Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promene
  • 21.05.2018. 08:00

Šume u Srbiji pod stresom

Šume u Srbiji se suše "zbog stresa", a stručnjaci za klimatske promene traže rešenje između globalne industrije i prirodnog okruženja.

Foto: Pixabay / MemoryCatcher
  • 918
  • 95
  • 0

Povećanje srednje godišnje temperature vazduha i neujednačne količine padavina, čini područje jugoistočne Evrope, u kojem je i naša zemlja, jednim od najugroženijih globalnim klimatskim promenama. Ovo je ocena dekana Šumarskog fakulteta u Beogradu Ratka Ristića, koji dodaje da postoje velike površine šuma u Srbiji, koje se suše "zbog stresa", prenose Novosti

"Srbije je mala zemlja na svetskoj mapi, ali problemi kojima smo izloženi su veoma veliki, pa je naša zemlja paradigma globalnih problema", ističe Ristić.

Stručnjaci kažu da je šumarstvo jedna od najvažnijih mera za ublažavanje efekata klimatskih promena. Ipak, postavlja se pitanje, kako razvijati globalnu drvnu industriju, a da se ne ugrožava priroda i kako da 5.000 firmi u našoj zemlji iz ovog sektora nastavi da se razvija, ali bez uticaja na prirodno okruženje. Ristić napominje da je u srpskoj industriji drveta zaposleno 30.000 ljudi, a ostvaruje se prihod od više od milijardu evra. Takođe, postavlja se pitanje i dovoljne količina drveta za ogrev.

"Potrebna je bolja organizacija nadležnih institucija, odgovorniji odnos pojedinaca prema šumama kao i promena niza zakona te brži uvoz savremenih pozitivnih iskustava i znanja iz sveta", rekao je Ristić. Dodao je da su kineske kompanije zainteresovane za ulaganje u drvnu industriju, a naša kvalitetna stabla se izvoze u ovu zemlju.


Tagovi

Šume Šumarstvo Klimatske promene Globalna industrija Ratko Ristić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta