• Odgajanje gusaka
  • 22.02.2019. 10:00

Uzgajanjem gusaka do zarade

Guščari imaju i svoje smotre, a ona svetski napoznatija u Mokrinu održava se narednog vikenda. Guske kako kažu odgajivači nisu zahtevne i najviše jedu travu, kukuruz, detelinu i potrebno im je obezbediti dosta vode, a njihovo odgajanje je isplativo.

Foto: Pixabay / satynek
  • 531
  • 94
  • 1

Da je odgajanje gusaka isplativo, govori primer prosvetnog radnika Mikloša Repergera, koji pred odlazak u penziju, planira da poveća proizvodnju i otvori mini-klanicu. Guščari imaju i svoje smotre, a ona svetski napoznatija u Mokrinu održava se narednog vikenda.

Domaćinstvo s 300 gusaka

Mikloš Reperger iz Ostojićeva je nastavnik fizike i hemije u Gornjem Bregu i Tornjošu, ali je i najveći je odgajivač gusaka u svom selu, prenosi RTS. 

U prostranom dvorištu trenutno je oko 300 gusaka, a pošto je period parenja, Mikloš očekuje da će ih uskoro biti više od hiljadu. Guske nisu zahtevne i najviše jedu travu, kukuruz, detelinu i potrebno im je obezbediti dosta vode.

"U svakom slučaju, perje je tu najinteresantnije. Dosta lepo se to prodaje i stoga imaš dosta koristi. To je najvažnije. Naravno, posle se može prodati i guščja mast. Prodaje se i džigerica", navodi Mikloš Reperger, za RTS.  Zoltan Reperger, Miklošev sin, dodaje da je njegov posao da čuva i hrani guske. "Kad je vreme čerupanja, pomažem ženama", navodi Reperger.

Guščarstvo prilika za profit i obnovu sela

U Mokrinu je više od stotinu odgajivača

Na severu Banata po guščarstvu je najpoznatiji Mokrin kraj Kikinde, gde će nastupajućeg vikenda biti održano finale 33. Svetskog prvenstva u nadmetanju gusana.

"Dvadesetih godina prošlog veka jedan lekar je to započeo, da kažem da se neka pažnja poklanja tim nadmetanjima, a ‘86. je osnovano udruženje i takmičenje koje izgleda kao i danas", kaže Živica Terzin, predsednik Udruženja "Belo pero" iz Mokrina.

U Mokrinu je više od stotinu odgajivača, a na ovogodišnjoj, kako domaćini kažu, svetskoj smotri gusaka biraće se najlepše jato, najteža guska i gusan. Neizvesno će biti u finalnoj borbi belih gladijatora, za koje su se nakon dvomesečnih kvalifikacija plasirali gusani Margitares i Cezar.

Guščijada u Šatrincima

Najbolja hrana za guske - zrnevlje i trava

Čerupanje gusaka zbog perja traje od proleća do jeseni, četiri do pet puta u sezoni, a potom se guske kolju zbog mesa ili dalje zadržavaju još godinu ili dve. Od jednog čerupanja guske dobije se oko 100 grama perja, pa tako u sezoni bude 400-500 grama po jednoj guski odnosno od pet do šest evra.

Za ishranu gusaka kod kuće, najbolja je zrnasta hrana, u prvom redu kukuruz, ali potrebna im je i trava.  Težina guščije džigerice najčešće povećava klјukanjem, a zavisno od vrste gusaka, džigerica može biti teška od 0,5-1kg. Osim džigerice, tražena je i guščija mast, koja je od davnina poznata kao lek, a i danas ima istu primenu.

Pre gotovo 50 godina na vojvođanskim pašnjacima bilo je oko milion gusaka, a Srbija je bila treća u svetu po izvozu perja. Tada je u selima gotovo svaka porodica uzgajala ovu živinu, a naročito su se banatska polja belela od gusaka.


Izvori

RTS


Tagovi

Uzgoj gusaka Guščari Mikloša Repergera Zoltan Reperger Živica Terzin


Autorka

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.