Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šatrinci
  • 18.10.2016. 16:00

Guščijada u Šatrincima

Guščije meso je veoma kvalitetno. Nešto je tamnije boje i suvlje je, pa je najbolje ga koristiti za kuvanje paprikaša

  • 1.201
  • 315
  • 0

Proteklog vikenda u Šatrincima, u opštini Irig održana je 12-ta Guščijada. Šatrinci su mala, višenacionalna sredina koja je najpoznatija po odgoju gusaka. Nema kuće u selu koja nema bar jedan par ovih životinja. Šatrinčani ističu da ukusnijeg mesa od guščijeg nema, a lekovita svojstva guščije masti su, kažu svima dobro poznata.

Gusan Gaša je već deseti put najpopularnija ličnost šatrinačke Gušcijade. Njemu u čast napisana je i pozdravna poruka za deseti rođendan, što samo pokazuje koliko su Šatrinčani vezani za ove životinje. Siromaštvo ih je, kažu, nekada nateralo da se bave odgojem gusaka, jer nisu zahtevne u ishrani. Potrebno im je samo dovoljno vode, a osnovna hrane im je trava. Šatrinčani imaju tu sreću što oko sela ima nekoliko pašnjaka, na koje guske same odlaze. One su inače, pametne životinje.

Šatrinčani kažu da je dovoljno dva puta ih oterati na ispašu, a već treći put to rade same. Meso im je uksuno, a gušcija mast ima brojna lekovita svojstva, kaže Ruža Novak iz Šatrinaca koja čitav svoj život gaji guske. "Nema potrebe govoriti koliko je guščija mast lekovita. Koristi se kod bronhitisa i drugih bolesti,a najbolja je za skidanje temperature kod dece. Mi ovde prodajemo guščiju mast. Teglica od 200 grama košta 500 dinara. Inače jedna guska može da da do 400 grama masti“, kaže Ruža.

Kvealitet mesa je najbitniji

Guščije meso je veoma kvalitetno. Tamnije je boje i suvlje je, pa je najbolje ga koristiti za kuvanje paprikaša. Upravo zbog toga jedna od najznačajnijih disciplina na Guščijadi je i takmičenje u kuvanju paprikaša. Znanci govore da ukusnijeg paprikaša od guščijeg nema, a Šantrinčani ljubomorno čuvaju tajnu spravljanja ovog specijaliteta. Miladinka Sabo iz Šatrinaca je ove godine odnela prvu nagradu u takmičenju za najukusniji paprikaš od guščijeg mesa. Miladinka je i podelila deo recepta pobedničkog paprikaša. "Potrebno je prvo dosta luka, naravno kvalitetno guščije meso, a najvažnije je dodavanje začina. Standardni su so, biber, vegeta i slatka paprika. Ali, mora se znati koliko se čega dodaje, mada ima tu još stvari, koje ja kao dobra domaćica ne bih mogla da otkrijem. Svako od nas ima neku svoju tajnu", priča Miladinka dok pazi na paprikaš.

Odgoj gusaka za dodatni prihod

Već 12. put u Šatrincima se u isto vreme, u oktobru organizuje ova manifestacija. Na početku je to bilo stidljivo, a kasnije Gusčijada zauzela značajnije mesto u turističkom kalendaru, ne samo Srema, nego čitave Vojvodine. Predsednik saveta mesne zajednice Šatrinci Janika Takač, ponosan je na svoje selo i Guščijadu.

"Guščijada je značajno doprinela razvoju našeg mesta. Nekada je svaka kuća imala jato do blizu 100 ptica. Sada je to daleko manje, ali zahvaljujući Guščijadi odgoj ovih prtica je opstao. Zarada od prodaje mesa i guščije masti, dodatni je izvor prihoda za sva naša domaćinstva“, kaže Takač.

Sa Šatrinčanima i ove godine na za njih veoma značajnom događaju bili su i predstavnici lokalne samouprave. Opštinska vlast u irigu veoma dobro zna koliko je Guščijada važna za razvoj tog kraja i zato, kako kaže Miodrag Bebić, zamenik predsednika opštine Irig, Šatrinčani i dalje mogu računati na njihovu pomoć.

"Sve manifestacije ovakave vrste imaće i ubuduće našu pomoć. Lepo je videti u Šatrincima zadovoljne domaćine i veliki broj gostiju iz čitave Vojvodine. Ova manifestacija je u turističkoj karti zapisana krupnim slovima,. To za nas ima veliki značaj“, tvrdi Bebić. Pomogla je Guščijada Šatrinčanima da nađu i kupce za guske koji sada sami dolaze u selo. Kupci dobro znaju da se guske u Šatrincima hrane na prirodan način, bez aditiva i veštačkih proizvoda te mnogima nije teško da dođu sami do sela i da plate 400 dinara za kilogram žive vage ili 500 za očišćeno meso.


Tagovi

Guščijada Tradicija Gusan Mast Meso Paprikaš Perje Šatrinci Irig Cena Teglica


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D