Pretraživanje tekstova
Afus ali je kao izuzetno dobra bela sorta karakterističnih krupnih bobica ponovo opravdao očekivanja pa smo dobili grozdove težine 3.800 grama, kaže Zdravko Glišić iz Šuma kod Topole
Vikend za nama u Topoli bio je u znaku grožđa, vina, pesme i igre, jer je održana 59. Oplenačka berba, manifestacija koja okuplja nekoliko stotina hiljada posetilaca iz čitave Srbije i koja slavi grožđe i vino u koje je utkana bogata istorija šumadijskog kraja.
Svih ovih godina porodica Glišić iz Šuma prisutna je na Berbi i svojim kvalitetom grozđa prednjači, zbog toga se na njihovom štandu uvek može naći džinovsko grožđe koje svake godine odnese pobednički pehar, piše Toppress.
"Mišel-sorta crnog grožđa ove godine je odlična, grozdovi su u proseku 2.000-2.500 grama. Ipak afus ali je kao izuzetno dobra bela sorta karakterističnih krupnih bobica ponovo opravdao očekivanja pa smo dobili grozdove težine 3.800 grama. Cena grožđa ove godine kao i svih prethodnih 150, 200 pa ide i do 300 din/kg zavisno od kvaliteta, krupnoće, sorte", kaže Zdravko Glišić.
Njegov naslednik Aleksandar tokom cele godine vredno radi u vinogradima koji se na njihovom imanju prostiru na površini od oko tri hektara. Odnegovati grožđe i dostići ovakav kvalitet nije ni malo lako.
Gde ima grozd dužine do 60 cm i težine do čak četiri kilograma?
Kako smo već pisali, pojedine domaće sorte sa ovih prostora mogu dati iznenađujuć težak rod. Tako je zabeležen grozd bele sorte kod Mijata Stanišića iz Ljupine kod Nove Gradiške u Hrvatskoj od, takođe, 3,8 kilograma i dužine više od pola metra.
Tagovi
Grozd Najteži grozd Oplenačka berba Zdravko Glišić Vinona loza Afus ali
Autorka
Više [+]
Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Evropska komisija predložila je u petak niz mera kako bi se osiguralo da evropski vinski sektor ostane konkurentan, otporan i vitalna ekonomska snaga u decenijama koje dolaze. Sektor se suočava sa nekoliko izazova poput promene potrošačkih... Više [+]
Evropska komisija predložila je u petak niz mera kako bi se osiguralo da evropski vinski sektor ostane konkurentan, otporan i vitalna ekonomska snaga u decenijama koje dolaze. Sektor se suočava sa nekoliko izazova poput promene potrošačkih trendova, klimatskih promena i neizvesnosti tržišta. Kako se navodi u saopštenju, predlog EK uvodi ciljane mere koje će pomoći sektoru da upravlja proizvodnim potencijalom, da se prilagodi evoluirajućim preferencijama potrošača i otključa nove tržišne mogućnosti. Ove mere će takođe pomoći u održavanju vitalnosti ruralnih područja koja zavise od poslova u vinskoj industriji i očuvanju društvenog značaja vinskog sektora Evropske unije. #vinskisektor