Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba
  • 25.02.2023. 13:30
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma

I posle mehanizovane mora da se uradi ručna rezidba?

Iako je u svetu uveliko u primeni mehanizovana rezidba voća i vinove loze, učenici rumske poljoprivredne škole prednost daju ručnom orezivanju.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 208
  • 43
  • 0

Orezivanje vinove loze je veoma značajna agrotehnička mera i predstavlja, slažu se svi stručnjaci i proizvođači, najvažniji korak u gajenju loze. Orezan vinograd uvek daje lepše, krupnije i kvalitetnije plodove, sa većim sadržajem šećera i suve materije. Takav je i vinogard Srednje stručne škole "Stevan Petrović Brile" u Rumi, u kojem učenici ovih dana obavljaju taj važan posao. U toj školi radi se ručna rezidba, iako je sve prisutnija mehanizovana, koja je svojstvena u zasadima na većim površinama.

Pravilno orezivanje je veoma važno za dobar i kvalitetan rod grožđa, pa je zbog toga potrebno imati i obučenog rezača, iako je u svetu, a sve više i kod nas prisutna mehanizovana rezidba, kaže profesor u rumskoj školi Aleksandar Mišković.

Pravilno orezivanje je veoma važno za dobar i kvalitetan rod grožđa, kaže Mišković

"U svetu je uveliko počela mehanizovana rezidba vinove loze, ali je veoma važno da se kaže da i posle mehanizovane, mora se uraditi i ručna i zbog toga moramo da imamo obučene rezače. Za kvalitetnim rezačima je velika potražnja, ali ih nema. To je veliki problem za naše vinogradare i voćare koji, ako imaju velike površine, pribegavaju mehanizovanoj razidbi", kaže Mišković.

Obučenih rezača je sve manje

Ovu agrotehničku meru đaci uče u školskom vinogradu i zasadu jabuke.

Koja su osnovna pravila rezidbe vinove loze?

"Manjak obučenih rezača prisutan je već godinama, pa zato mi u našoj školi veliku pažnju poklanjamo praktičnom radu, u okviru koga naši učenici, smera voćarstvo i vinogradarstvo stiču sva potrebna znanja. Naravno, predočili smo im i mehanizovani način rezidbe, ali uz konstataciju da je prisustvo dobro obučenog rezača neophodno bez obzira da li je u pitanju zasad voća ili vinove loze", kaže profesor.

Manjak obučenih rezača prisutan je već godinama

Podsetimo, rezidba na zrelo u rodnim vinogradima obavlja se u periodu mirovanja loze, što znači da se može raditi u jesen, tokom zime i u rano proleće. Zimska rezidba, odnosno ona na zrelo treba da bude završena pre kretanja vegetacije u proleće. Kada se govori o zimskoj i ranoj prolećnoj, misli se na  istu, jedino što vreme njenog obavljanja bira svaki vinogradar u odnosu na uslove u svom zasadu.

U zavisnosti od bioloških osobina gajenih sorti, kao i primene odgovarajućih agrotehničkih i pomotehničkih mera, u vinogradu se može primeniti kratka, duga ili mešovita rezidba. U našim uslovima je, kažu stručnjaci, najzastupljenija mešovita koja se obavlja kod sorti grožđa koje su namenjena za proizvodnju kvalitetnih i visokokvalitetnih vina, kao što su traminac, kaberne sovinjon, italijanski rizling. Najsigurnije je, kažu stručnjaci, sa rezidbom početi nakon 14. februara, posle Svetog Trifuna.


Tagovi

Rezidba vinograda Mehanizovana rezidba Ručna rezidba Meštovita rezidba Aleksandar Mišković Srednja stručna škola "Stevan Petrović Brile"


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".