u selima gotovo svaka porodica uzgajala ovu živinu, a naročito su se banatska polja belela od gusaka.


Izvori

RTS


Tagovi

Uzgoj gusaka Guščari Mikloša Repergera Zoltan Reperger Živica Terzin


Autorka

Slađana Aničić

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi