Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ostojićevo
  • 15.12.2017. 16:15

Guščarstvo prilika za profit i obnovu sela

Mikloš Reperger, iz Ostojićeva, objašnjava da je odgajanje gusaka isplativo zbog perja, jer ono za sada daje najveći prihod. S druge strane profit bi mogao da se pravi i od džigerice, ali bi u tom slučaju trebalo organizovati plasman, jer je taj delikates uglavnom interesantan gurmanima. Trenutno se za kilogram perja plaća 12-13 evra, dok guščija džigerica, koja je pravi delikates, kod nas dostiže cenu oko 6.000 dinara, a u EU je ona i do 5-6 puta skuplja.

Foto: Maja Kokic / Flickr
  • 1.731
  • 225
  • 0

Mikloš Reperger, iz sela Ostojićevo u severnom Banatu, na svom gazdinstvu odgaja jato od oko 400 gusaka. Međutim, ne tako davno, gotovo svaka kuća je imala guske, a te pernate lepotice su se slobodno kretale ulicama i banatskim sokacima.

Ipak, kako prenosi Dnevnik, sada je lokalnim odlukama o držanju domaćih životinja takav način držanja skoro zabranjen.

Potencijali za razvoj guščarstva postoje

To potvrđuje i Reperger, dodajući da je on svojim guskama obezbedio prostor u dvorištu gde ih drži i hrani, ali kako napominje, istovremeno pokušava zajedno sa istomišljenicima da guske ponovo vrati u banatska sela, dvorišta, sokake i pašnjake oko sela. Mikloš tvrdi da nije nimalo jednostavno veliko jato gusaka poput njegovog isterati na pašnjak, jer ga treba preko dana čuvati, a uveče zatvoriti, da guske ne napadaju lisice i druge štetočine.

On ističe da potencijali za razvoj guščarstva u našoj zemlji postoje, ali upozorava da ih treba na pravi način iskoristiti. Reperger smatra da se na tom polju može mnogo uraditi i naglašava da je, pre svega, neophodno obratiti pažnju na prirodne uslove koje imamo i preko guščarstva razvijati banatska i ostala vojvođanska sela.

Veliko jato zahteva dosta prostora

Mikloš guske drži u kućnim uslovima, a njegovo jato zauzima više od pola jutra okućnice. Ipak, on planira da kad-tad svoje pernate ljubimce premesti na seoski pašnjak, poveća jato i guščarstvom se bavi na veliko. To zanimanje, kako kaže, može biti vrlo isplativo, zato što četiri ili pet čerupanja gusaka u jednoj sezoni po komadu donosi oko pola kilograma perja, a otkupljivač za 1 kg plaća 12-13 evra. S druge strane, kilogram guščije džigerice košta oko 6.000 dinara, a u zemljama Evropske unije je taj delikates u maloprodaji 5-6 puta skuplji.

Odgajanje zbog perja isplativo

Reperger objašnjava da je odgajanje gusaka isplativo zbog perja, jer ono za sada daje najveći prihod. S druge strane, profit bi mogao da se pravi i od džigerice, ali bi u tom slučaju treba organizovati plasman, jer je taj delikates uglavnom interesantan gurmanima. Mikloš napominje da se u domaćoj radinosti guske uglavnom gaje oko dve ili tri godine, s tim da su najproduktivnije do četrvte godine, zato što kasnije više nije moguće prodati meso, osim ako se od guščijeg mesa ne prave kobasice ili neke trajnije prerađevine.

Najbolja hrana za guske - zrnevlje i trava

Čerupanje gusaka zbog perja traje od proleća do jeseni, četiri do pet puta u sezoni, a potom se guske kolju zbog mesa ili dalje zadržavaju još godinu ili dve. Prema Repergerovim rečima, od jednog čerupanja guske dobije se oko 100 grama perja, pa tako u sezoni bude 400-500 grama po jednoj guski odnosno od pet do šest evra.

Za ishranu gusaka kod kuće, kako objašnjava on, najbolja je zrnasta hrana, u prvom redu kukuruz, ali potrebna im je i trava. Mikloš napominje da se težina guščije džigerice najčešće povećava klјukanjem, a zavisno od vrste gusaka, džigerica može biti teška od 0,5-1kg. Osim džigerice, tražena je i guščija mast, koja je od davnina poznata kao lek, a i danas ima istu primenu.

Cena žive mere 200-250 din/kg

Na kraju treba reći i to da se cena kilograma gusaka kreće od 200 do 250 dinara, a prosečna jedinka može dostići težinu od pet do sedam kilograma. Reperger ističe da je veliki problem to što se guske više ne smeju kljukati kao nekad, jer je to zakonom zabranjeno, a te pernate životinje nije moguće ni revijalno prikazivati u prošlosti, kada je organizovana manifestacija "Dan gusaka".

Foto: Maja Kokic / Flickr


Povezana stočna vrsta

Živinarstvo

Živinarstvo

Pod živinarstvom prvenstveno podrazumevamo uzgoj kokoši, ćurki, gusaka i pataka. Od živine se dobijaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su i... Više [+]

Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Guske Guščarstvo Živinarstvo Stočarstvo Mikloš Reperger Ostojićevo Banat Vojvodina Srbija Agroklub Hrana Meso Klukanje Mast Džigerica Perje Zarada Profit


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.