• Očuvanje šuma
  • 06.09.2019. 16:00

U Srbiji pod šumom 30 odsto, a u Vojvodini svega šest procenata

Za pošumljavanje je ove godine Ministarstvo zaštite životne sredine namenilo 41 milion dinara, ali lokalne opštine nisu spremne da iskoriste podsticaje.

Foto: Sanja Dovečer (Ilustracija)
  • 759
  • 157
  • 0

U Srbiji je pošumljeno svega 30 odsto teritorije, a plan je da pod šumama bude 40 odsto. Najmanje je šuma u Vojvodini, svega šest odsto.

Za pošumljavanje je ove godine Ministarstvo zaštite životne sredine namenilo 41 milion dinara. Novac mogu da dobiju sve lokalne samouprave, a potrebno je samo da imaju planove za pošumljavanje. Na osnovu njih novac su dobili: Leskovac, Užice, Kraljevo, Pirot, Alibunar, Srbobran, Senta.

Uprava za šume poklanja sadnice onima koji žele da pošume svoje imanje

U Srbobranu pošumljeno manje od dva odsto 

Najmanje je šuma u Vojvodini, svega šest odsto. Na teritoriji opštine Srbobran pošumljeno je manje od dva odsto površine. "Problem je u tome što Srbobran ima negde oko 27.000 hektara obradive površine, ali veoma malo površine pod šumama što nam pravi problem u pogledu očuvanja plodnosti zemlje", kaže Radivoj Paroški, predsednik Opštine Srbobran. 

Leskovac je dobio novac da ozeleni spomen-park. Slađan Dikić, šef Odeljenja za zaštitu životne sredine gradske uprave Leskovac, kaže da je jedan deo pod erozijom, degradiran i da je u planu da u tom delu budu zasade sadnice koje su dobili iz ovog fonda. Na taj način, biće posađeno autohtone vrste 180 stabala. 

U Užicu će biti zasađeno drveće na preko pet hektara u užem centru grada. Ivan Stanisavljević, zamenik gradonačelnika Užica, kaže da se povećava zeleni fond u gradu, čime će dobiti više benefita grad od prečišćavanja vazduha, sprečavanja erozije, pa do stvaranja novih pluća za grad u toku zimskog perioda. Zapravo, jedno drvo godišnje može da proizvede kiseonika za dve odrasle osobe.

Lokalne opštine nisu spremne da iskoriste novac?

Ministarstvo je spremno da izdvoji i mnogo više sredstava za pošumljavanje, ali, kažu, nisu sigurni da su opštine spremne da iskoriste ponuđeni novac. 

"Očigledno ne postoji svest u lokalnim samoupravama ili bar ne dovoljna svest da je pošumljavanje najvažniji posao u zaštiti životne sredine i drugo ne postoji svest o tome da je pošumljavanje istovremeno najjeftiniji, najefikasniji i najbolji način da sprečite posledice klimatskih promena", napominje Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine, prenosi RTS.  

Šume u Srbiji pod stresom

U Srbiji 49 vrsta drveća

Prema podacima nacionalne inventure šuma Srbija spada u srednje šumovite zemlje sa prosečnom pokrivenošću šumskom vegetacijom. Ukupna površina pod šumama u Srbiji iznosi 2.254.000 hektara, odnosno pokrivenost je 29,1%. Od ove površine, državne šume zauzimaju 53%, dok privatne šume zauzimaju površinu od 47%. U šumama Srbije kako prenose u Zavodu za zaštitu prirode Srbije prisutno je 49 vrsta drveća, od čega je 40 lišćarskih, a devet četinarskih.

Prema međunarodno prihvaćenoj definiciji šume u Srbiji su u odnosu na prirodnost podeljene u tri kategorije:

  • šume bez prisutnih intervencija čoveka (prašume), koje pokrivaju minimalnu površinu od 0,1% (1.200 ha), a koja je sigurno znatno veća u našim uslovima, ako se uzme u obzir ukupna površina obuhvaćenih objektima strogo rezervatskog tipa,
  • polu-prirodne šume pokrivaju 92,1% obrasle površine,
  • veštački podignute sastojine i plantaže mekih lišćara koje pokrivaju 7,8% ukupne površine pod šumama.

Izvori

RTS


Tagovi

Pošumljavanje Šumski rasadnik Ministarstvo zaštite životne sredine Goran Trivan Radivoj Paroški Slađan Dikić Ivan Stanisavljević


Autorka

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.